Правосъдният министър: Защо случаят с Дебора отсъства от бюлетина на МВР?

Разследването е формално, твърди той
5 авг 2023 20:15, Стела Стоянова
74
Правосъдният министър: Защо случаят с Дебора отсъства от бюлетина на МВР?
Снимка БГНЕС, архив

Като формален и конформистки определи начина на разследването на случая с насилието в Стара Загора министърът на правосъдието Атанас Славов.

Непълното и формалистично гледане на процеса, липсата на оценка на цялостния характер на трагичното събитие, липсата на елементарна емпатия доведоха до взрива на общественото мнение, заяви в ефира на Дарик радио министърът. Недоумение буди и фактът, че такъв тежък случай дори не е бил докладван в бюлетина на МВР в града, каза още Славов.

По повод предстоящите нови промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие министър Атанас Славов отчете като грешка отпадането при последното гласуване на текста, който гласи, че домашното насилие се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

Сега, с новите промени този елемент от понятието домашно насилие ще бъде приет. По повод идеите за увеличаване на наказанията за лека и средна телесна повреда, Славов каза, че наказанието трябва да бъде налагано, а не, както досега, хора с влезли в сила присъди да се разхождат по улиците.

Още по темата

На работна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов са били обсъдени възможностите да се подобри разследването на случаите на домашно насилие още от първите минути – като получаване на безплатна правна помощ, бърза връзка с медицинските заведения, достъп до психолог и подкрепа.

На друга среща – с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов е станало известно, че в следващите седмици ще бъдат изработени указания и към прокурорите по повод разследването на дела за домашно насилие, така че те да не бъдат подценявани.

По повод промените в Конституцията и критиките от страна на държавния глава, министърът на правосъдието коментира, че проектът е изработван достатъчно дълго време от хора с безспорна компетентност, обсъждан е с представители на магистратурата и гражданското общество.

Атанас Славов припомни, че президентът още преди три години е започнал консултации и е подготвен нов проект за промени в Конституцията. Славов изрази надежда, че този проект ще бъде внесен и така президентът ще покаже, че освен една политическа заявка и опит на всяка цена да се противопоставя на парламента, е готов конструктивно да участва в дебата за бъдещето на България и бъдещето на институциите, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе то, че мвр е прогнило така си е, но мвр не е длъжно да отглежда и възпитава децата ви, прекарвате часове всеки ден в соц. мрежите, а на децата си не обръщате никакво внимание и после се чудите що станали ***
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Излиза че има мрежа за споделяне на порно информация между сводници - братчетди с цел изнудване и принуда за секс. Отдел киберпрестъпност, нравствен отдел с какво се занимават?
31
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може би защото е постановка , а не истински ?
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А то има ли такъв случай Дебора?
29
3
 
16
 
! Отговори
Лошо преди 9 месеца
С всеки изминал ден става все по ясно че без бързи и драстични чистки и реформи в МВР,скоро ще стане някоя бела..народа вече не издържа.
28
18
 
6
 
! Отговори
aZ-ът преди 9 месеца
Аре бе, мислете с тия глави бе ... Остригването много с...кяни го правят, като наказание (което е отвратително) - но да я реже ? Кой ще реже любовницата си ? Ясно е, че тая е труженичка и работи за него. И не е отчитала всичко. И сводника я е нарязал. Защо майка й не е реагирала досега? Щот си знае стоката? Криминални деяние, но чак пък такава драма? Ай стига либерастии бе , то вече не се търпи бе...
27
0
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Защото в МВР е бардак,днес финансовият министър по Дарик ,каза че от 50 000 в МВР само 20 000 имат полицейски функции всичко друго са чиновници.А имало и 5 000 пенсионера но нямало точна статистика?!
26
2
 
12
 
! Отговори
До заралии преди 9 месеца
Кой коли и беси във вашия град?
25
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте думата и на Георги, защо сте му запушили устата? Да не би, защото такава Дебора няма, а има план за приемане ба Истанбулската конвенция?
24
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радеффф е едно мекотело, помислило се за фактор.
23
1
 
6
 
! Отговори
Ученика преди 9 месеца
Началника започва лустрацията...
22
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Случаят е нищо повече от сводническо наказание над проблемно момиче, което е изяло силиконовите кюфтета и не е искало да ги плаща след това, и сега реве!
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега ще се оправдава с МВР. Оставка на цялото Интимно правителство!
20
2
 
20
 
! Отговори
Ш Холмс преди 9 месеца
Я да помислим от кого имат страх полицаите, за да покрият случая с момичето? Кой е над тях, кой може да им заповядва? Някакви идеи?
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Славов, що риташе като знаеш? А? Нали знаеш, че само трупове влизат в бюлетина? Скатават се престъпленията, за да не излезе, че министъра е крив и да не ти искат оставката, бре!!!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, защо, сякаш не може да си отговори сам... щото сте си ги наредили точно като от филма - "роднина, милиционер,роднина, милиционер".... и това е в цяла България, цели градове знаят къде се продават наркотици, само органите не знаят. Толкова народ се покровителства от мвр, че не е истина. Държавата е почерняла от корупция на всички нива.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да пита ГЕРБ. Гошко им е фен.
16
0
 
20
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 9 месеца
Защото са НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА ВСИЧКИТЕ! ЗАТОВА! Бардакът, наречен ЧАЛГОТЕКА отдавна трябваше да е РАЗПОРЕН ОТ ПРОВЕРКИ от НАП, ДАНС, НОИ, РЗИ И ВСИЧКИ ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ! АМА КАТО ЗНАЕМ КОЙ го държи...
15
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От президента не очаквай нищо конструктивно Той е корумпиран безродник ,работи за чужди интереси И чудовищното в случая е че прави това съвсем не необезпокояван, от висок държавен пост вече цели 6 години.Невероятно но факт какво успя да постигне кгб в българия!!!!
14
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Управлението на ПП и ДБ - всеки ден трупове и варварски убийства, мерки нула!