ВАС: МС не може да оттегли предложението си за самостоятелна община Обзор

Делото е по жалба на кмета на община Обзор
11 дек 2023 22:22, Стела Стоянова
4
ВАС: МС не може да оттегли предложението си за самостоятелна община Обзор
Снимка БГНЕС, архив

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решение на Министерския съвет от  27 април, с което беше оттеглено предложението до президента да издаде указ за утвърждаване на границите и административния център на създадената нова община с административен център Обзор и на промените в границите на община Несебър.

Също така ВАС постанови, че отменя решение на Министерския съвет от 2021 г. за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор.

Административно дело е образувано по жалби на кмета на Обзор, група физически лица и Инициативен комитет за обособяване на новата община. Според конституцията президентът утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет, напомнят от съда.

Министерският съвет е този, който отправя предложение до държавния глава да утвърди промени на границите и центровете на административно-териториалните единици.

Върховните магистрати обаче обясняват, че Министерският съвет не може да отмени акта си в разглеждания случай нито служебно, нито по искане на заинтересована страна. Нещо повече, веднъж след като е отправено предложението до президента за издаване на указ, изцяло в правомощията на този орган е да разреши отнесения до него въпрос.

Нито конституцията, нито Закона за административно-териториалното устройство на Република България предвиждат правомощие на Министерския съвет да оттегля или отменя решенията си, казват съдиите.  Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

В началото на 2021 г. в Обзор и още шест села се проведе референдум за отделяне от Несебър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: общинавасОбазр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
до първия смешник преди 4 месеца
Ще видим кой ще се смее последен.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Myxaxaxa, npeцakaxa нeceбъpckитe бaтkи...