Сарафов поиска и получи оставка на прокурор заради случая с Дебора

Прокурори от ВКП са в готовност да помогнат при делото
1 авг 2023 13:18, Стела Стоянова
60
Сарафов поиска и получи оставка на прокурор заради случая с Дебора
Снимка БГНЕС, архив

И. ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора, съобщиха от обвинението.

Причината е случаят с обезобразеното момиче, нарязано с макетен нож от приятеля си, чиято история тези дни потресе цяла България. Ето какво съобщават от прокуратурата:

"На среща в Съдебната палата в гр. София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Г.Г. в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов бе категоричен, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев подаде оставката си като заместник на административния ръководител на ОП-Стара Загора.

По разпореждане на главния прокурор екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев в ОП-Стара Загора, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години.

Още по темата

Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост. Към момента спрямо обвиняемия Г.Г. се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.

При необходимост, в хода на разследването, прокурори от Върховна касационна прокуратура са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за срочно приключване на разследването с оглед внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – наложените предходни наказания спрямо обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното.

На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност".

В същото време никой от съдиите, освободили насилника заради квалификацията "лека телесна повреда", все още не е наказан. Вчера Съюзът на съдиите излезе с позиция, в която се казва, че "отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията докладчик, представлява "наш общностен провал".

„На съдиите, защото очевидно не сме били достатъчно ефикасни да отстояваме ценностите на правосъдието, така че да заслужим доверието да бъдем чути спокойно. На политическите власти, защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото (има множество международни стандарти в тази насока). На всички нас, защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки”, се казва още в позиция на Съюза на съдиите.

Вчера в редица градове се състояха протести, провокирани от реакцията на правосъдните органи по  този случай

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
a siika ko kasa?
55
2
 
4
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ преди 10 месеца
Всички по "веригата" да ги вържат за два коня и да ги разчекнат! За назидание на останалите!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Христо Иванов, тоз пигмеей в правото, иска реформата да е - хоризонтална прокуратура и по- горните прокурори да не давали указания! Било сега сталинско! Ето резултата! Как да не му даваш указания?! Не указания ами затвор и за него! Корумпирани загорски прокурори какви ги вършат!
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съдийката пуснала изверга на свобода БЕЗ ПРАВО НА РАБОТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!
52
3
 
2
 
! Отговори
ДО Сим преди 10 месеца
Браво Сим, само така.
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи за съдиите е недопустимо отношението към колежката им Гьонева, но е в реда на нещата да си вършат работата през пръсти и да пускат опасни рецидивисти на улицата. С такъв съд, чак да се чудиш как някой изобщо влиза в затвора.
50
4
 
13
 
! Отговори
Сим преди 10 месеца
ще ги линчуваме докато н се научат да отсъждат както му е угодно на народа - глас народен - глас божи
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съдебната система е счупена. Дали ще осъдят тоя с макетния нож? Аз не вярвам, виждали ли сте какви анонимни лелки "правораздават в съда"? Аз на тях не бих им доверил да ми направят дори пържени кюфтета, камо ли да осъдят престъпник
48
2
 
5
 
! Отговори
Алов преди 10 месеца
Ей ще му развалите схемичките на човека, ама иначе вашите глави фръкват. Кат бойко всеки е сменяем
47
1
 
26
 
! Отговори
И ДОКТОРА И СЪДИИТЕ преди 10 месеца
Оставка и разследване и за доктора и съдиите!
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставка плюс разследване!
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги заместника го отнася, защото главния е политически назначен.
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А съдийката кога?И не е ли опит за убийство това, каква средна телесна е това зверство???
43
2
 
11
 
! Отговори
До Toma neverni преди 10 месеца
Абе, как ще отстранят такъв лоялен човек? Виждаш, че прави каквото му кажат и не коментира нищо.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прос човек. Абе, кажи, че Гешев е виновен и готово. Какво ходиш да се занимаваш?
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЬОНОВА КОГА ???
40
1
 
22
 
! Отговори
Toma neverni преди 10 месеца
Само аз ли го разбрах така-подал оставка като заместник адм ръководител-НЕКАДЪРНИКА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ Е ПРОКУРОР.ДА????????
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това убаво, ама к'о става с къщата в БарЦелона и двойното гражданство на един министър с име Киро? или за тех по-добре да не питаме
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да ги уволняваме и да ги линчуваме полза няма! На тяхно място ще дойдат други и резултатите ще са същите просто защото законите ни са такива, че им връзват ръцете. Трябват реформи и всеки татуиран, брадясал мyxльо да знае, че като сгази лука ще има тежки последствия!
37
0
 
15
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
До до 27 Да, съвсем очевидно е, че се прикрива от високо ниво. Не случайно и роднините са мълчали един месец. Това не е частен случай. Вероятно има много други, за които не сме разбрали. Който държи медиите, той казва какво да знаем.