Екстрадират украинка в Танзания, търгувала с костенурки

Решението е на Бургаския апелативен съд
22 май 2023 10:04, Александър Попов
17
Екстрадират украинка в Танзания, търгувала с костенурки
Снимка: БГНЕС

Бургаският апелативен съд потвърди решение за допускане на екстрадиция и предаване на украинката Олга К. на властите в Танзания, съобщиха от прокуратурата.

Те я издирват заради незаконно притежаване на 116 живи костенурки, които Олга изнесла от територията на Танзания в Тайланд. За това престъпление, танзанийското законодателство предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.

На 04.07.2022г. при пристигането си на летището в Банкок, Кралство Тайланд, Олга К. е била претърсена и у нея са открити въпросните 116 живи костенурки, които тя пренесла от танзанийска на тайландска територия без нужното разрешение по Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CIYES). Олга К. била арестувана, а впоследствие била освободена от тайландски съд под гаранция, която не спазила и напуснала територията на кралството.

Във връзка със случая в Танзания било проведено предварително разследване от компетентните полицейски служби, което установило, че тя е сред членовете на престъпен синдикат, занимаващ се с незаконна търговия с диви животни в Танзания и други държави от Източна Африка. Идентифицирани и арестувани били други осем членове на синдиката, които улеснили събирането и опаковането на костенурките, пренесени впоследствие от исканото лице през границите на страната.

Престъплението, за което се иска предаването й, не е политическо, а е криминално престъпление от икономически характер. Липсват каквито и да е основания да се счита, че екстрадицията се иска с цел преследване или наказване на лицето на основания, като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения, и съответно не съществува риск положението на исканото лице да бъде утежнено поради някое от тези основания.

В молбата за екстрадиция е посочено, че на исканото лице се гарантира справедлив съдебен процес и към него ще бъде проявено справедливо и безпристрастно отношение от танзанийската държава.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: костенуркиТанзания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
30 години за изнасяне на костенурки! Мм, и нашите политици трябва да ги екстрадираме там.
11
1
 
3
 
! Отговори
хах преди 11 месеца
руска пропаганда
10
1
 
4
 
! Отговори
Костенурките нинджа преди 11 месеца
Само така, а там ще започне търговия с питони и черни мамби.
9
0
 
4
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 11 месеца
СОРИ ИЗТРИХА БО.К.У.ЦИ ПРЕС.ТЪ.ПНИЦИ КРИ.МИНАЛИ
8
4
 
3
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 11 месеца
ИДЕАЛНО....МНООО ХУБАВА НОВИНА...ТАМ В ЗАТВОРА ХО.ХЛ.АТА ЩЕ БЪДЕ СНЕЖАНКАТА В ХАРЕМА НА ВСИЧКИ ЧЕРНЮВЦИ....ДО СЕДМИЦА ЩЕ Е СПИ.НОЗНА А ПОСЛЕ С ЦЯЛ БУКЕТ......СЛЕД ГОДИНА ЩЕ Е ШИРОКА КАТО ГРАДИНСКА КОФА...И ЗА ОРГАНИ НЯМА ДА СТАВА....ВСИЧКИ ХОХЛИ СА *** ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ТУК СИГУРНО Е ТЪРГУВАЛА С ТАРАЛЕЖИ ИЛИ ДРУГИ ЖИВОТНИ....
7
0
 
0
 
! Отговори
стъкмистика преди 11 месеца
Лошокачествените хора разболяват обществото, неуправляеми са и най-често губят контрол върху себе си.
6
3
 
6
 
! Отговори
Тоце преди 11 месеца
20, 30 години в африкански зандан...бая укронегърчета ще се пръкнат...
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички да ги екстрадират в Африка ! - Стотици хиляди са на Олинклузив в Бг от март 2022г ! ! ! как дружно всички си траят ,щото всички Източват Милиарди от хазната по това перо ! вече никой не казва колко укри са тук и къде -тишина крадлива
4
0
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Така им се пада та тези, които упражняват жестокост към ж и в о т н и т е. Вместо да се наслаждават на уникалната природа, те я опустошават.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, украинец
2
0
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Как е качила 116 костенурки на самолета от Занзибар за Тайланд :)))
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 1 - Лол ...