Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците

Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата
Обновена: 1 авг 2023 09:37 | 1 авг 2023 09:37, Стела Стоянова
219
Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците
Снимка БНР

"Предлагам да се повдигне дискусия дали адекватно сме квалифицирали в НК видовете престъпления към личността и защо няма изтезания. В никакъв случай не ми се иска да се отваря за щяло и нещяло Наказателният закон и да се променя".

Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски в коментар за случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, а мъжът, който го е направил, бе пуснат на свобода. Това доведе до големи протести в цялата страна.

"Законът трябва да е така направен, че въобще да не се стига дотам ние да дискутираме в обществото фактите на такива дела, да ги разнасяме напред - назад и да раздаваме присъди. Това е най-голямата трагедия, когато се наложи едно общество да провежда съдебни заседания по улиците. Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата. Най-лошото е, че в случая тълпата ще се окаже права. Това ще създаде само и единствено повече ентусиазъм в тълпата да участва в съдебните процеси, а не да създаде успокоение в обществото. Какво ще направим в следващия казус, когато тълпата няма да бъде права?", коментира той.

Още по темата

Политологът посочи, че всички наказания в НК се диференцират според това каква вреда нанасят на тялото:

"Нямаме тежка телесна повреда, докато няма орган, който е престанал да работи. За да има средна телесна повреда, трябва да има орган, който има затруднена работа".

От Съюза на съдиите вчера обясниха, че законът е бил спазен. Краевски коментира:

"Там става ясно, че на първа инстанция те са квалифицирали конкретното деяние като средна телесна повреда, а на втора инстанция са казали, че е лека телесната повреда. Ако бяха дали кратко обяснение по какъв начин е взето решението за промяна на правната квалификация между първа и втора инстанция, щяха да разсеят съмненията".

Според него публикуваното от Съюза на съдиите е създало още повече въпроси. Възмущението на хората дойде от квалификацията на деянието като лека телесна повреда, категоричен е той.

"Защо е необходимо да има опасност за живота, за да признаем нещо по-тежко от лека телесна повреда? Второ - във френския наказателен закон има изведено като престъпление и то като най-тежък състав на престъпление към личността - изтезанието. При нас няма състав за изтезание. Има квалифициран състав за телесна повреда, която е причинена по особено мъчителен начин. Ако е лека повредата, дори да е по особено мъчителен начин, наказанието е 3 години. Отново се обвързва наказанието с това каква повреда е нанесена на тялото, сякаш тялото е машина. Зависи дали ние като общество осъждаме жестокостта на едно деяние от субективна гледна точка или осъждаме увреждането на тялото като един капитал, който е бил уронен и повреден".

Политологът подчерта още, че много от насилниците много добре знаят как да нанасят болка, без да причинят средни и тежки телесни повреди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Недейте така може Тончо да е любовник на Г.Г . Там в техните среди нещата са сложни но винаги се хвърлят да се бранят семейно. Така е тончо тълпата е жестока и несправедлива. *** сега се гушни с мъжът ти да се успокоявате не стига че е заклал неква от лошият пол а сега искат и да го съдят. Вместо да избухнете на прайдът ще му носиш вазелин и кондоми. Такъв е животът тончо нидей рива.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 122 Ако ти бия един шамар и припаднеш, ще ме осъдиш ли ве гей, ако не ме осъдят, какво ще правиш мен, мейби требва да ти бия още един шамар...хахахахаха :)))
117
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
АЛО,ОТ СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ,НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА НАРИЧА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ТЪЛПА,ТОВА САМО СИ ГО ПОЗВОЛЯВАТ ЛИЦА ОТ ВАШЕТО СЪСЛОВИЕ,КОЙТО ПРЕВЪРНАХА ДУМАТА ЮРИСТ,ВЪВ *** ДУМА
116
3
 
5
 
! Отговори
До 107 гневен преди 9 месеца
Напротив тълпата си е тълпа, без значение от националността на гражданите от която е съставена. Ако всеки започне да раздава провосъдие по свое усмотрение, ти ще си от първите които ще ревнат за връщане на правовия ред. Кой е този народ който ти визираш? Някакви НПО, радикални секта феминистики и т.н. болни мозъци ли? Предлагаш на тях да дадем цялата власт ли? Да съдат, колят и бесят? Колко разум, колко програсивно, колко цивилизован.о.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 95И преди 2-3 години уж ги помете, пък протестиращи и тогавашни управници се съюзика и сега вкупом ще правят съдебна реформа. Не виждате ли как ви изиграха с предните протести? И тогава протестиращите се смятаха силни и как ще променят коренно нещата. А сега си докараха и ДПС отново и ГЕРБ. И ППДБ ги прегръщат.
114
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не беше ТЪЛПАТА, ония изверг дето наряза 400 пъти момичето щеше да е на свобода очилатко нас ран, мамино детенце такова с рядък мъх вместо брада....хахахахахаха :)))
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тончо, Тончооо, Тончо! Защо така, Тончо?!
112
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не! Трагедия е , че 79 години комунистите и Кремъл прецакват и съсипват България от Обединението до ден днешен. Трагедия е , че 33 години преход не спряха да крадат и съсипват българския народ по руски модел с борци и мутри и това е резултатът.на хората им писна! От борци, застрахователи, татуирани типове с дела трябват а не думи и Левски които насмъркани убиват невинни млади хора по спирките. Какво направихте с оня с Панамерата дето уби французина? Дадохте ли му присъда? Ами Семерджиев?
111
3
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 9 месеца
Тоя бинокъл ли ще ми давате за пример..
110
2
 
2
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 114 Е, аз точно за Конституцията говорех. :) Не ми отговорихте дали сте платен. Ще задам въпроса по друг начин: Къде точно в Конституцията се обосновава дейността на троловетe?
109
2
 
5
 
! Отговори
777 преди 9 месеца
Тончо жълтото му по устата още, пък акъли дава.....
108
3
 
9
 
! Отговори
КОЙ СИ ТИ БЕ преди 9 месеца
Кой е тоз СМЪРФ и защо се дава трибуна за изява на подобни нелегитимни хора . Да прова върху себе си 400 шева да види какво ще го пишат.....АБЕ ВИЕ ПОЛУДЯХТЕ И ВСИЧКИ БЕ.Да пускат бомата и чистка, пълен рестарт трябва понеже карциомите са станали с големина което не се лекува.....
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До една жена Има един основен закон наречен Конституция на Република България, отворяш и четеш какво е устройството на нашата държава - с парадираща простотия няма да стигнеш до никъде.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не искахте Гешев, получавате линч.Политиците са трагедия като аристокрацията във Франция преди 1789.Гешев ви беше единственото спасение, а вие го махнахте.
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българските закони явно са писани от сталинисти комунисти, според които човек е ДЛЪЖЕН да издържа всякакви видове насилие и веднага да се възстанови ! А ако умре, е още по-добре, защото има човек- има проблем.
104
1
 
9
 
! Отговори
Алекса преди 9 месеца
Ей момченце имаш още бяло около устата ! Питай мама и тате преди да ръсиш глупотевини !
103
1
 
13
 
! Отговори
До 104 преди 9 месеца
Тончо, как реши, че България е правова демократична държава? Или си част от привилегированата класа, или си никой. Това е истината.
102
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
ОЧевидно е явна,неграмотност,стигаща да престъпност от прокурор и съдия,пред очите им е едно накълцано дете,явна извършена гавра от лице РЕЦЕДЕВИСТ,тъй като извършва деянието си във ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК,тъкъв СЪДИЯ,тъкъв ПРОКУРОР,НЯМАТ МЯСТО ВЪВ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,ТОВА Е НЕ УРОНВАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,А Е НАПРАВО ГАВРА
101
1
 
8
 
! Отговори
гневен преди 9 месеца
Отговарям на Анонимния по долу --- Никой няма право да нарича Българските ГРАЖДАНИ - тълпа. И когато Правосъдната система в дадена държава е напълно деградирала и неработеща , и това е мнението на 90% от гражданите и , да тогава следва НАРОДА да вземе правораздаването в собствените си ръце за да защити себеси и децата си от безнаказаните престъпници.
100
3
 
1
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 104 А как доказвате, че сме правова демократична държава :)