Без главен прокурор може да се окажем с 28 малки гешевчета

Куцкова: По-доре да се запази фигурата на главния прокурор
Обновена: 16 юни 2023 01:29 | 15 юни 2023 22:42, Стела Стоянова
47
Без главен прокурор може да се окажем с 28 малки гешевчета
Снимка БНР

"Притеснява ме начинът на мислене, който идентифицира фигурата на главния прокурор с конкретното лице Иван Гешев. Закон се пише абстрактно за в бъдеще и не може да се пише за конкретни хора".

Това каза пред БНР съдия Нели Куцкова, председател на Софийския окръжен съд, бивш член на ВСС (1998 - 2003 г.).

"Ако се махне фигурата на главния прокурор, остават 28 окръжни прокурори, а кой ще упражнява методическото ръководство. В прокуратурата от време на време са необходими методически указания, всеки окръг по отделно ли ще си изготвя методика за разследване на киберпрестъпления, примерно. ... Съвсем основателно е опасението, че може да се получат 28 малки гешевчета", допълни Куцкова.

Тя подчерта, че е по-добро е предложението на ДБ да се запази фигурата на главния прокурор, но да се орежат правомощията му.

Още по темата

Съдията определи себе си като част от "публиката", която остана с впечатлението, че тези, които назначиха Гешев за главен прокурор, те го махнаха сега.

Според нея е редно президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаването на главния прокурор, но подчерта, че е възможно той да върне решението на Висшия съдебен съвет за преразглеждане.

Съдия Куцкова изрази несъгласие, че предсрочното освобождаване на Иван Гешев е начало на съдебна реформа.

"Като се прави съдебна реформа и промени в Конституцията, първо ми се иска да видя една концепция какво точно се цели и защо, а не готови текстове", каза тя.

Куцкова посочи, че мотивите на промените в ЗСВ, отнасящи се до следствието и прокуратурата, са били необосновани и изказа очакване парламентът да се съобрази с мотивите на ветото на президента на закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истинския проблем на нашето общество не е в конституцията а в партиите които искат да навредят на конституцията. Конституцията е една от най-хубавите в света. Партийната система е една от най-лошите в света.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само че преди девети държавата е преследвала всички партии и леви и десни наред, единствено са толерирани лакеите и главорезите на цар Борис Диктаторски - Псевдообединител - истински Обеднител на нацията. За да остане жив доктор Г.М. Димитров е изкаран в дипломатически куфар от англичаните от държавата... той не е лев...
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скот Ритър, генерал от запаса от НАТО - Украйна е диктаторска държава, с тоталитарен ултра режим. Санкциите ще направят Русия още по-силна. Извод ако санкциите правята държавата враг по-силна значи ли това че днес Българската икономика без санкции прави западната икономика да е бенефициент - да. Земеделеца произважда домат, веригата го купува за лев и го продава за 6 - пет лева отидавт на запад от българския труд и безнес а за нас ДДОВ.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може би фашистката прокуратура преди 9-ти септемврри 1944 година е биела по-добре и е рязала глави по-добре. Смешни са такива като Екатерина Михайлова, които предлагат да вземаме пример от "светлото фашистко минало" преди 9-ти септември 1944 година. За тях това е идеалът за държава - преследване на антифашисти, леви интелектуалци, антиеврейски закони и екстрадиране на 20 хиляди евреи в концлагерите, преди Сталинград.
35
1
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 10 месеца
А може ли да ви ...... ?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Седемте ястребинчета къде е бел царския прокурор да ги спаси? А неофашаги? Защо никой от убийците и инквизиторите без съд и присъда не е съден от царската прокуратура и съд?Преди девети прокуратурата е била крепител на монархофашизма със забранени партии със съсловен парламент с нечестни избори и на немския сателит България, това ли ще правим такава ли ще ни става конституцията?Препишете направо украинската конституция ***.
33
1
 
2
 
! Отговори
пряк избор преди 10 месеца
Единственото решение е силен главен прокурор, а той може да е независим само като се избира от народа ПРЯКО И НАРОДА ДА МОЖЕ ДА ИНИЦИИРА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТЗОВАВАНЕТО МУ ПО ВСАКО ВРЕМЕ. Иначе политиците ще си сложат Пешев да е послушен като доскорошния Гешев.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕДИН ОТ НАЙ-КРАДЛИВИТЕ ПОЛИТИЦИ Е СТЕФАН СТАМБОЛОВ, днешните фалшиви истории премълчават това пред дечицата...Окрал е абсолютно всички имоти на хората от родното му село Самоводене. НЯМА ТАКЪВ САТРАП!!!!!!!!!!!!!!!!!! Затова днешните розоводесни му се кланят той затова им е идеал, не се е сперал пред нищо. Съсеченн със саби като куче в София...
31
3
 
3
 
! Отговори
идеотее преди 10 месеца
Преди девети хората са били напълно лишени от справедлив съдебен процес другарю неофашист. Разпитите са се провеждани с побоища, насилие, заплахи със смъртта на жени и деца, набиване на клечки под ноктите, рязане на ръце, дране на живо... разстрели оправдавани с опит за бягство, ... изчезнали безследно след призовка за справка в полицията, това ли искаш беей мвр прокуратура ли щеш? То затова целия народ се е радвал на 9 септември че се е отървал от най-голямото зло в историята на България.
30
4
 
0
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Кви са тия глупости??? Искаме Прайд!!!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 9-ти септември 1944 година е било фашизъм - прочетете Парижкия мирен договор с нашите евроатлантически партньори САЩ и Великобритания и ООН. Премахната е престъпната фашистка власт, партизаните, антифашистите, комунистите и левите партии са съюзници в борбата с фашизма в България, като съюзник на Третия райх. Днешните псевдодемократофашисти преиначават историята. Същи историчари македонски. Пише си кой е бил лош, кой е бил добър преди 9-ти септември 1944 година.
28
3
 
2
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 10 месеца
Румен Радев във всички възлови моменти се е доказал като предател на БСП и народа и гербеста патерица. Вчера го показа за поведен път. Не му вярвайте на поредния политически проект... поредната патерица.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, к.25 Крадливи министри по времето на 3-то Царство България са били малко - напр. в аферата Деклозиер е участвувал военният министър ген.Рачо Петров и е осъден. Осъдени депутати са били повече, но тогава прокурорите са били към мировите съдилища .За 64 години не е имало отстранен гл.прокурор, защото такива с неограничена власт не е имало, а гл.прокурори са били към върховните съдилища.Не е имало и ВМШ
26
0
 
1
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Сетихте се и никой от тях няма да е свързан с ГЕРБ
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ни заплашвайте с 28 малки гешевчета, а се обърнете към структурата на съдебната власт преди 9-и сепември 1944 г. Трябва да направите така, че прокурорите да не са безотчетни властелини и звеното следствие-прокуратура да не е толкова мощно.Нашите деди са въвели следствието в МВР, където сега са и дознателите,тогава такива не е имало.Прокурорите са били към съответните съдилища - общински, областни. При нужда от защита на държавата - нелегални,едри крадци,анархисти те са се включвали в действие
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вaриант е да има отделна специализирана прокуратура, която да се занимава с политици и депутати, но да не е подчинена на главния прокурор. На кого да е подчинена обаче е въпросът? Но главен прокурор трябва да има.
23
0
 
0
 
! Отговори
цитерджия преди 10 месеца
написали и дали, а той урежда садкулисно, бави, на всеки казус прави рекламация, всичко разкажи да има мениджър на малките п-и, и протеста изпълнен и на някой човечец хлебеца изпълнен, казвай
22
1
 
0
 
! Отговори
айсидесиар преди 10 месеца
говори и разкажи всичко . много гешеви и цаци и други много , черен краси и петър , всичко кациглавата на сборката и пирамидите на нещо-нищото е заменена .да предадат като в сръбска скритите взижи и преправ пистлети доброволнопо вресливи и по такаайде
21
1
 
2
 
! Отговори
Това нормално ли е преди 10 месеца
Прокуратурата Камелия е подала жалби до съдии в Дупница и Кюстендил , че всички в Област Кюстендил са Психично болни, агресивни и имат склонност към самоубийства ! Явно си имаме и л.уда Прокурорка!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да няма такъв, който да иска имунитети и да разследва депутати и министри.