Зам.-министър: В прокуратурата тече прегрупиране

Виждаме само върха на айсберга, заяви Емил Дечев
30 май 2023 22:06, Анисия Иванова
7

Влошените отношения между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов, вероятно са свързани с това, че ГЕРБ подкрепиха законопроекта, който въвежда механизъм за отстраняване на главния прокурор.

Това мнение изрази зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в студиото на "Денят ON AIR".

"Едно логично и възможно предположение е, че отношенията, които в миналото са били близки и от аудиозаписи сме чували Гешев да нарича Бойко Борисов "шефе", сега е явно, че те не са такива. Дори нещо повече, те са крайно влошени. Тъй като Борисов реши да подкрепи законопроекта на Министерски съвет и внесен в парламента в частта за разследване на главния прокурор от независим магистрат - вероятно Иван Гешев вижда някаква заплаха от законопроекта, тъй като без подкрепата на ГЕРБ този законопроект нямаше да мине", обясни Дечев.  

Той припомни, че депутатите на ГЕРБ са подкрепили и друг текст - свалянето на броя на гласовете във Висшия съдебен съвет за назначаване и отстраняване на главния прокурор.  

Той описа ситуацията в съдебната система и войната между институциите като "неприятна и създаваща предпоставки за криза".

"Осемте джуджета" беше един филм, който скандализира част от българското общество. Фактите бяха много смущаващи, те засягаха както г-н Петьо Петров, ръководител на Столичната следствена служба, понастоящем адвокат, но засягаше и прокурори, и се даваше пример за рейдърство за завземане на активите на едно търговско дружество. Но нямаше адекватна реакция срещу тези факти и ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова в интервю заяви, че аферата "Осемте джуджета" е една битова семейна драма. Днес виждаме анонс на бившата съпруга на Петьо Петров - Любена Петрова, която казва, че "Осемте джуджета" е тържище за бъдеще и за израстване на прокурори и добър материален живот", обясни Дечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-министърът обясни, че "тече прегрупиране" в прокуратурата.

"Там не ми се струва, че никой не се води от професионален дълг и професионални принципи, по-скоро има задкулисни причини за тази война за тези две групи. Обществото вижда само върха на айсберга, със сигурност под водата и далеч по-ужасни и като брой, и като качества събития, които трябва истински да се разкриват и изриват", допълни зам.-министърът на правосъдието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прокуратурата и следствието трябва да се приберат обратно в Министерството на правосъдието.Съдебната власт трябва да включва само съдийския апарат, който трябва да се отърве от продажни съдии,с които гъмжи. Тримата професори: Киров, Близнашки и Вълчев носят отговорност за прокурорския разгул. Прокурорската структура е централизирана, модел Вишински. Столичната градска прокуратура е предана на Ив.Гешев, същото важи за неговите четири заместнички.За малка държава,каквато е БГ, КС е излишен.
5
0
 
0
 
! Отговори
Кой преди 10 месеца
Е джендьра тротинетката ли
4
0
 
0
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Що осем,Снежанка не бе ли със седем джуджета около себе си?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разкритията на прокуратурата бяха заляти с фалшива каша. Едноминутните журналисти и платените трубадури на ГЕРБ веднага налапват въдицата и като пуйки правят ново "гулю-гулю". Сигналът за новото "гюлю-гулю", е произведен и планиран от желаещите да затрупат с глупостти истината и разкритията на прокуратурата.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Осмото джудже е бившата Снежанка, станала джжендърр.
1
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 месеца
Ама в затворите няма да има място за политиците и магистратите които са пазили мафията !!