Обвиниха пилота на самолета, който се разби в Безмер

Наказанието може да е лишаване от свобода за една година
18 окт 2023 22:15, Стела Стоянова
38
Обвиниха пилота на самолета, който се разби в Безмер
Снимка БГНЕС, архив

Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на 28 септември 2022 г. на летище Безмер.

Тогава изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата. Пилотът, който е един от най-опитните в бъгарските ВВС и е началник щаб на базата, катапултира от малка височина и оцеля по чудо. Той беше транспортиран със самолет "Спартан" до ВМА-София, където бе лекуван. На мястото на произшествието възникна пожар, а самолетът изгоря напълно. Машината падна на разстояние от пистата на авиобазата и затова нямаше други пострадали и други щети, припомня "Сега".

Година по-късно прокуратуратура пише, че "пилотът на  самолета - старши офицер П.Д, сега е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа". Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

"Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му", твърди още прокуратурата и добавя: "Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил".

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над 5 милиона лева, твърди още прокуратурата.

В хода на разследването били събрани множество доказателства като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства, разказва още държавното обвинение и добавя, че "при аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, представляващи една лека и една средна телесни повреди".

Още по темата

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен. За престъплението, в което пилотът е обвинен, Наказателният кодекс предвижда до една година лишаване от свобода или пробация.

Преди година и половина бе обявено, че е приключил ремонта на 8 самолета Су-25К/УБК. Това стана по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” в Беларус от 14 декември 2018 г. Поръчката включваше 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове и беше на стойност 42 185 620 € без ДДС.

Военните твърдяха, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота.

Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Оттам разказаха и, че експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер. Именно в тази база са разположени и тези самолети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
3
 
! Отговори
На Радев Му дреме преди 6 месеца
Тая шушомига да не се крие под полата на Деси, а един път да излезе като Мъж .. вижте Киро как се репчи, нека и той така и да тропне по зелени чорапи и да си каже тежката дума - военно положение и да ги натика всички простипуткиь в пандела.
11
4
 
9
 
! Отговори
Лагрестин преди 6 месеца
Кой знае колко изправен е бил въпросният самолет.Веднага освободете човека!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Казват също, че Гагарин става много неудобен за Политбюро, тъй като популярността му расте бързо, а той си остава същия вироглав хлапак, какъвто е бил преди да стане космонавт.Талантлив пилот, според някой с три спорни авио катастрофи още преди полета в Космоса. Обаче с глас, който се чува.Чашата прелива при последното му интервю, в което подразнен от зададеният за хиляден път въпрос , как се чувства като първия човек в Космоса, отговаря, че не е сигурен, дали не е бил последната ***.
9
9
 
4
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Както във всички спортове се дъним накрая ,тъка и тоя 100% се е правил на голям АС и сека да си ги върне тези 5 милиона да го видим......толкова ни е на цялата държава отговорноста и патриотизма в всичко...безхаберие се казва !!!
8
0
 
13
 
! Отговори
3333 преди 6 месеца
Срамно изглежда всичко. Да видим.
7
0
 
4
 
! Отговори
При Гагарин преди 6 месеца
ситуацията е подобна, дотолкова, че самолетът се е подготвял за заход към летището, но се случва на голяма височина ( в сравнение с този случай ) и на близо 6 км преди началото на полосата. След БПС обаче рязко се променят условията на полета. Казват, че все пак е имало втори пилот в самолета на Гагарин, но го прикриват след катастрофата. Вторият самолет не е докладвал за проблеми с водача, само съобщава за влошена видимост- най-вероятно мъгла. Така, че ситуацията е подобна, но не е идентична
6
0
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 6 месеца
Военна прокуратура Сливен. Майко мила. Тез под вола теле ще търсят само да си създадат работа, че трябва да ги закриват. Въшкарска работа. Ония от военна полиция същите . Всеки знае как се започва работа там.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не стига, че последните 30 години доведоха българската бойна авиация до там, че полковник от ВВС да не може да направи повече от 50-60 летателни часа на година, а на всичко отгоре ги съдят. За какво?Това не се дължи на злоумишлено действие, а на малкото летателни часове.Да не би пилотите да са виновни, че имат на края на кариерата си нальот, който преди 1990 се набираше от старши лейтенант на десетина години служба.Или както дебелашки се шегуваше един бивш премиер - То със самолет всеки може
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много ясно, че ще се стигне до задънена улица. ;)
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали казват че Гагарин е загинал при подобна ситуация. Явно се случва.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРОКУРАТУРАТА ДА ГО СMУЧE ТОПЪЛ ДО ТAШAЦИTE!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Самолетът не се е плъзнал по вълната, а е попаднал в турбуленцията на предния.