Заради случая "Дебора" и омбудсманът внася промени в НК

Тя настоява за нов член, с който подобно насилие се наказва с лишаване от свобода до 8 години
1 авг 2023 18:00, Стела Стоянова
79
Заради случая "Дебора" и омбудсманът внася промени в НК
Снимка БГНЕС, архив

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание.

Целта на предлаганите промени е въвеждане в нашето законодателство на нов състав на престъпление, който включва деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране, се посочва в съобщението, публикувано на страницата на обществения защитник.

Написано е също: "Конкретният повод за това предложение е бруталният случай от Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше садистично нарязано с макетен нож от мъж и вследствие на нанесените му 24 рани получава 400 шева. А причината деецът да не понесе адекватно и справедливо наказание за стореното е именно празнината в българското наказателно право, отнасяща се до случаи на умишлено причиняване на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство", се отбелязва в съобщението.

Още по темата
В законопроекта омбудсманът предлага създаването на нов чл. 130а, според който, ако някой "съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

Проф. Диана Ковачева предлага и различни квалифицирани състави на деянието с оглед на извършителя, жертвата и начина на извършване.

"От години настоявам за отпадане на системния характер в Наказателния кодекс, при който един насилник може да бъде наказан по-тежко само след подаването на три последователни сигнала от страна на жертвата. Законът за домашното насилие беше приет, но с доста сериозни компромиси. Партньорските връзки останаха извън обхвата на закона и случаи като тези в една интимна връзка продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава и необходимостта от дефиниране на насилието – физическо, психическо, икономическо, за задължителна терапия с насилниците, задължително обучение за полицаите, които да реагират с разбиране към проблема на жертвата.

 "С оглед направеното предложение за законодателна промяна ще посоча, че съгласно Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, терминът "изтезание" означава всяко действие, с което умишлено се причинява силно физическо или психическо страдание или болка на дадено лице, за да се получат от него или от трето лице сведения или признания, за да бъде то наказано за действие, което то или трето лице е извършило или в извършването на което е заподозряно, или за да бъде то или трето лице сплашвано или принуждавано, или по каквато и да е причина, основаваща се на каквато и да е дискриминация, когато такава болка или страдание се причинява от длъжностно лице или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство или с негово явно или мълчаливо съгласие", пише в мотивите си към законопроекта проф. Ковачева.

Малко по-рано днес и правосъдният министър посочи, че ще инициират промени при домашното насилие от хора, които са в интимна връзка, но нямат брак. Парламентът също се готви да заседава за промени в НК след насилието срещу Дебора, което отприщи лавина от възмущения в обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По коментарите ще ги познаете. Насилниците.
73
0
 
1
 
! Отговори
Страхуване преди 9 месеца
Биячите наскачаха. Подрязват им крилцата, т.е. бицепсите.
72
1
 
2
 
! Отговори
Евроценности,сър! преди 9 месеца
Новото нормално...
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бездействието на управляващите от 20 години по отношение на налагането на справедливостта и върховенството на правото доведе до този натрупан гняв, който виждаме сега. Заиграванията с главните прокурори и мутренските кръгове имат цена. Не може да лъжете винаги всички през цялото време.
70
2
 
5
 
! Отговори
Соросопийските медии преди 9 месеца
ЦЯЛАТА СОРО-СОИДНА ИЗ-МЕТ, КАТО МЕДИИ И ПОБЪРКАНИ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ Е АКТИВИЗИРАНА ОТ ПОСОЛСТВОТО! ЦЕЛТА Е ДЖЕН-ДЪР ИДЕОЛОГИЯТА ДА БЪДЕ ВКАРАНА В НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ВЕДНАГА!!!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Партньорските връзки останаха извън обхвата на закона и случаи като тези в една интимна връзка продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие", пише омбудсманът. В ХИПОТЕЗАТА ЗА ДОМ.НАСИЛИЕ ПО ЗЗДН НИКОЙ И ЗА НИЩО НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН освен евентуално за 8мес.да се изнесе от съвместно обитаваното жилище ...ЗА ТОВА Е НУЖЕН НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС! И СИГНАЛИ ДО МВР И ПРОКУРОР!
68
2
 
3
 
! Отговори
до Инсценировка преди 9 месеца
Снощи в късните предавания нещо журналистите случайно или нарочно не знам, но пуснаха за кратко кадри нецензурирани и се ужасих за какви дълбоки рани и колко много кръв става въпрос...Не искаш да ги видиш, повярвай
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има такива, на които не им пускат, а те се хвалят, че са рогоносци, за да спечелят съчувствие.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това омбудсмана е най-фигурантската длъжност в държавата, какво стана с таксите в банките, с рекета от мобилните оператори, със спекулата в която основни продукт поскъпват многократно до крайния потребител, в измамата с ДДС за парното както и рекета на пропан бутана докато мазните депутати си оставиха отстъпките за ресторантите които често посещават?
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дебора е жертва първо и преди всички на политическия чадър марка "ГЕРБ" опънат над Георги. Нали се сещате, същите ГЕРБ, които се прегърнаха с Посолствената Пасмина и си поделиха властта. Това е истинската причина "деецът да не понесе адекватно и справедливо наказание". Докато съществуват политическите чадъри, докато култивират чувство за безнаказаност в психопати, никакви законодателни промени няма да помогнат.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И как ще докажете тази интимна връзка? Някой ще се яви и ще заяви, че е светил ли?
63
3
 
1
 
! Отговори
МВР ПЕРНИК преди 9 месеца
Полицая Емил Димитров от Бобов дол/Дупница унищожава хора заради слухове за Сексуалната ориентация на Българи!
62
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
дайте снимка на раните, не на папагалите.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Депутатите под натиска на БХК и ЛБГТ организациите изтърбушиха и промениха целия наказателен кодекс на последното заседание за да добавят навсякъде ..и сексуална ориентация. Създадоха две категории граждани. Една по-ниска, всички вие, и една по-висока: хората с нестандартна сексуална ориентация. За престъпления срещу хора от по-високата класа, вече ще има по-строги наказания. За нас - плебеса, ще са по-ниски. Явно изчакаха подходящ момент да раздухат случая с момичето от преди месец.
60
6
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 9 месеца
Погледнете в Ютуб, що е то ГЕРОЙ ! Само руснак може да е толкова луд. Един руски танк разпердушини цял НАТОвски фашистки батальон. Сам ги направи на купчини железа. СЛАВА РУСИИ ! Меките китгки да гледат и мълчат https://youtube/watch?v=v-swabSC3_A
59
4
 
3
 
! Отговори
Чичолина преди 9 месеца
Как така и изневярата да е престъпление?Що за идеи?Ужас,някой въвел в заблуждение половинката си,че е голямата работа и тя да е престъпник като е разбрала,че е пинтия,а има и ларж с нея.Ужасни идеи чета тук.Ужас!
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много са ми интересни мъжете на сороско-краварския протест относно случая с нарязването...Викат "Искаме доживотна присъда за подобно нещо", "Искаме радикални мерки" и т.н. Изключително първични изказвания, непремислени и то без да знаят пълната версия на случилото се. Скоро жените ще нарязват мъжете безнаказано и ще ги вкарват без нищо по затворите. Най-малкото мъжете ще плащат незаслужено и ще губят личните си жилища. Трябва да си б0лен за да плямпаш такива неща.
57
8
 
8
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 9 месеца
Булката не е ли Девствена - разваляйте Сватбата! Много ГлавоБолия ще си Спестите, а Живота е Кратък за да си губите времето в ГлавоБолия! а от Жени с Татуси, Силикон и т.н. - бягайте - за тях Секса е Бизнес Транзакция - Любов няма да Видите, те за това са се Тунинговали - за да се Продават по-лесно и Ефективно, а при Бизнеса Оборота е Всичко - навъртат по 100, по 200, по 1000 дори, оборот за 0ла време!!
56
3
 
12
 
! Отговори
Любопитен преди 9 месеца
Промените няма да свършат работа, ако не се вземат МЕРКИ СРЕЩУ ДРОГАТА и унищожаването на младото поколение! Кой нормален човек с всичкия си би тръгнал да обезобразява човек? А кой би издържал на подобни болки? Ей такива въпроси си завам като гледам репортажите.
55
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е лошо изневярата също да се криминализира, защото очевидно тя е в основата на много случай на насилие.