Заради случая "Дебора" и омбудсманът внася промени в НК

Тя настоява за нов член, с който подобно насилие се наказва с лишаване от свобода до 8 години
1 авг 2023 18:00, Стела Стоянова
79
Заради случая "Дебора" и омбудсманът внася промени в НК
Снимка БГНЕС, архив

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание.

Целта на предлаганите промени е въвеждане в нашето законодателство на нов състав на престъпление, който включва деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране, се посочва в съобщението, публикувано на страницата на обществения защитник.

Написано е също: "Конкретният повод за това предложение е бруталният случай от Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше садистично нарязано с макетен нож от мъж и вследствие на нанесените му 24 рани получава 400 шева. А причината деецът да не понесе адекватно и справедливо наказание за стореното е именно празнината в българското наказателно право, отнасяща се до случаи на умишлено причиняване на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство", се отбелязва в съобщението.

Още по темата
В законопроекта омбудсманът предлага създаването на нов чл. 130а, според който, ако някой "съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

Проф. Диана Ковачева предлага и различни квалифицирани състави на деянието с оглед на извършителя, жертвата и начина на извършване.

"От години настоявам за отпадане на системния характер в Наказателния кодекс, при който един насилник може да бъде наказан по-тежко само след подаването на три последователни сигнала от страна на жертвата. Законът за домашното насилие беше приет, но с доста сериозни компромиси. Партньорските връзки останаха извън обхвата на закона и случаи като тези в една интимна връзка продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава и необходимостта от дефиниране на насилието – физическо, психическо, икономическо, за задължителна терапия с насилниците, задължително обучение за полицаите, които да реагират с разбиране към проблема на жертвата.

 "С оглед направеното предложение за законодателна промяна ще посоча, че съгласно Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, терминът "изтезание" означава всяко действие, с което умишлено се причинява силно физическо или психическо страдание или болка на дадено лице, за да се получат от него или от трето лице сведения или признания, за да бъде то наказано за действие, което то или трето лице е извършило или в извършването на което е заподозряно, или за да бъде то или трето лице сплашвано или принуждавано, или по каквато и да е причина, основаваща се на каквато и да е дискриминация, когато такава болка или страдание се причинява от длъжностно лице или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство или с негово явно или мълчаливо съгласие", пише в мотивите си към законопроекта проф. Ковачева.

Малко по-рано днес и правосъдният министър посочи, че ще инициират промени при домашното насилие от хора, които са в интимна връзка, но нямат брак. Парламентът също се готви да заседава за промени в НК след насилието срещу Дебора, което отприщи лавина от възмущения в обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Митака преди 9 месеца
Много добре, да лежи боклу.ка.Справедливо ще е поне 20 години, че това, които е направил е по-лошо от убийство.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ко стана с наркотиците бе или си намерихме по-безопасна тема ? От тях доста повече народ е пострадал но нема протести...Траем си а ?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо не се задава въпросът какво е по същество менталното ниво на населението? Защо се търсят биячи? България армия няма, но е пълно с подути биячи и пърхащи около тях също подути същества, родени от женски пол. На кого е полезна тази маса персони?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
незабавно приемане на Истанбулска конвенция, премиер с двойно гражданство и премахване на 3ти март :)))))
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Омбудсмана има ли право на законодателна инициатива?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кой ще ги спазва и кой ще следи за спазването им имате ли идея ? Защото то и убийството и кражбата са наказуеми обаче минават.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо не се настоява да спре пропагандата на насилие и скс чрез всякакви медии??? Включително по централните медии непрекъснато филми, и то точно с такава реклама? Ами с това расте поколението, от това вижда, че се печели, с това се става популярен и харесван? Къде тук е отговорността на "главата", на властите? От протестиращите колко НЕ гледат такива филми, клипове ..., колко избягват да имат въобще контакт с такъв образ? Кой ни го наложи като мярка за свобода?
7
3
 
5
 
! Отговори
Ш ма ПросТити преди 9 месеца
Тото и Тити поискаха да бъде пуснат на свобода моментално и да се търси оговорност за Дебора, че го е ядосала! Освен това Тити моли през сълзи, всички добри хора да помогнат като му пратят парички за бензин за джипа и ток за машинката за подстригване! Тити благодари предварително и плаче от умиление!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом не става въпрос за пари ( за по-добър живот за народа), ще дойдат даже и на Бъдни вечер да работят
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А закон за проституцията? И сродните и дейности?
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жорката преправя НК. Да видим сега неговите хора дали ще успеят пак да го отърват. Важно е да видим какво следва за прокурора, който го пусна на свобода и защо последното заседание е при закрити врата, да не можем да разберем кой на кой е човек?
3
1
 
2
 
! Отговори
оракул на боб преди 9 месеца
И щото има празнина,лекар и прокурори го отнасят.Народът аплодира началствата,а те горди със свършеното.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оооффф
1
2
 
2
 
! Отговори
Пуснете го условно преди 9 месеца
Ако обещае ме тема повече така да прави