Варненски съд отказа да екстрадира украинец, търсен за пет тежки престъпления

След отказа магистратите отмениха и ареста му
Обновена: 29 мар 2023 16:23 | 29 мар 2023 16:08, Стела Стоянова
48
Варненски съд отказа да екстрадира украинец, търсен за пет тежки престъпления
Снимка БГНЕС

Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира украинец, търсен за 5 тежки криминални престъпления, включително участие във въоръжена престъпна група. Решението на магистратите по казуса с Игор Е. е окончателно.

Според съда при военното положение в Украйна правата на 30-годишния мъж не са гарантирани.

Апелативните магистрати потвърдиха решението на първата инстанция, която вече отказа екстрадицията на Игор Е. Пресслужбата на съда припомня, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража, а главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. Чужденецът бе задържан във Варна в края на февруари.

Делото стигна до апелативния съд, защото прокуратурата оспори решението на Окръжния съд да откаже предаването. Българската държава е предоставила на Игор Е. временна закрила, която не представлява убежище, тоест статутът няма основание за отказ за предаването му на Украйна. Горната инстанция допълни мотивите на окръжния съд, че са налице абсолютните законови предпоставки екстрадицията да бъде отказана.

С въведеното в Украйна военно положение временно са ограничени определени права и свободи на гражданите. На 2 март 2022 г. Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес.

Към това се добавя и изразената от Украйна миналия април невъзможност да гарантира пълното изпълнение на над 15 международни договора до пълното прекратяване на чуждата агресия и на нарушаването на суверенитета. Сред тези договори е Европейската конвенция за екстрадиция, допълва Апелативният съд във Варна. Затова предаването на лицето за водене на наказателно производство срещу него към момента би довело до накърняване на негови права, гарантирани от международни договори, по които България е страна.

След като отказа екстрадицията, апелативният съд отмени и ареста на Игор Е.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали като ви го пратим ще трепе руснаци
15
3
 
43
 
! Отговори
Кукуряк преди 1 година
Ахам. Значи някакъв извeрг с предумишлени убийства се чучва тука като турист/бежанец, ама понеже е ясно, че Зеленски ще го прати в Бахмут, където ще живее максимум 40 минути, няма да му го изпратим там да си получи заслуженото наказание, а ще си го държим тука за да не му се нарушават правата и даже ще го пуснем да си ходи поживо поздраво на свобода. Живота и здравето българите, които евентулано ще станат жертва на рецидивиста поне вече е ясно на чия съвест ще лежат.
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер! Колко ли пара са взели за тази благотворителност? Има ли кой да разследва корумпирани магистрати или да приемем, че украинци по принцип не могат да бъдат престъпници? Те са си светци. Аве свети хора.
13
1
 
24
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нашите запореден път доказаха какви долнопробни ***** са. За съжаление тук май отдавна вече не е България, а земя с "АЛОНФНА МАСА" контролирана от Щатите и колониалната и империя наричаща себе си "ЕС".
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години предадохме заподозряни на Турция. Там правата им защитени ли са?
11
0
 
5
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
Напишете ,,five'',та да ,,блеснете''
10
0
 
2
 
! Отговори
До Някой преди 1 година
Няма как да е ЕлВас, оная каскетка дори няма английски на клавиатурата. Ако беше написала пятъ, тогава можеше да приемем че ЕлВас е с нов ник.
9
3
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООООООВЦИТЕ ПРЕКАЛИХА !!!
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инче екстрадираха българка в САЩ за предположения.
7
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До до 3 Това на чист ромски ли е
6
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
ЕлВас ли си смени името
5
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
pet...... Дай бележника - Слаб /2/
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така? На тях им трябва да го пратят на фронта да брани родината си, пък ние им пречим. Ся като Украйна загуби войната заради нас, ще ни се карат всички.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво е 'pet'? домашен любимец? кой бот ви превежда статиите ???
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме нова звезда в тази "медия", pet награди Пулицър ще получи.
1
0
 
22
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Да го разменят с Брендо.