Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено
Обновена: 29 яну 2023 14:55 | 29 яну 2023 14:43, Камелия Цветанова
235
Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната".  Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев във връзка с разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Още по темата

По думите на Василев твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще "има възможност да защити това си твърдение в съда".

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи", каза Василев.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

"Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", обясни той.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер.

"Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери", уточни той.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това.

"Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", обясни той.

В предаването "Неделя 150" Асен Василев коментира предизборното обединение на ПП с ДБ.

"Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото", каза той.

По думите му вече се очертават две групи от партии - едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре.

"Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната", призова той.

Василев призна, че правителството "Петков" носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите.

"Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури", каза той.

Какво още каза Асен Василев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
22
 
! Отговори
Омикрон преди 1 година
Абе мислех, че Асенката е малко по-умен от Бивис и Бъдхед ама и той не прави разлика между хуманитарна и военна помощ. Е как искаш да управляваш държава тогава след като основни понятия са неразличими за твоя мозък.
11
14
 
3
 
! Отговори
Пешо Суджука преди 1 година
Партията ГЕРБ е най богата от всички партии в БГ, ще си плати, важна е рекламата, важно е Буци да бъде показван като баща на нацията, а пък после дали е осъден, ще го замажат.
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посредници има със сигурност , а не да говорим защо лъгахте ,че не пращате.Всичко се връща Кокорец , и ти със сигурност ще връщаш много.
9
2
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
О боже, тия с кулажните кюлчета и чекмиджета, с "вилите" в Барселона, с "чувалите с пари" товарени в тирове, със суджуците, терасите и барбекютата, са тръгнали да съдят Борисов за милиардите дето изцоцаха като комисионни, както за Украйна, така и за газта, и които изпраха в Криптопирамидите си...както винаги крадците са тръгнали да викат дръжте крадеца, Борисов да е станал милионер ако почне да ги съди за цялата пУмия която изляха в/у него и която рашкоФците така и не можаха да облекат с факти..
8
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко да стяга куфара и да оди у Барселона че тука стана за резил и посмешище.
7
3
 
24
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Прекрасно, но в такъв случай Киро Простия не е никакъв спасител на Украйна, за какъвто се представя. А е просто контрагент в търговска сделка. Нищо не е откъснал от себе си за Украйна. Защо краде от държавния имидж и се декорира с това? И защо и мазния Василев с "топките" прави същото?
6
4
 
26
 
! Отговори
абе преди 1 година
асенчу , защо на запад те знаят като мошенник ?
5
4
 
12
 
! Отговори
Леля от детската преди 1 година
Недейте да говорите така за човека. Той е от добрите. Който говори лошо за него е от лошите. :)
4
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей ако осъдят Бойко пак ще трябва да бърка в чекмеджето с пачките
3
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко, ако вземе да съди Кирчо, Кокорчо и Лена за лъжи и клевети ще фалират.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия какво се съдят въобще? И едните и другите се замерят с айна.
1
6
 
40
 
! Отговори
един преди 1 година
Знаеш ли, Асенчо, писна ни. На мен и на 5 милиона, все още останали тук и мъчещи се да оцелеят. Писна ни от теб, Кирчо, Нинова, Б.Б. Христо Иванов и всички знайни и незнайни продажници, които не взеха едно решение и не направиха нищо за този народ, който им плаща заплатите, охраната, служебните коли и всичко останало. Ако имахте малко срам, щяхте да се покриете и никога повече да не се показвате