Правосъдният министър: Защо случаят с Дебора отсъства от бюлетина на МВР?

Разследването е формално, твърди той
5 авг 2023 20:15, Стела Стоянова
74
Правосъдният министър: Защо случаят с Дебора отсъства от бюлетина на МВР?
Снимка БГНЕС, архив

Като формален и конформистки определи начина на разследването на случая с насилието в Стара Загора министърът на правосъдието Атанас Славов.

Непълното и формалистично гледане на процеса, липсата на оценка на цялостния характер на трагичното събитие, липсата на елементарна емпатия доведоха до взрива на общественото мнение, заяви в ефира на Дарик радио министърът. Недоумение буди и фактът, че такъв тежък случай дори не е бил докладван в бюлетина на МВР в града, каза още Славов.

По повод предстоящите нови промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие министър Атанас Славов отчете като грешка отпадането при последното гласуване на текста, който гласи, че домашното насилие се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

Сега, с новите промени този елемент от понятието домашно насилие ще бъде приет. По повод идеите за увеличаване на наказанията за лека и средна телесна повреда, Славов каза, че наказанието трябва да бъде налагано, а не, както досега, хора с влезли в сила присъди да се разхождат по улиците.

Още по темата

На работна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов са били обсъдени възможностите да се подобри разследването на случаите на домашно насилие още от първите минути – като получаване на безплатна правна помощ, бърза връзка с медицинските заведения, достъп до психолог и подкрепа.

На друга среща – с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов е станало известно, че в следващите седмици ще бъдат изработени указания и към прокурорите по повод разследването на дела за домашно насилие, така че те да не бъдат подценявани.

По повод промените в Конституцията и критиките от страна на държавния глава, министърът на правосъдието коментира, че проектът е изработван достатъчно дълго време от хора с безспорна компетентност, обсъждан е с представители на магистратурата и гражданското общество.

Атанас Славов припомни, че президентът още преди три години е започнал консултации и е подготвен нов проект за промени в Конституцията. Славов изрази надежда, че този проект ще бъде внесен и така президентът ще покаже, че освен една политическа заявка и опит на всяка цена да се противопоставя на парламента, е готов конструктивно да участва в дебата за бъдещето на България и бъдещето на институциите, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 месеца
Интересно защо се спестяват родителите на тоя касапин?Да не се окаже син на съдия,прокурор,полицай,кмет и т.н.Работата мирише на тлъсти подкупи.Инак всеки доктор приел пациент в такова състояние вика полицията.Даже при съмнения за побой стандартно се вика и психолог поне в окръжните градове.Тук случая става известен на обществото след месец и то от телевизията и родителите.В Абсурдистан е така и за какво по дяволите съществува такава държава?
52
5
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Този случай беше като манна небесна за управляващите.Защо ще се събират по спешност в понеделник? Защото видяха прекрасна възможност с този случай така да преправят Закона за домашното насилие, че в него да вкарат и Истанбулската конвенция, която КС отхвърли. И хората да не протестират. Нито за третия пол, нито за родител 1 и 2.
51
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Съдът не е читав, но такива са болшинството от народа. Я се замислете колко крият данъци, колко са готови на далавери? В тези последни два случая в коментарите най-много ме дразни нерядкото заклеймяване на к...те, аз също ги смятам за иззззмет, но да твърдя, че виновните са те, а не убийците , меко казано нелепо. Да се уточнят някои какво точно искат - да съдим к...те, а не убиеца, ли що ли, та да не дразнят толкова. Може и да смятат, че като ги затворим и изтрррепем и край с убийствата?!
50
0
 
7
 
! Отговори
Мария преди 8 месеца
Защото това не е съд мафия.А Гешев ги защитава с зъби и нокти.Борели се с
49
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Съдът убива и ограбва хората. Те са звено на мафията. Дори експертизата да е била за тежка телесна повреда, съдът е щял за я отхвърли.
48
2
 
7
 
! Отговори
Издател преди 8 месеца
А, ако присъстваше в бюлетина, Славов какво щеше да направи? Сигурен съм, че въобще не го чете този бюлетин. Сега за този случай, хора пускаха линка в часовете, та сега се оправдава.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този вместо да пита вече трябваше да си е подал оставката.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами питай някой от колегите си! Ако искаш здравния министър, ако искаш вътрешния, че и социалния.
45
0
 
12
 
! Отговори
Я преди 8 месеца
За убийство,друсан със кока и със 200 в насрещното дадоха смешните девет години,от които ще приспаднат пет. По пътя на логиката колко ще му дадат на тоя .
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наистина ли е ром. Прилича на българин.
43
1
 
7
 
! Отговори
До джон преди 8 месеца
Малко вероятно е за кинти,не че е невъзможно...относно бюлетина.Не че съм запозната,просто си мисля че е по-вероятно е да го правят за статистиката.Спестявават някои случаи,накрая на годината да кажат че по- малко престъпления и т.н..все пак трябва да си оправдаят заплатите.
42
0
 
10
 
! Отговори
джон преди 8 месеца
как защо липсва в бюлетината случая Дебора абе министре аз ли да ти кажа платили са кинти и те си си затворили очите е това е България за съжаление,то отдавна се говори че полицията са работници на бг. мафията
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Демокрацията не е проблема,преди 30 и кусур години когато не беше демокрация(то не беше и социализъм точно) си беше пак така,просто не се чуваше,нямаше протести и биеха яко.....пак си беше наши и ваши.Който е живял преди,няма как да отрече.Сега е същото за обикновените хора.
40
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До Обективно Законите се приемат в парламента а не в МВР ! Не ти е виновно МВР , а КОЙ приема законите ,какви политици ,кой партии и каква е политическата система у нас ? Пан разуме ???
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Обективно ЗАЩОТО СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ ,ЗАЩОТО ЖИВЕЕМ В ДЕМОКРАЦИЯ ,ЗАЩОТО ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА Е ДЕМОКРАЦИЯ ,ЗАЩОТО ОТ 30 И КУСУР ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ, СА ПРИЕМАНИ ТАКИВА ЗАКОНИ ОТ ДЕМОКРАТИТЕ . ЗАЩОТО ДЕМОКРАЦИЯТА ИЗЛЕЗЕ НАЙ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА ,ПРОШНУРОВНА ,ПОДПЕЧАТАНА ОТ САТАНАТА И НАПЕЧАТАНА В АДА. КАКВОТО И ДА КРЯКАТЕ , ПУСТОСВАТЕ ,ШИКАЛКАВИТЕ ,ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА . ЛИЦЕМЕРИ Е ,ЛЪЖИ , КОРУПЦИЯ И МАЛКО ИЛИ ПОВЕЧЕ ПРИВКУС НА ФАШИЗЪМ . дУ...П . Е ДА ВИ Е ЯКО !
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дали редовите полицаи,не са натиснати от накои хорица по върховете,а?33г си миете ръцете правосъдие и МВР.Нешо вече сте жалки и смешни.Тояя цурк сме го гледали,цитат на Баце"Ние ги хващаме,те ги пускат".Чадър,на чадър р,над чадър и все така.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абсолютно вярно е ,че са нужни реформи,истински.Когато мафията(държавата) изисква куп неща от населението живеещо тук,е редно да има обратна,защита и т.н.Доста съмнително е разбира се, че ще накарат еничарите ( милиционери,прокурори,съдии,и всички държавни служители) да свършат това за което ние робите им плащаме.Единственото сигурно е че ще им увеличават заплатите ..и така до безкрай.
36
1
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 8 месеца
Защото в МВР отдавна е така. Укрива се и се неглижира подобно на случая Семерджиев, защото Георги съвсем Не е върхът на пирамидата.
35
5
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 8 месеца
Защото май са замесени ченгета и го отнесе онзи ***! Наистина ли вярвате, че този "интелектуалец" има акъл и не го мързи да тръгне да реже момичето!? Просто си измиха ръцете с него
34
6
 
7
 
! Отговори
Базар изток преди 8 месеца
Сега на втория протест му искане оставката, за да разбере, че е пълен некадърник и профан, изтупан в скъп костюм и налят с празни думи Това да си от Зарата и да хленчиш, неосведомен си е за шамари зад врата.