Дисциплинарка срещу прокурор и следовател за дело "на трупчета"

То е вследствие проверката на Сарафов за забавените дела
21 юли 2023 11:28, Стела Стоянова
6
Дисциплинарка срещу прокурор и следовател за дело "на трупчета"
Снимка БГНЕС

Военно-окръжната прокуратура в София започва дисциплинарно производство срещу военен прокурор и следовател, съобщиха от прокуратурата.

По информация на news.lex.bg това са прокурор Антон Радойнов и следовател Добрин Маринов.

Преди три дни проверка на Върховната касационна прокуратура (ВКП), назначена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов във връзка с т.нар. дела на трупчета, установи сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от прокурор Радойнов.

Още по темата

Това е и причината да започне дисциплинарното производство, образувано със заповед на административния ръководител на Военно-окръжната прокуратура-София.  Такова започва и по отношение на военния следовател Добрин Маринов.

Дисциплинарното производство срещу двамата се образува във връзка с допуснато нарушение от Закона за съдебната власт – действие или бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление, евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица.

Назначена е комисия в състав от трима прокурори, която да установи действията на двамата магистрати по делото.

Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на Радойнов и Маринов за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.