Съдът задължи СЕМ да прегласува отново избора на шеф на БНТ

Последният конкурс е проведен незаконосъобразно
31 май 2023 14:30, Стела Стоянова
11
Съдът задължи СЕМ да прегласува отново избора на шеф на БНТ
Снимка БГНЕС

Административният съд-София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител.

В резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат.

В обявеното решение съдът постанови СЕМ да гласува отново относно кандидатурите на всички допуснати претенденти, които бяха осем на брой. АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против„, а постановеното решение на СЕМ бъде мотивирано. По време на конкурса през 2023 г. част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. Решението на този съдебен състав може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Така първата съдебна инстанция уважи жалбата на Ирина Величкова, която участва в конкурса за нов началник на БНТ. След като в края на юни м.г. СЕМ не излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна, тъй като не отговаря на изискването на установена форма, постановена е при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и т.н.

Още по темата

"Анализът са събраните доказателства дава основание на съда да счита, че решението за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ в конкретния случай де факто е взето еднолично от председателя на СЕМ. Не се установява СЕМ да е изпълнил вменените му по закон задължения и като колективен орган да е взел решение за прекратяване на процесната процедура. Установяват се само данни за еднолични действия от страна на председателя, включително и чрез извършеното от нейна страна уведомяване на участниците за прекратяването на въпросната процедура", се казва още в решението.

Освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс на СЕМ участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова.


 


11
Още по темата: съдСЕМшеф на БНТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
= преди 3 месеца
Всъщност БНТ е единствената обективна медия в България. Сериозна, професионална, обективна. Всички останали са продадени невести
9
0
 
11
 
! Отговори
плюс минус преди 3 месеца
СЕМ е вреден и за БНТ, и за българското общество.5 дами, всяка лице и гръб на някого си.Да го закрият!Защо чакаха цяла година, а не отстраниха Кошлуков от директорския стол. Цяла година Кошлуков и послушни журналисти се гавриха с истината.БНТ от обществена тв се превърна в креатура на този или онзи.
8
0
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Пълното име е СЕР.СЕМ.
7
0
 
7
 
! Отговори
TV преди 3 месеца
От горе до долу, всичко е скандали и несвършена работа, широки балкански души...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А предишният, преди Кошлуков шеф на БНТ 1. Нямаше завършено висше образованиел 2. Беше карал кола из София пиян. Но нищо не му нашравиха. Защото е подходящата парийна пионка.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имало и " въздържал се"!!! Това СЕМ си е някаква задруга на нашите и вашите хора. Абсолютно вредна органела.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не би да има нови кандидати?
3
0
 
6
 
! Отговори
Очевидно нашите преди 3 месеца
институции са тотално неработещи,не в състояние да вземат обективни решения. Всичко и всички в нещастната ни държава са поляризирани на наши и ваши и омразата между лагерите е всепоглъщаща,стигаща до абсурдни отрицания-ако не сме ние,то няма да е никой.Разделението е чудовищно,с този манталитет на политиците,които от своя страна манипулират неинформирания народ,не ни чака нищо добро.Боже,пази България,но за да ни пази,Той иска и ние да сме нормални и цивилизовани а не яко мразещи се
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе махайте това л...о Кошлуков.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе Мертен нареди Пенелин Ветков да е , сега ще се научите да чувате от първия път.