КС образува дело по искане на Радев за промените в Конституцията

По-рано днес президентът сезира съда
8 яну 2024 18:30, Стела Стоянова
84
КС образува дело по искане на Радев за промените в Конституцията
Снимка БГНЕС, архив

Конституционният съд образува дело по искане на президента за обявяване на противоконституционност на текстове, които бяха приети от Народното събрание, за промяна в Конституцията. Това съобщават от съда.

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за редица, приети от Народното събрание, промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: КСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Нормално преди 3 месеца
Радев си гледа личният интерес и на кръга около него. На него му допадна много да управлява еднолично и безконтролно държавата в цели Пет служебни правителства!
50
1
 
2
 
! Отговори
Правилно ! преди 3 месеца
Ако може Конституционния Съд да осъди тези узурпатори на държавността за опити да погазят Конституцията ! Това правителство трябва да бъде свалено и да бъдат дадени ефективни присъди за опит на овладяване на държавата от шмекери и самозабравили се политикани !!!
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че е Радев иначе България загива.Господ да му даде още 20 години да ни управлява.
48
6
 
4
 
! Отговори
Завършен Паразит преди 3 месеца
Този отдавна е в шеста глуха,ама само той още не го е разбрал! Напразно го пришпорва Митрофанова, никой вече не го взема насериозно!
47
2
 
2
 
! Отговори
Тук не е Мацкфе преди 3 месеца
Тъй да знаете!
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради Радев не искат България в същинския Шенген (сухопътния)! Защото знаят, че президентът пази руските интереси на наша територия. Оттам ни идва имидж на русофилска страна.(и не само заради него,).
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
поздравления за г-н Радев.В момента на него се държи държавността в България.Иначе сглобката предава българските интереси всеки ден и е зловредна ,правителството трябва да падне час по-скоро.
44
15
 
5
 
! Отговори
Национални предатели преди 3 месеца
Рус0роби!Путинофили!Татари!Не разбирате ли че Путиновите о р к и след като превземат Одеса ще продължат към Бъргария?!!!Ще стане като в Украйна и Варна и Бургаз ще са първите ву жертви!
43
12
 
3
 
! Отговори
Национални предатели преди 3 месеца
Рус0роби!Путинофили!Татари!Не полазцирате ри ме Путиновите о р к и след като превземат Одеса ще про държът към Бъргария?!!!
42
13
 
4
 
! Отговори
СЛАВА на БГРейнджъра преди 3 месеца
Ултрас на Левски София!Паднал за свободата на Украйна!Герой на България и Украйна!Убиец на десетки хиляди рушистки о р к и!
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само като видя кои са гласували промените и ми е става ясно, че са промени, направени от краварите и че не са добри за България. Радев, дано успееш да озаптиш койотите!
40
12
 
6
 
! Отговори
Този рус0роб преди 3 месеца
Е един психичноболен обратен който пише едно и също на всички
39
9
 
8
 
! Отговори
дедо ви преди 3 месеца
тоя ше бъде запомнен като най скъпоплатения нищоправец и с това че непрекъснато се опитва да спъва България да върви напред !
38
4
 
2
 
! Отговори
Копейкоеб преди 3 месеца
42 Папуас жалък си и като копираш
37
1
 
4
 
! Отговори
Изчислено с абакус! преди 3 месеца
До 11 Анонимен ОТ невлизането в Шенген, България губи около 6 млрд. лева годишно, и така около 11 години вече, сравнявате цените в Германия и България, разликите основно идват от огромните транспортни разходи които се правят. . . . . Бива да си глупав, ама не го прави публично! Транспортните разходи били? А защо български продукти във българските вериги в България са по скъпи от същите продукти Германия?
36
5
 
1
 
! Отговори
Модера ту ра преди 3 месеца
38 Рус0роб прокажен пали за Мацкфе
35
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Сеашната му женщина е работела при Слави Трифонов,а бившият и мъж Свиленов работи при Нинова.Кой командва парада?Сещайте се
34
6
 
3
 
! Отговори
Неграмотните преди 3 месеца
Папуаси в БеГе са русофирите
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Джо Байда - пенсионерски луноход.
32
9
 
6
 
! Отговори
ДОКТОР ОХ, БОЛИ преди 3 месеца
ИМА СИЛНО РАЗВЪЛНУВАНИ КОПЕЙКИ ПО ТЕМАТА... ЛЕКУВАЙТЕ СЕ, БЕ...