Съюзът на съдиите: Статутът на главния прокурор може да се промени

Делата "на трупчета" са механизъм за политически рекет
25 май 2023 09:25, Стела Стоянова
16
Съюзът на съдиите: Статутът на главния прокурор може да се промени
Снимка БГНЕС

Големите играчи са майстори да се договорят и да излязат от скандалите, но това рано или късно ще ни вкара в друг. Това коментира в "Денят започва" на БНТ председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова. Според нея проблемът е, че всички са си повярвали, че над тях е "само небето и инстинктът за самосъхранение остава на заден план".

"Ако действително има десетки дела на трупчета, както казва правосъдният министър, това е механизъм за политически рекет. Тези дела трябва да бъдат раздвижени, да се стигне до съд", смята Жилова.

Според нея един от големите недъзи е, че конкурсите в съдебната система са се побългарили.

На въпрос какво може да се направи, за да бъде променена ситуацията в съдебната система, Жилова отговори със становището на Венецианската комисия, която е консултатитвен орган към Съвета на Европа. Там препоръката е да се ограничи обществената квота в съдийската колегия, а при  прокурорската - обратното, да се увеличи обществената квота като се намали професионалната, за да има контрол и отчетност.

"Обществото няма друг механизъм да влияе", смята тя. Според Съюза на съдиите статутът на главния прокурор също може да се промени, като правомощията му бъдат преразпределени. Както е примерно при съдиите - там няма главен съдия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вие сте едни маскари.
10
1
 
3
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
Щом може да му се промени статута, нека да се промени. Все някой трябва да носи отговорност в тази държава. Щом като депутатите и генералите не искат, нека да не получават заплати. Да си броят стотинките от пенсиите. Възможно е и шапките да си намерят.
9
2
 
5
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Жилова защо не си гледате работата на съдиите , които пускат предсрочно убийци на свобода или прекратяват такива дела срещу тях , а адвокати вземат тлъсти суми за защита на олигарсите? И как си представяш да има 28 прокурори без главен , които да своеволничат в районите? Първо погледнете себе си и Венецианската комисия не е задължителна за нас , стога сър се оправдавали с нея!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете защо пускате престъпниците от Магнитски? Оно крал и с гъа си, съдията вика невинен. КПКОНПИ работи ли?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да имаш ли вяра в праСоВъдната система? Адвокати-ченгета до вчера по обед защитавали престъпници. Уачствали в раздаването на подкупи по веригата. Участвали в оневиняването на убийци. И тези хора, ще защитават правовия ред ставайки съдии? Познайте как и кога? Оново с пликчета и телефонни обаждания. Те дори не се и крият. Потомствени номенклатури.
6
0
 
8
 
! Отговори
Стига,бе преди 1 година
Ако някой"обвиняем" не може да се оправи в Прокуратурата,после си плаща в съда .В резултат нито един осъден политик,висш държавен служител или олигарх.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом имате двама ротационни премиера, може да имате и двама ротационни главни прокурора. Няма проблем, в Чалгария всичко е законно и конституционно. Направете си Тетрахия, като в късната Римска империя, няма проблем.
4
0
 
6
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
Делата на "трупчета" трябва да се внесат в съда.За да може Съдът да ги използва за рекет,така както прави Прокуратурата.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво изобщо ни е такава институция главен прокурор. Аз нямам спомен някой главен прокурор да е свършил грам полезна работа. Това е някаква бездънна яма в която само ни потъват парите. Вече и не знам кой щеше да ни мъкне в чували Васил Божков и Асен Василев. Де ги?
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдиите в Бг трябва сериозно да се засрамят.За разлика от други мафиотизирани държави като Италия,САЩ и Латинска Америка- те нямат един осъден богат корумпиран свързан с политиката.
1
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
поръчаите си една анкета колко процента от българите имат някакво отношениекъм правосъдието в българия и след това се изказваите от 30 години е тазианархия сега ли я видяхте