Доц. Киселова: 60-те дни за интимната връзка е най-големият проблем

Когато бързаш, може да изпаднеш в нелепа ситуация
10 авг 2023 09:44, Стела Стоянова
38
Доц. Киселова: 60-те дни за интимната връзка е най-големият проблем
Снимка БГНЕС

От бързането за промени в Закона за защита от домашно насилие депутатите са изпаднали в нелепа ситуация. За да не кажем, че президентът Румен Радев е отбелязал гол с ветото и връщането на Закона за съдебната власт, без никакъв коментар народните представители внесоха предложение за промени в законопроекта. Но проблемите пак са от бързане.

Това заяви пред Би Ти Ви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова, коментирайки двете най-актуални теми, свързани с текущи опити за законодателни промени.

Тя коментира, че поставеният срок от 60 дни, за да може една интимна връзка да се нарече трайна, е най-големият проблем на направеното предложение в Закона за защита от домашно насилие.

"За съжаление, депутатите изпаднаха в неудобна ситуация. Когато бързаш и не си огледал всички възможни страни на предложението си, може да изпаднеш не просто в смешна, а в нелепа ситуация", заяви доц Киселова.

Още по темата

"Дефиницията, която дадоха, има няколко недостатъка. Дали отношенията са трайни, дали има проява на интимност - това със свидетели и с други доказателства сигурно ще може да се докаже. Проблемът е в срокът. Защото хем е трайна, хем е над определен брой дни. В основата на голяма част от тези деяния стои агресия, провокирана от ревност или проблеми с пари. Трябва да си дадем сметка, че ревността не е по отношение на всяка жена или на всеки мъж. Един човек по отношение на друг мисли по различен от останалите хора начин. И затова всъщност в другите си социални отношения хората са образно казано с обичайно държание, а хората са с добро мнение за тях и т.н. Това всъщност е генезисът, от който трябва да се тръгва, когато законодателят реши да разширява кръга на дефиницията, респективно - на приложното поле на закона", продължи преподавателят по конституционно право.

Тя коментира и дефиницията "между две физически лица от мъжки и женски пол".

"Това създаваше известен проблем. В съзнанието на мнозинството от народните представители беше, че трябва да се ограничи само до лица от различен пол, които са във връзка. Аз не изключвам обаче да има усилия - от страна и на адвокати, да пробват да създадат противоречива практика, която да предизвика и възможност за искане на защита на лица от един и същи пол", каза доц. Киселова.

"Предполагам, че президентът няма да се бави със закона. Няма да е лицеприятно да се бави точно по този въпрос, като има толкова хора на улицата", продължи специалистът.

"Хубаво е законодателят да види два проблема. Единият е да не се стига до тези деяния, при които вече се прилага Наказателният кодекс. Да се опита да предотврати най-тежките наранявания. Сигурно ще кажете за спора между лека и средна телесна повреда. Това вече зависи от факта колко бързо може да бяга жертвата, ако успее да излезе, или колко агресивен може да бъде насилникът. Проблемът е зависимостта. Тя може да бъде финансова, може дори и да е свързана с въпроса за жилището. Как може да се прекъсне тази зависимост? Това трябва да помислят законодателите, а не да увеличават размера на наказанието, когато вече белята е станала", каза още Наталия Киселова.

Тя коментира и промените в Закона за съдебната власт и механизмите за разследване на главния прокурор.

"Ето ви още един пример, в който бързането доведе до недостатък на разпоредбите. Президентът наложи вето. Ветото можеше да се използва да се реализира. Ден, след като ветото е преодоляно, се внася. За да не кажем, че президентът е отбелязал точка или гол, няма нито една реплика или изказване в рамките на Комисията по правните въпроси. В Народното събрание от мнозинството, приело Наредбата, не се изказват. И след това внасят предложение за допълнение. Това няма да се случи в рамките на следващите дни, ще минат седмици. Да приемем, че ще добавят. Тогава - прокурорската колегия, тъй като са много изобретателни в този Висш съдебен съвет, ако решат да бързат или да бавят, ще кажат - ама ние не сме изправени пред "заместник-главен прокурор", ние сме изправени пред "изпълняващ функциите", а тук той не е посочен. Дано не се окажа права. В този смисъл - нямаше стиковка между правилата, по които се прави разследването, с основанията, които са предпоставка за съдебната власт. И това е, защото се бърза", коментира доц Кисело

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 месеца
С решение на парламента, кръшкането с чужди жени под 60 дни е законно и не е "интимна връзка"!
30
0
 
0
 
! Отговори
чукча-пундит преди 8 месеца
Това не е бързане, това е саботаж. Има някой, който иска да стане нещо, натиска ги тия, а те се събират, защото не могат да откажат, и го приемат криво. Нарочно. Саботаж. По-важните неща стават зад кулисите, така че който и да коментира само това, което става, няма да уцели. А връзката може да е мъж-мъж и жена-жена, това за половете са го приели, за да е ясно, че с този закон не се въвеждат други полове.
29
0
 
9
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Тоя закон е една голяма НЕДОМИСЛИЦА ! Приеха го само за да замият очите на хората !
28
0
 
9
 
! Отговори
доц Кисело преди 8 месеца
Тази антиселекция на посолството в парламента не може да свърже две думи в изречение, да не говорим за адекватно законотворчество.
27
0
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 8 месеца
240неграмотни лоумпена отишли там само за парите знаеш ли колко ги интересува и имат ли си понятие за какво "гласуват"!
26
1
 
2
 
! Отговори
той Вежди преди 8 месеца
е толкова престъпно невъзпитан . Без алкохол и наркотици . Хората явно са невъзпитани , а се пазят да не ги чуят . От коката Тайсън е бърз, от тревата разплут . Кристиян явно е щял *** от чая с 4 вида дрога . Милен имаше много приятели, като Жорж Ганцхев и ген. Танев .
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наематели живеят от 1 г. и излиза че са интимни но не са. Единия пребива другияя за пари че не плаща и няма да плаща че в съда излиза че е и интимен.
24
3
 
0
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
До до 16 17 Да, да направим такъв експеримент, но да вземем всякакви жени, а не само атрактивни, да вземем и обикновени жени, които вие изобщо не забелязвате.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 18Че ти девствен ли се ожени, че женати да няма право да критикуваш жените?! "Да и гледа децата", не е ли по-скоро да "си гледат общите деца", щото тия деца тя няма да си ги е донесла от тях и не са само нейни.
22
1
 
1
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
Малко по-нагоре има статия за убийството на Евгения, чийто мъж работеше в Ай Ти сектора. Защо не коментирате там колко предпочитаме нацепените батки? И защо и ненацепените убиват? Не забравяйте, че аз също имам някакъв житейски опит и също ежедневно наблюдавам какъв тип жени харесват повечето мъже.
21
1
 
9
 
! Отговори
Да питам преди 8 месеца
тея , дето се перАт с непознати за почерпка в дискотеката не се водят в интимна връзка? Да неизлезе, че са и девствени.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мъжете са такива, каквито ги направят родителите/бабите, обществото.
19
6
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Много сърба доцентката!
18
13
 
11
 
! Отговори
до една жена преди 8 месеца
Да, жените се омъжват за обикновени мъже, но след като са ги минали 10-20 като Георги. Или с други думи поживяват и след това хващат някой баламурник да им гледа децата , а те да дебелеят и да не си правят труда даже да си обръснат краката.Е , понякога има и изключения.
17
5
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 8 месеца
Направете си експеримент - двама мъже с еднаква кола (предположително еднакви доходи) - единия обикновен човек, а другия нацепен батка гледащ лошо. На кой жените ще обърнат внимание повече? Хайде да не си говорим неща, на които съм свидетел ежедневно. Не казвам, че всички жени си търсите биячи, но все по-голяма част от вас го правите и това е факт, колкото и да го отричате. Затова ще има повече домашно насилие, каквито и закони да се приемат. Просто манталитета е такъв.
16
9
 
8
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
До до 12 14 Това изобщо не е вярно. Мнозинството жени се омъжват за обикновени мъже. Можете да разгледате статистиките. Жените, за които говорите, не си търсят мутри и биячи, а пари. И въпросът е защо парите са у тях. Те са престъпници, а никой не ги обвинява дори. Живеят си спокойно на свобода и цялата съдебна система работи за тях. Жените ли пак сме виновни за това.
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази сигурно е стара мома
14
3
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 8 месеца
Нещата се докараха заради капиталистическата консуматорска идеология. При която парите са религия, а образованието трябва да е табу. Но това е друга тема и не виждам какво общо има с факта, че повечето жени си търсите мутри и биячи и после се оплаквате, че ви млатели. Ами самите вие търсите такива мъже, не знам кой ви е виновен за това.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се продължи с протестите и натиска. Има ефект, щом изведнъж се стреснах и съдии, адв., доц., боц. и т.н. Взеха да работят и/или да се обясняват. Сега им е момента да блеснат и да нанесат нужните кореции и да внесат проектозакон и без това повечето са партиийни, все ще измислят как.
12
1
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 8 месеца
Са о не разбрах причината за тези импотентни мисловни напъни на депутатите ни. Какво му е на сегашното законодателство за убийство и опит за убийство, с утежняващи вината обстоятелства(каквото е познанството с насилника). Или ги е срам да признаят системното бездействие на съд и, полиция и прокуратура!:)