Славов: Процедурата за нов главен прокурор може да бъде спряна

Призивите за политически мотивирано насилие са наказуеми
27 юни 2023 13:01, Стела Стоянова
4
Славов: Процедурата за нов главен прокурор може да бъде спряна
Снимка БГНЕС

"Считам, че решението на КС да гледа питанията на Гешев, е процесуална пречка за продължаване на процедурата във ВСС. На следващия Пленум на ВСС този въпрос ще бъде обсъден и се надявам процедурата да бъде спряна."

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов по повод процедурата за избор на нов главен прокурор, предаде БГНЕС. Гешев поставя въпросите дали ВСС с изтекъл мандат може да го отстрани, както и редно ли е да бъде назначен със 17 гласа, а отстранен с 13.

"Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна и наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с правото", каза още Славов.

Той подчерта, че призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, и използването на езика на омразата, са наказуеми деяния. „Призовавам българските компетентни органи на база на публично известните факти и информация да установят онези действия, които са съставомерни, да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания", каза той.

Още по темата

Правосъдният министър е категоричен, че не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. „Като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надяваме на подкрепа от българските граждани", отбеляза той.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Много самодоволство излъчват. Няма никаква скромност. Маниерничене без да имат никакво постижение. Остават неприятно впечатление на парвенюта, наложени на сила от вън.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Славов, голям си умник хахах. Много парички взехте, за да махнете Гешев.
2
0
 
15
 
! Отговори
Упс преди 11 месеца
Намираме се в поредната серия от филма:" Ала Бала!"
1
0
 
11
 
! Отговори
НЕ преди 11 месеца
НЕ Е ПРОЦЕСУАЛНА ПРЕЧКА ТОВА, А ИЗМИСЛЕНА ЗА ПРЕД НАРОДА. РЕШЕНИЯТА НА КС СА ЗА В БЪДЕЩЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПИТАНИЯТА НА ГЕШЕВ. НИЩО НЕ ВИ СПИРА ЗА ИЗБОР ТА НОВ ВСС И НОВ ГЛ. ПРОКУРОР! НО ИСКАГЕ САРАФА ДА ОСТАНЕ ПО- СЪЛГО ДА ПАЗИ ДРУЖКАТА ВИ ББ!!! СМЕШНИ СТЕ.