Как ще продължи съдебната реформа и нужно ли е ВНС за нея?

Коментар на Георги Киряков, Юлий Павлов и Емил Радев
14 юни 2023 16:18, Анисия Иванова
10

Главният прокурор заяви, че ще изчака решението на президента Румен Радев и на Конституционния съд, и тогава ще говори. Това стана след като вчера Европейската народна партия се опита да го блокира в Европейския парламент.

"Главният прокурор не е отстранен, защото има процедура. Тя не зависи от правителството, а от президентството и КС. Главният прокурор разумно няма да говори, защото не знае в каква позиция е", коментира политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

По думите му в решението за предсрочното отстраняване на главния прокурор има политическа намеса, защото има политически квоти в отделните органи, включително и във ВСС. "Там няма хора, които да са назначени без съгласието на политическа партия. Намесата на политиката в прокуратурата е голяма. Друг е въпросът дали има намеса в съдебната власт", добави Киряков.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът Емил Радев заяви, че посещението в Страсбург на Иван Гешев е рутинно.

"Нищо по-различно не чухме от предишните заседания. Имаше очаквания, че по дадени казуси ще има бомбастична информация. Видяхме и от отговорите на въпросите, че няма нищо ново по разследванията. Едно рутинно заседание. Нямаше опит за бойкотиране на изслушването. Докато всичко върви в рамките на законовите процедури, няма да има увреждане на имиджа на България", каза евродепутатът от Страсбург. Той коментира и темата за избор на еврокомисар.

"За мен е нормално след като Мария Габриел беше от квотата на ЕНП - отново да имаме кандидатура от ЕНП, така че да се запази балансът на комисарите в ЕК", посочи Радев.

Социологът Юлий Павлов сподели мнението, че за да се премахне фигурата на главния прокурор е необходимо Велико народно събрание.

"За мен не е проблем, че ще има главен прокурор. Проблем е, че ще има прекомерна власт, с която разполага главният прокурор. Тя се дължи на две неща. Едното от тях може да се премахне, без да се правят промени в Конституцията. Другото му правомощие е в Конституцията. Това е правилото на методическо ръководство, но и надзор на законност. Ако бъдат ограничени тези две прекомерни правомощия на главния прокурор - той ще остане просто един администратор", обясни социологът.

Съдебната реформа е основен приоритет на ДБ от много години, изтъкна политологът. "Има оперативни задачи, които трябва да се свършат и те са свързани с общото благосъстояние на хората. Наблягайки само на проблемите в съдебната власт оставаме с впечатлението, че правителството бяга от тези кризисни ситуации", настоя Киряков.

"Това, което Гешев цели, е да бие клин между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, постига обратния ефект", коментира Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И с се викне ВНС, пак няма да стане съдебна реформа, а след 15-20 години когато държавата ще е само от неграмотни роми, никой и няма да иска съдебна реформа. България е обречена, олигархията си затри народа в името на това да властва безнаказано.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
реалната съдебна реформа е избор на шефовете на съдиите от народа, главния прокурор също от народа, другите реформи са за овладяване на съдебната власт от партиите с рейтинг по-нисък от настоящия рейтинг на Гешев. НЕ ПИПАЙТЕ КОНСТИТУЦИЯТА НЕ СТЕ ДОСТОЙНИ, ТЯ Е ПРИЕТА ОТ ДЕМОКРАТИ ПРЕЗ 1991 ГОДИНА. НЕ ОТ ШАРЛАТАНИ И МУТРИ...И ПАТЕРИЧИ ПАРТИИ ...
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев само ни заблуждава, че ще прави разкрития, за да го държим още. Лъжливо овчарче. Ще избяга при Пепи Еврото. А Боко ще избяга при Гешев и Пепи Еврото скоро.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повече от половината активни българи работят НА ЗАПАД !!! Следователно повече от 75 процента от българите са ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЗА НАТО !!! А в Русия дори агитката на Копейкин не смее да припари, да не би да ги мобилизират, а ходят при Митрофанова да ги гуши и инструктира за Възродителния Процес, както по времето на товариш Живков. Тогава братушките товариха и изнесоха в Русия културните ни светини. Проверете в Рилския Манастир, музеите, Плиска и Преслав.
4
0
 
0
 
! Отговори
Аааа преди 10 месеца
До ТРЕБВА: Лошото е че никой не знае, каква ТРЕБВА ДА Е и какво да пише в нея
3
0
 
1
 
! Отговори
Митко Пешев преди 10 месеца
Тя започнала ли е тая реформа? Няма да има никаква реформа. Това правителство е инсталирано за други неща и те нямат нищо общо с подобряването на каквото и да било.
2
0
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 10 месеца
Уф, кога най-после ще се научите, че се казва ПРАВОСЪДНА реформа, а не съдебна. Защото в системата, освен съд влизат и следствие и прокуратура. Нали най-вече прокуратурата искат да реформират, а не съда.
1
2
 
2
 
! Отговори
ТРЕБВА: преди 10 месеца
..НОВА КОНСТИТУЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!