Съдът обвини за недействителен избора на кмет на Струмяни

Допуснати са съществени нарушения на изборния процес
28 ное 2023 18:25, Стела Стоянова
6
Съдът обвини за недействителен избора на кмет на Струмяни
Снимка БГНЕС

Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни.

Решението е взето днес, след дело образувано по жалба на Радослав Пецанов, кандидат за кмет на община Струмяни от ПП ГЕРБ.

Съдът извърши оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни.

При съдебната ревизия в СИК №6 са били установени 11 лица, отчетени без ЕГН, документ за самоличност и положен подпис и четирима с липсващ подпис. Съдът е констатирал и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10, отчетени за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отчетени като недействителни, съобщиха от Административния съд в Благоевград, информира БНР.

Съдът е взел предвид, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на община Струмяни с получени, според протоколите на ОИК-Струмяни, 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, отчетени неправилно за Емил Илиев, не опорочават волята на избирателя до степен да се стигне до промяна на вота, който да направи невъзможно определянето на резултата от избора.

За 15 броя бюлетини обаче не може да се установи наличие на гласували лица, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не може да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем.

Съдът счита, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите. Касае се за такива съществени нарушения на закона, които, ако не бяха допуснати, резултатът би бил определяем и съответно различен.

Затова съдът приема, че изборният процес е опорочен. Опорочена е волята на избирателя, поради което изборът на кмет на Община Струмяни, проведен на 29.10.2023г., следва да се обяви за недействителен, пише в съдебното решение.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До българин Съжалявам БСП,но първо погледни кола в своето око преди да се нахвърляш на сламките в очите на другите..Тази т.н. от теб гербаристка с.*** не съсипа нищо трайно у нас-ако ние наистина имахме морал, държавност те не можеха да се друтят от елементарни карикатури!СДС и Герб по-късно само разкриха истинската простащина на управляващите, лицемерието в тяхното и създаденото от тях общество,безскрупулната им алчност и мръсотия,скривани старателно под разни маски,заучени фрази и маниери
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съдът защо пусна с подписка тая от ПП която.попълва протоколите ,защо защо
3
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Герберастката с-г-а-н съсипа всичко в тази държава.Срина морала на хората,съсипа държавността и окраде народната пара.Това е последицата от изпълзяване на отпъдъка на обществото,и възкачването им по върховете на властта.След години ще се изучава,как допуснахме най-долната част от обществото,да ни упварлява близо 15 год.За да не го дапуснем отново.Проклети да са онези,които грасуваха за банкянската разбойническа организация.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за София, кога?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички са незаконни избрани с 5% :)))