ВСС не е мандатен орган, може да отстрани главния прокурор

Проф. Атанас Семов за конституционните реформи
24 юли 2023 20:08, Стела Стоянова
3
ВСС не е мандатен орган, може да отстрани главния прокурор
Снимка БГНЕС

Очаква се следващата седмица КС да отговори на питането на Гешев законно ли е отстраняването му.

"Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали ВСС, чийто членове са с изтекъл мандат, може да изпълнява функциите си", заяви пред NOVA конституционният съдия проф. Атанас Семов, който е докладчик по делото, заведено от Гешев.

По думите му отговорът е очевиден, тъй като органът изпълнява функциите си вече 10 месеца и след изтичането на мандата на членовете му.

„Самият Висш съдебен съвет не е мандатен орган, а постоянно действащ, подчинен на принципа на непрекъснатост на функционирането. Неговите функции могат да бъдат прекратени само с изменения в Конституцията, или ако се премахне самият орган", посочи Семов и допълни, че той има правомощията да отстрани главния прокурор.

Още по темата

Семов коментира и предложенията за конституционни реформи: "Декларирана е политическа воля за осъществяване на конституционни промени с мнозинството, което се изисква", каза той, но посочи, че е важно да се отбележат „кои са същинските проблеми в съдебната система и дали тези реформи могат съществено да допринесат за тяхното решаване”.

Атнас Семов предложи и няколко идеи за допълнение на основния закон, свързани с идеята 24 май да бъде национален празник на страната: "Смятам за абсолютно наложително в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий стратегически национален приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо наследство".

По думите му в основния закон трябва да бъде записано, че държавата полага специални грижи за опазване на официалния ни език, а именно българския, а също и че държавата полага специални грижи за опазване на националната идентичност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ВССглавен прокурорКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Органът не е мандатен,но членовете са мандатни за дейност им с определен срок за изпълняване на тази им дейност по договор назначени за комисии или по други административни причини,като недостиг на персонал за тяхната подмяна официално и тези си карат службата на хонорари за същата дейност,която преди са изпълнявали по назначение за срока посочен им за мандат с какво точно да се занимават,иначе как да се разбира с пресрочен срок за правото им на действие с появята за разглеждане на отстранявания
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ви е честита промяната на радеф и шайката му г.р.и.н.д.ъ.р.и
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този " висш" СС,според мен стана за Резил пред българският гражданин! Тогава при Борисов когато Биеха гражданите ГЕРБ.Ни " обясняваха" същите,как Не можело да бъде освободен Гешев! Смени се " властта" и понеже Никой не спечели мнозинство,най Нагло се " обединиха"!-:( И " заедно" намериха " цаката" на Гешев! Аз не бях негов привърженик. И същият ВСС го " освободи"! И сега да си връзва " тенекия" оправдавайки се? Властта в България е окупирана от Крадци и Нечестна " политика"! Тя Не е Българска по