Варненски съд отказа да екстрадира украинец, търсен за пет тежки престъпления

След отказа магистратите отмениха и ареста му
Обновена: 29 мар 2023 16:23 | 29 мар 2023 16:08, Стела Стоянова
48
Варненски съд отказа да екстрадира украинец, търсен за пет тежки престъпления
Снимка БГНЕС

Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира украинец, търсен за 5 тежки криминални престъпления, включително участие във въоръжена престъпна група. Решението на магистратите по казуса с Игор Е. е окончателно.

Според съда при военното положение в Украйна правата на 30-годишния мъж не са гарантирани.

Апелативните магистрати потвърдиха решението на първата инстанция, която вече отказа екстрадицията на Игор Е. Пресслужбата на съда припомня, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража, а главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. Чужденецът бе задържан във Варна в края на февруари.

Делото стигна до апелативния съд, защото прокуратурата оспори решението на Окръжния съд да откаже предаването. Българската държава е предоставила на Игор Е. временна закрила, която не представлява убежище, тоест статутът няма основание за отказ за предаването му на Украйна. Горната инстанция допълни мотивите на окръжния съд, че са налице абсолютните законови предпоставки екстрадицията да бъде отказана.

С въведеното в Украйна военно положение временно са ограничени определени права и свободи на гражданите. На 2 март 2022 г. Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес.

Към това се добавя и изразената от Украйна миналия април невъзможност да гарантира пълното изпълнение на над 15 международни договора до пълното прекратяване на чуждата агресия и на нарушаването на суверенитета. Сред тези договори е Европейската конвенция за екстрадиция, допълва Апелативният съд във Варна. Затова предаването на лицето за водене на наказателно производство срещу него към момента би довело до накърняване на негови права, гарантирани от международни договори, по които България е страна.

След като отказа екстрадицията, апелативният съд отмени и ареста на Игор Е.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ни е престъпник?Този рано или късно и тук ще почне.
35
1
 
2
 
! Отговори
Чичи преди 1 година
До 38#Точно. Формално, нашите магистрати са прави. Така стоят нещата.Макар всеки да е невинен до доказване на противното, този отива 100% в Бахмут.Не просто няма да има справедлив съдебен процес, а няма да има НИКАКЪВ процес..А тоя там трябва май да го съдят и за дезертьорство(освен ако се е чупил преди да влезе в сила забраната за напускане на лица над 18г).
34
1
 
14
 
! Отговори
Shshshshsh преди 1 година
Потрес, укрите си търсят престъпника ние не им го даваме.... Държим го на свобода. Има нещо много сбъркано в тая дупка България.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му били гарантирани правата. А на неговите жертви гарантирани ли са им правата ? А ие които го хрантутим, вместо тези оари да отиват за нещо полезно ? Долу фашистка украйна! Вън на всички украинци!
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън всички украинци от България
31
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Споко, не съм връзкар като теб.
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебният състав да се разпусне моментално! Що за простотия? Ами ако утрепе някой български гражданин?
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 2 март 2022 г. Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес.ЗНАЧИ ПУТИН Е ПРАВ ДА НАПАДА... ХОРАТА ЛИШЕНИ ОТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА... А ХАГА ЛЪЖЕ И ОБСЛУЖВА.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
извода украйна е недемократична превратаджийска държава, в която правата на човека далеч не са гарантирани едно от които е правото на справедлив съдебен процес...
27
4
 
16
 
! Отговори
Дядо Влахо сиромахо преди 1 година
Щом е укра то по природа си престъпник ,вж. зеления и не питай - той е главния виновник за това дередже на народа си , че и прехвърлиха всичките си вересии на такива като нашите дето уж народа ги бил избрал ей такива продажници , все пак има светлина в тунела оня там в Кремъл дето се храни с украински деца да си завърши това дето го е започнал пък малко да погледне и насам, че дано да можем да си реализираме чистата наша пшеница , не облъчените наши яйца и всичко останало за сметка на украинскит
26
1
 
11
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
А що не напишете за какви престъпления го издирва дори З.елчука в 4.0.4???
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо апелативният съд не го е задържал в затвор; а го е освободил? Или защото не е евакуиран за войната?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този да не е оня, дето пуска мейлите по училищата бре? :)))
23
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 1 година
Обида на Съда. Нома уважаемите съдии от Градски Съд Варна ще оставят това без последствие?
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския резидент, изпълнява поръчки на Кремъл. Тоя украинец си е чист руснак.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кви пари става въпрос ?
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, ами нека тогава се вихри във Варна и там да продължи да извършва престъпления! Така е, когато кмета е украинец. Явно правата на половин милион варненци нямат значение, важно е един украинец-престъпник да има права.
19
1
 
18
 
! Отговори
Споко,ще го пратим! преди 1 година
Зеленски иска от Европа САЩ и Великобритания връщане на всички мъже,годни да служат. Скоро ще са на фронта,така че варненския съд излишно се е хабил
18
1
 
20
 
! Отговори
Мдаааа! преди 1 година
В България само престъпниците имат права да са извън закона ! Само престъпниците са хора и нищо, че са убийци, изнасилвачи, крадци, мошеници - те са ХОРА ! ( зашото си плащат на най-корумпираната част на българския народ - съдии и прокурори)
17
18
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Човека не иска да се бие и украинците искат да им го предадът та те да го убият !