ВАС отряза Гешев по делото му срещу Висшия съдебен съвет

ВСС е бил прав да не разгледа оставката му
15 ное 2023 19:15, Стела Стоянова
27
ВАС отряза Гешев по делото му срещу Висшия съдебен съвет
Снимка БГНЕС, архив

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да не разгледа подадената от него оставка. На 5 юли кадровиците приеха само за сведение оставката на Гешев, обосновавайки се, че той е престанал да бъде магистрат, след като беше уволнен за уронване престижа на съдебната власт.

Гешев и кадровиците се сблъскаха по темата дали с уволнението му като главен прокурор, той е останал редови магистрат. Тълкуването на съвета е, че не остава. А Гешев смята, че мястото му се полага и той изрично трябва да бъде освободен, след като подава оставка. Оставката, освен това, би му позволила да си вземе обезщетението от 20 заплати, което не се полага при уволнение.

На 12 юни ВСС гласува за уволнението на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс.

Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев.

На следващия ден, 16 юни, той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. "Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка", беше написал Гешев.

Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка.

На 5 юли обаче колегията отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Беше изтъкнато, че бившият главен прокурор е оттеглил изричното си искане да бъде възстановен като върховен прокурор, пише "Сега".

Върховните съдии Георги Георгиев, Юлия Тодорова и Десислава Стоева припомнят, че Законът за съдебната власт регламентира, че след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник, магистратите, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, който са ръководили. Те връщат лентата в професионалната биография на Гешев и посочват, че той е почнал дейността си като прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2012 г. встъпил в Софийската градска прокуратура.

На 19 юли 2016 г. Гешев подписва акт за освобождаване от длъжността "прокурор" в СГП и встъпва в длъжност "административен ръководител" на спецпрокуратурата. После е назначен за зам. главен прокурор, а накрая и за главен прокурор.

"Погледнато хронологично, след освобождаването му от длъжността "прокурор" в Софийска градска прокуратура, жалбоподателят не е бил повече преназначаван на длъжност "прокурор" с решение на Прокурорската колегия на ВСС", както изисква законът, посочва съдът. Гешев не е преназначаван за прокурор и след освобождаването му като ръководител на държавното обвинение..

Така единственият възможен правен извод е, че след 15 юни Гешев не притежава качеството на прокурор, поради което искането му за освобождаване от длъжност при подаване на оставка е без предмет, казват съдиите.

Те припомнят, че Гешев сам се е отказал от правото си да поиска преназначаване.

Това решение на ВАС е окончателно.

Наскоро Гешев пробва да се впише като адвокат в колегията в Кюстендил, което няма как да стане, преди да изтекат 2 години от уволнението му от съдебната власт. После представи политическия си проект.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ВССвасИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този казус нагледно показва що за глyпeндъp е бил назначен за главен прокурор.
6
4
 
3
 
! Отговори
Недялко преди 5 месеца
Гешев е Радост и любов!
5
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Горкият! Над 20 години в служба на обществото, на първа линия в борбата с престъпността! Ти падна, друг ще те смени, какво тук значи някаква си личност, и ние пак ще бъдем с теб, народе мой ....! Не падайде духом, порутчик!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този е приключен Всякак!!!-:)) Остана му само " пъненето", че щял видите ли,да си " изкара мандата"!-:)) Даже,ама в някой друг живот!-:)))Когато този гологлавец зае поста,си казах,а съм го писал и тук! " Защо му е тази " безсмислена Слав"? Начеса си егото,че седна в креслото на Цацаров! И какво постигна? Нищо! Освен повече Омраза от Българските граждани!!! Този и обикновен адвокат не ни станал в бъдеще!!!-:)
3
1
 
8
 
! Отговори
Команда преди 5 месеца
Защитят ли го и те ще отлетят.
2
6
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 5 месеца
И какъв точно удар и по коя мафия нанесе Гешев? Щото той я пазеше толкова години същата тази мафия.
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горкия Гешев, така свършват всички в България, които нанасат сериозен удар по мафията.