Без главен прокурор може да се окажем с 28 малки гешевчета

Куцкова: По-доре да се запази фигурата на главния прокурор
Обновена: 16 юни 2023 01:29 | 15 юни 2023 22:42, Стела Стоянова
47
Без главен прокурор може да се окажем с 28 малки гешевчета
Снимка БНР

"Притеснява ме начинът на мислене, който идентифицира фигурата на главния прокурор с конкретното лице Иван Гешев. Закон се пише абстрактно за в бъдеще и не може да се пише за конкретни хора".

Това каза пред БНР съдия Нели Куцкова, председател на Софийския окръжен съд, бивш член на ВСС (1998 - 2003 г.).

"Ако се махне фигурата на главния прокурор, остават 28 окръжни прокурори, а кой ще упражнява методическото ръководство. В прокуратурата от време на време са необходими методически указания, всеки окръг по отделно ли ще си изготвя методика за разследване на киберпрестъпления, примерно. ... Съвсем основателно е опасението, че може да се получат 28 малки гешевчета", допълни Куцкова.

Тя подчерта, че е по-добро е предложението на ДБ да се запази фигурата на главния прокурор, но да се орежат правомощията му.

Още по темата

Съдията определи себе си като част от "публиката", която остана с впечатлението, че тези, които назначиха Гешев за главен прокурор, те го махнаха сега.

Според нея е редно президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаването на главния прокурор, но подчерта, че е възможно той да върне решението на Висшия съдебен съвет за преразглеждане.

Съдия Куцкова изрази несъгласие, че предсрочното освобождаване на Иван Гешев е начало на съдебна реформа.

"Като се прави съдебна реформа и промени в Конституцията, първо ми се иска да видя една концепция какво точно се цели и защо, а не готови текстове", каза тя.

Куцкова посочи, че мотивите на промените в ЗСВ, отнасящи се до следствието и прокуратурата, са били необосновани и изказа очакване парламентът да се съобрази с мотивите на ветото на президента на закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
стршният съд преди 10 месеца
До Анонимен може да е била но сега е ПЕНСИОНЕРКА
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ХАЙДЕ, ХАЙДЕ, НЕ МЕ РАЗСМИВАЙТЕ ГОСПОЖО КУЦКОВА. ОБЕКТИВНИЯТ АНАЛИЗ НА ЗАКОНИТЕ ОТ НАЙ-ВИСШИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ ПОКАЗВА, ЧЕ СА СЪСТАВЕНИ ОТ ХОРА, НЯМАЩИ НИКАКВИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ СПОСОБНОСТИ И БЕЗ НИКАКВО ВЪОБРАЖЕНИЕ, ДЕМЕК ФАНТАЗЕ... АКО ТОВА Е ПРЕДСТАВАТА ВИ ЗА ПРАВОТО СЕ УЧУДВАМ, ЧЕ СТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз така мисля. Областните почустват ли, че няма никой над тях, ще си разчистят сметките с неприятелите за отрицателно време и ще се самопровъзгласят за деспоти. Доказано е в историята. Дори в САЩ над щатските са федералните власти и това не е направено случайно.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде, решете колко глави ще има Ламята, защото Мафията иска бързо да се нагоди към новите условия. Една ли ще е, 28 ли ще са, къде ще са? Да си нагласи сметките, хората. Каквото и да измислите, Мафията ще се приспособи към него. Ако има интереси, хора за пазене или гонене, много пари, ще се оправи Мафията.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България-Обонгостан2023-2050
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе стига с тоя театър бе вижте в някоя нормална демократична държава как са го направили повторете модела и край.----В нормалните демократични държави има такива с главен прокурор, има и такива без главен прокурор, където министърът на правосъдието изпълнява функциите на главен прокурор. Какво е твоето лесно решение? Щото, проблемът не бе точно че има главен прокурор, а че главният прокурор бе превърнал прокуратурата в мутренска бригада на служба на премиера Борисов и дружките му от ДПС.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добър.лош, но главен прокурор трябва да има. То тогава и министерски кабинет за какво ни е и президенство? Калка паре пък ще спестим, ако въобще разпуснем държавата.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе тая жива ли е още? Ейй мине се не мине и изкача по някой скелет на бандит и крадец от гардероба тц тц тц срам нямат. Абе стига с тоя театър бе вижте в някоя нормална демократична държава как са го направили повторете модела и край. До сега 30 години откивахме водата сега още 30 ще мъчим да я топлим.
11
1
 
2
 
! Отговори
Теди преди 10 месеца
И аз съм едно малко Тединце старо и болни на 42 години с едно болно котенце на 12 години ь обаче на моменти си мисля щом доживяхме колкото може живот имаме докато умрем то си е цяло чудо майка ми умря на 36 години аз бях на 5 брат ми на 10 тежък беден живот за едното парче хляб докато умрем водим и много трудно оцеляваме
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма проблем и тях ще ги махнеме. За какво са ви изобщо прокурори, след като няма да имате държава?
9
3
 
2
 
! Отговори
Теди преди 10 месеца
Страхувам се много
8
3
 
2
 
! Отговори
Теди преди 10 месеца
Хората са слаби и безпомощни същества моля се на Господ да ни окаже милостта си аз съм толкова бедни и беззащитно същество моля се на Господ да ни закриля много ме е страх
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако няма читави подобре е да слагат от народа. ВСС са сички корумпирани от ДПС. ВАС КС и ВКС още повече.
6
0
 
1
 
! Отговори
Аре преди 10 месеца
Не ме занимавай с фейсбук
5
1
 
0
 
! Отговори
И преди 10 месеца
Ние можем да се арестува опг то
4
1
 
8
 
! Отговори
Мисля че преди 10 месеца
Прокуратурата без главен прокурор ще е като правителство без министър-председател ! Лошото е, че дори сериозни политици се подведоха по акъла на едни политическилумпени !
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали има вече закони че прокурори може да се свалят и затварят както Гешев. Закона не казва колко броя ще арестуват. Може и 48 и 67 прокурора ше бъдат арестувани. Крайно време е защото само зимат рушвети.
2
1
 
0
 
! Отговори
И преди 10 месеца
Мая ли участва в опг то имах си хас
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много по-послушни!