Зарков: Ако има застрашени магистрати, ще предоставим охрана

Министърът не знае за трети списък с българи по "Магнитски"
18 мар 2023 22:45, Анисия Иванова
29

Главният прокурор Иван Гешев съобщи за опити за натиск от криминални "авторитети" върху родни магистрати.

"Ако живеем в завладяна държава, не е след думите на главния прокурор. Обвиненията идват и от самите българи, че тя не се управлява по реда на закона, а по неписаните правила на задкулисието", коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков в студиото на "Опорни хора".

Той беше категоричен, че в Министерството на правосъдието не е постъпвал сигнал за опасност за живота на магистрат, както твърди главният прокурор.

"Ако има застрашени магистрати, Министерството на правосъдието, чрез своята ГД "Охрана", ще ги охранява. Правили сме го и преди, трябва да подадат сигнал. Тези неща не се говорят по телевизията, ако има такива неща, МП е напълно подготвено и способно да защити българските магистрати, ако те са застрашени", допълни Зарков.

Министърът припомни, че главният прокурор Иван Гешев има собствена охрана.

"Прокуратурата говори за хора с известни прякори, ако имат данни - да ги арестуват и обвинят. Не за първи път чуваме подобни стряскащи твърдения, ако са верни неща, оттук нататък е важно да следим какво следва. В правомощията на прокуратурата е да противодейства на престъпността, да повдига обвинения, да преследва и разкрива тези заговори", каза още Зарков.

Пред Bulgaria ON AIR той припомни, че едно от първите действия на следващия парламент трябва да бъде приемането на важни законопроекти, сред които възможността за разследване на главния прокурор.

"Министерството на правосъдието дълго време работи по законопроекта. Той е съгласуван с други ведомства, но и с международни експерти, известната Венецианска комисия към Съвета на Европа. Според комисията законопроектът и механизмът, който предлагаме, е максималното, което можем да направим в сегашната законодателна рамка. Предложението е върховен съдия да може да води разследването срещу главния прокурор. Когато то приключи, той се връща на мястото, от което е дошъл, върховен съдия. Той няма да зависи от прокурорската колегия на ВСС, така е предвидено, че да няма стимул да обвини, нито да се притеснява да го направи", каза още Зарков.

Като друга важна стъпка той посочи законодателната промяна, която ще задължи главния прокурор да дава по-голяма отчетност, предвид че е с най-дългия мандат в държавата - 7 г.

"Основните партии на тези избори са изразили подкрепа на законопроектите, но ще се зарадваме, когато и последният параграф бъде гласуван и приет от депутатите", надява се правосъдният министър от служебния кабинет.

В разговора Зарков уточни също, че не знае за трети списък с българи, които ще попаднат под ударите на закона "Магнитски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Разбира се, че ще предоставят охрана - какво друго може да направи БСП освен да действа със силовите органи...БСП и СИЕ вън от политиката!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ си знае работата ! Настъпва Ерата на Водолея ! Страхът, Тиранията и Хаосът ще бъдат победени ! ЛЮБОВ и СЪЗИДАНИЕ ще управляват !
18
0
 
3
 
! Отговори
Ужас! преди 1 година
Този маминия без една секунда тудов стаж как стна министър?
17
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Радев е Кокарджа ...пиявица .Само стъпка върху политическият му врат.Долу гнидоо
16
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тоя Кацамунски, освен да тепа мачки, за друго не става, ама министър го направили! Ах Радев, Радев, колко бели направи, вдигнатото ти юмруче!
15
0
 
6
 
! Отговори
Бaбa Byнa преди 1 година
Oти биeш мaчeтaтa, бpe?
14
6
 
1
 
! Отговори
ТОВА НЕ Е СЪД преди 1 година
Съдия Ели Скоклева от Дупница изпълнява поръчки за смачкване на неудобни от мутри и лично от Главният Прокурор Иван Гешев това нормално ли е!?
13
13
 
4
 
! Отговори
ВАДЕТЕ АРМИЯТА преди 1 година
ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ДО КАТО НЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ И КОРУМПИРАНИТЕ МУ ПОЛИЦАИ И МУТРИ ГЛАВОРЕЗИ ОТ ПЕРНИК ! ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕДНАГА!
12
1
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Да спасите Кокарджата Радев и ДУМБАЙСКИЯТ принц а????Ресто, идва ресто Кокарджа!!!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Сега преди 1 година
На власт са внуците,да се готвят правнуците на Кацамунски!Нищо,ново под Слънцето!
10
5
 
12
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Крумчо не ти ли омръзна да повтаряш за контрола на главния прокурори да се изтъкваш , въпреки че видни конститиционалисти казаха че в него има противиконституционни неща и при подаване сигнал във ВАС , ще падне! Но ти заслепен от това и от гордостта че си го направил казваш да го приемем пък после ско искат да го отхвърлят! Не стават така тези неща , законите от Прокопиев , Це. Василев , Божков и останалите олигарси няма да минат , все още има трезви хора които разбират нещата!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой може да уволни магистрати така просто ,поредните лъжи
8
2
 
8
 
! Отговори
Охранена охрана преди 1 година
Застрашените магистрати да се самосезират и да осъдят агресорапутин.
7
3
 
6
 
! Отговори
?? преди 1 година
Защо ги пазите от народната любов???
6
10
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Кой ти вярва бе, Крумчо? Знаем ги вашите охрани! Рашков ,Радев, Минеков, Кики Ментето, Прокурорчеро Танас..., директно заплашваха в ефир? А щом самият Главен Прокурор си е наел лична охрана,сещаш ли се колко ти верваме ? А и не се ли надпреварвахме в НС , заедно с Чалгата, да му я премахнете тази охрана, за да угодите на Черепа?
5
8
 
12
 
! Отговори
Край преди 1 година
Да бе кой ще плаши магистрати. Та те служат на мафията и тя си ги пази.
4
5
 
19
 
! Отговори
Този мушмурок преди 1 година
Приличаш на Гонзо с това лице е явно най- корумпираният у свързан с мафията, та именно затова е и министър . От тази държава нищо не става. Затваряй!!!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак разходи
2
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да започнат от Боко Тиквата - шофьора на Маргините от СИК.
1
4
 
7
 
! Отговори
истината преди 1 година
Най дългия мандат с най късия живот. Жив и здрав да иляди с КНОПИ