Десетки на протест пред Съдебната палата: Затвор за Георги!

Исканията са за адекватно правосъдие
Обновена: 8 авг 2023 19:45 | 8 авг 2023 19:20, Стела Стоянова
42

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Десетки граждани се събират на протест пред Съдебната палата в София. Той е един от десетките, които днес се провеждат на територията на цялата страна в подкрепа на пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора, което бе нападнато с макетно ножче от 26-годишния Георги Георгиев.

Протестиращите настояват за законови промени, адекватно правосъдие и цялата строгост на закона, предаде БГНЕС.

Ива Ганчева е една от участничките в протеста. Пред БГНЕС тя обясни, че миналият път не е успяла да се включи в протеста. "Включвам се заради поредната вълна от насилие, на която ставаме свидетел, включвам се заради цирка, който се разигра вчера в Народното събрание. За мен това беше едно унизително отношение спрямо всички жени, които в момента са жертви на насилие, които трябва да съберат смелост да излязат, да избягат. Трябва да има действащи механизми, които да ги предпазват”, посочи тя. Според нея съдиите прилагат закона такъв какъвто е, но трябва да има промени в Наказателния кодекс и да се помисли сериозно за образованието на децата в училище.

Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече”, “Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър”, “Затвор за Георги”, “Няма да мълчим” и др.

Още по темата

Изискванията, които протестиращите поставят към институциите, са въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените пострадали от насилие; промени в прилагането, политиките и практиките на тези политики; улеснен достъп на пострадалите до правосъдие; съдебна реформа, създаване на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове; незабавно започване на работа на Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие; за всяко издадено съдебно решение и медицинска експертиза да се носи персонална отговорност и право да се търси съдебна отговорност при установяване на компрометиране, както и въвеждане на часове по сексуално образование като превантивна мярка срещу сексуален тормоз, включващи часове по въпроси за като равенство между жените и мъжете, взаимно уважение, ненасилственото разрешаване на конфликти, нестереотипни роли на половете, насилие над жени и правото на лична неприкосновеност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Какви реформи,КАК ДА НАКАРАШ ПРОКУРАТУРАТА ДА РАБОТИ,ПОЛИЦИЯТА,защото тези който НЕ искът да работят,САМО ЗА това говорят,САМО ЧЕ има една българска поговорка която казва НА КАЛПАВИЯ ..............МУ ПРЕЧИ
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако полицията и съдът си вършеха работата, много неща нямаше да се случат. Нито случая с Дебора, нито с двойното убийство в Лозен. Задължително трябват реформи.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жените също са способни на зверства. Лековерни и впечатлителни, се прехласват по Хитлер и те са основните му поддръжници. Нашите ни докараха Бойко Мутрата и Киро Джонтраволтата. Журналиски го гонеха из магистралите да му пипат мускула. В концлагерите извършват престъпления срещу човечеството и зверства. Надзирателките са осъдени на обесване и увисват, осъдени от САЩ и Великобритания, Франция. Французите стрижат продавалите се на германците французойки.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гошо, Гошо, дете лошо!
34
2
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 8 месеца
Що те да са активни, ти кибик ли ще го играеш? Вземи се размърдай и ти малко, стига чака на готово друг да ти я свърши. Че и недоволен
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според мен са стотици. На плакатите обаче трябва да пише: КОЙ Е ЧАДЪРЪТ?!
32
1
 
10
 
! Отговори
Националист преди 8 месеца
Пак ли тея ционистки болшевишки анти европейски ЛГТБ бо-к-луци бе ? Отрепете тая *** сг-:ан която се е събрала пред съда. Особено оная мъ-р-ша с плаката за расизма дето въобще в случая ни в клин ни в ръкав. И онзи из-род със знака на терористичната групировка Антифа дето е написал -нито едно повече
31
2
 
4
 
! Отговори
4 преди 8 месеца
Съдебната система е проекция и продукция на законодателната и изпълнителната власти.Те именно са империите на злото и насилието.Към тях трябва да се насочи протесто-какво правиха герб,че 15 години не промениха системата?И сега особено в провинцията се опитват кметовете на герб да яхнат протеста-не се протестира пред кметствата и областните !Някъде дори водят протеста-гавра с жертвите на насилието!?
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Минах оттам. Лгбт пролетариата го бяха мобилизирали.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Де да бяхте така активни за всички нередности в България, до сега щеше да сме най-развитата държава в света.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес в Испания по медиите казват, че България не е приела Истанбулската конвенция. Споменават случая Дебора. Също и, че депутатите прекъснали отпуската си заради Дебора.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А доказа ли се, че е той? При разпита Дебора казала, че не е сигурна дали е той. Нека се разбере какво се е слу,чило, така се получава, че някой може да иде в затвор под натиска на улицата. Изобщо не го защитавам, просто много се бърза.
26
5
 
17
 
! Отговори
Demonaz преди 8 месеца
Браво на веждито! Ще изпие едно и ще го премести заради лудите феминистки. До кога ще занимавате народа с тази простотия?! То бива-бива на нищо не прилича. Ромски драми и сериали закривай бантустана.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един много важен въпрос, който не задават нито журналистите, нито протестиращите, който ще даде отговор, защо съдебните медици са занижили мнението си за нараняванията, защо тричленката от съда го пуска, защо прокурора не иска по-високо наказание е за КОЙ е работил изверга за да се опитат да потулят случая над месец, след като се е случил на всички възможни нива.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо няма снимки на протестите от другите градове в страната или такива не е имало?
23
0
 
5
 
! Отговори
я да питам преди 8 месеца
абе , тия с черния плакат с вълка кви са ?
22
0
 
3
 
! Отговори
До 14, 16 и 18 преди 8 месеца
Кой е казал, че хората протестират с тези искания? Така пише в публикацията на мисирките, защото така им е наредено да пишат. Попитали ЕДНА от участничките в протеста и тя казала нещо си, което се тълкува по определен начин и се приписва на ВСИЧКИ останали участници в протеста. Нямате ли мозък да мислите и да разберете, че е манипулация? Подхвърлят ви 2-3 внушения за някаква конвенция, започвате да лаете бясно и опорочавате всичко, за което хората излизат на протест. Или пък сте просто тролейци?
21
4
 
12
 
! Отговори
и те така преди 8 месеца
мили ми млади протестиращи жени и девойки , ами вие харесвате точно такива като Георги , с такива излизате или искате да излизате . точно вие създавате такива като този Георги ! а иначе аз съм за смъртна присъда за такива като него .
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съседи от кооперацията свидетелстват пред пристигналите на мястото на произшествието полицаи, че не са чули шумове, скандали или писъци от жилището на насиленото момиче.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В показанията си от първия разпит тя казва: "Не мога да съм сигурна кой беше мъжът, който видях вчера в стаята сипак казвам, че по фигурата и част от брадата му, която видях, тогава си помислих, че това е приятелят ми Георги. Не видях обаче лицето му и не мога да съм сигурна, че е той".