Предават българин, разследван за киберизмами, на Германия

Той е работел в колцентър с офиси в България
9
Предават българин, разследван за киберизмами, на Германия
Снимка: БГНЕС

Варненският апелативен съд потвърди предаването на български гражданин на германските власти, съобщиха днес от пресслужбата на съда. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в Бамберг, Федералната република. Властите в Германия го издирват по подозрение за участие в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления.

Според обвинението заедно със свои колеги 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия, уверявали ги, че работят за различни онлайн платформи, и с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти, а групата прибирала парите. Според описаното в Европейската заповед за арест, в резултат на телефонните си разговори мъжът е осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро.

Според Апелативния съд, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата заповедта за задържане държава. Чрез предаването му на германските съдебни власти българинът ще може да реализира пълноценно и ефективно защитата си, включително като участва в процеса на събиране на доказателства.

БТА уточнява, че случаят бе разгледан от Варненския окръжен съд през декември миналата година. От там съобщиха, че измамите, за които е обвинен българинът, са извършени от януари 2019 до декември 2020 година, като засегнатите хора живеят в различни населени места в Германия. Според Наказателния кодекс на Федералната република, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен българинът, е 15 години затвор. Той е арестуван на 25 октомври 2023 година във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Германияколцентър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тия почнаха да приписват престъпления на българи... фашистите са така! Улаф Шолц се опитва да ни заблуди!
6
1
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 3 месеца
Чака го свобода,все пак неговите са на власт!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-вероятно е работил за ЕВРЕЙСКА или УКРАИНСКА компания. Това са най-големите мошеници в мрежата.
4
4
 
3
 
! Отговори
Фирмата на ДСВаско преди 3 месеца
ПП, СС... ПОДРАСТВАЩИ КОПЕЙКИ....
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво! Килията го чака!
2
4
 
2
 
! Отговори
IT, 12 K преди 3 месеца
Ти ли си бе, шмекер?
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия младите от България . Много корумпирани , много алчни . От къде се взе това поколение.