Обвиниха пилота на самолета, който се разби в Безмер

Наказанието може да е лишаване от свобода за една година
18 окт 2023 22:15, Стела Стоянова
38
Обвиниха пилота на самолета, който се разби в Безмер
Снимка БГНЕС, архив

Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на 28 септември 2022 г. на летище Безмер.

Тогава изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата. Пилотът, който е един от най-опитните в бъгарските ВВС и е началник щаб на базата, катапултира от малка височина и оцеля по чудо. Той беше транспортиран със самолет "Спартан" до ВМА-София, където бе лекуван. На мястото на произшествието възникна пожар, а самолетът изгоря напълно. Машината падна на разстояние от пистата на авиобазата и затова нямаше други пострадали и други щети, припомня "Сега".

Година по-късно прокуратуратура пише, че "пилотът на  самолета - старши офицер П.Д, сега е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа". Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

"Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му", твърди още прокуратурата и добавя: "Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил".

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над 5 милиона лева, твърди още прокуратурата.

В хода на разследването били събрани множество доказателства като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства, разказва още държавното обвинение и добавя, че "при аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, представляващи една лека и една средна телесни повреди".

Още по темата

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен. За престъплението, в което пилотът е обвинен, Наказателният кодекс предвижда до една година лишаване от свобода или пробация.

Преди година и половина бе обявено, че е приключил ремонта на 8 самолета Су-25К/УБК. Това стана по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” в Беларус от 14 декември 2018 г. Поръчката включваше 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове и беше на стойност 42 185 620 € без ДДС.

Военните твърдяха, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота.

Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Оттам разказаха и, че експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер. Именно в тази база са разположени и тези самолети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 31 - ами сегашната не коалиция управляващи съсипва живота на 5 милиона народ бе. плащат ли нещо?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАЙ ЛЕСНО Е ДА ОСЪДИШ НЕВИНЕН. ПЛАТЕНИТЕ "СЪДНИЦИ" ПРОКЛЕТИ ДА СА.
30
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Не знам дали пилотът е виновен, но определено управниците са виновни, задето унищожиха авиацията и авиаторите ни. От няколко стотин самолета, днес имаме десеткна работещи и още толкова пилоти. Ако тръгнете да съдите и пилотите, ще трябва не само да наемате чужди самолети, а и чужди пилоти за десетте ни самолета.
29
0
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До *** 12 Кучето Лайка умира още в началото на полета от стрес. Никой не знае дали човек ще остане жив, при такъв полет. Хвърлят Гагарин в неизвестността ,за да е първия човек в космоса.От тук нататък е мъгла , в която в последствие загива Гагарин.
28
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Анонимен 11 Съществува и тезата че Гагарин не е ходил в Космоса , вироглав е и може да изплюе камъчето.Няма нито едно доказателство.Доказателство че ракета е обиколила един път Земята има , но дали Гагарин е бил вътре или е инсценировка.Тогава Русия има един от най добрите фотоапарати Лайка.Няма дори една снимка Хрусчов казва че Гагарин е станал по известен от него в света . Това не се прощава.
27
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 6 месеца
Като дойдат Ф-ките нашите опитни пилоти ще ги приземят да няколко години и нищо.
26
4
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 6 месеца
Е браво. Този пилот бил един от най опитните...! Какво остава за другите , които не са толкова опитни ? Да съсипеш техника за 5 милиона и нищо. Народа плаща.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Попиляха милиарди на държавата, сега за някакви 5 милиона решили да ревът. Скръндзи. Хахахахаха....
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А военен съд за тия където саботират военните кога, Тагарев??
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом не е убил някой не трябва да влиза в затвора.
22
0
 
11
 
! Отговори
Нафърфорий преди 6 месеца
Алоууу......, С-25 никогъ не е бил нито Истребилеллъ, ниту бомбардировач, Су-25 е Щурмовик!!!!!!! По съветсата/рускатъ класификация, самолетъ е "Фронтовой Штурмовик"!!!!!!!
21
2
 
1
 
! Отговори
Лъвски преди 6 месеца
Нито ме интересува войната в Украйна, нито Израел нито твоята в контра страйк. Ходи се бий това не е нашата война. Войната е с такива като теб , летеца с рамо в долна митрополия , и тези който ти плащат да ни забавляваш с политика
20
2
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 6 месеца
Платен . Не изби ли надника ? Никой не го интересува смешната политика и ни най малко САЩ Русия кремъл брат ти сестра ти. Добре като наливат милиони във ВВС само срещу Македония могат да се справят. За какво са ? За нападение от Турция , Русия. Лягай отмъстителите свърши и дори след филма геройте спят
19
3
 
1
 
! Отговори
До лъвски преди 6 месеца
Абе мишкарски, стига ръси мозук, който немаш. Или си следователя, или прокурора. Не се оправдавай за неадекватните ти действия.
18
5
 
4
 
! Отговори
Лъвски преди 6 месеца
Като не може да следва правилник , да започне в градини и паркове . Там като счупи метлата или тримера няма са му се карат. Не може ,аз като счупя служебната кола да я плащам ,а този бивш летец да погуби държавна техника за милиони да му пляскаме. Ми дайте му медал ,че е оцелял и няма жетрви герой. Направо стара планина и догодина кмет
17
1
 
4
 
! Отговори
Йа ха ха преди 6 месеца
Е кой ще ви воюва на Магаренко, ако за всеки свален самолет ще те пращат в затвора. А военния прокурор и следовател са страхливци за служба.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега ги е яд,че можеше да го подарят на Украйна. За тях всичко е безплатно. А за този пилот прошка няма. Нали е българин и за него ще се съди строго.
15
1
 
8
 
! Отговори
Лъвски преди 6 месеца
А за хората ,който само се возят в частни лайнери и допуснаха унищожението на над 200 годни бойни самолета наградата е стотици милиони левове за тях,децата и внуците им. Какво остава за милиарда и половина лева преведен на САЩ преди години и за след години самолети ,50 годишни ,но чисто нови . Референдум за закриване на така или иначе не ефективните Български ВВС . Макар и повечето кадри от тях да не стават за нищо друго освен за скатаване биха били по полезни за обществото
14
8
 
3
 
! Отговори
Лъвски преди 6 месеца
Щом е нарушил правилата за безопасност нека си понесе последствията . В случая разбил техника за милиони те къде 5 сега 4. Изхарчил на държавата милиони левове ресурси за да учи и стане Слабаков ,а в тязи професия място за такива няма. И сега го чака 1 година Пробация като си му остават разрушителното за летец. Следващия ще му боинг с 150 човека над Лондон.. но не в него в корена на проблема ,а в хората допуснали го да започне , дипломира и нехаиства . Успех на п.п.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На плещите на Румен Радев като лежат два умрели лейтенанта?? Него кой ще го подведе под съдебна отговорност? Да не забравяме случая Чешнигирова когато неговите пионки управляваха. Единият вече е назначен като посланик в САЩ от Румен Гуменов Радев.