КС образува дело по искане на Радев за промените в Конституцията

По-рано днес президентът сезира съда
8 яну 2024 18:30, Стела Стоянова
84
КС образува дело по искане на Радев за промените в Конституцията
Снимка БГНЕС, архив

Конституционният съд образува дело по искане на президента за обявяване на противоконституционност на текстове, които бяха приети от Народното събрание, за промяна в Конституцията. Това съобщават от съда.

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за редица, приети от Народното събрание, промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: КСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При всички случаи в произнасянето ще участват и новите съдии, които ще избере тези дни НС. Рублен може да си сипе един таратор.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОТ невлизането в Шенген, България губи около 6 млрд. лева годишно, и така около 11 години вече, сравнявате цените в Германия и България, разликите основно идват от огромните транспортни разходи които се правят, повтарям огромни, понякога камионите стоят по границите с дни, на една граница.
9
3
 
13
 
! Отговори
Не съм Радевист преди 4 месеца
Но и аз съм против даването на право на хора с двойно гражданство да стават депутати и министри в България!
8
9
 
8
 
! Отговори
Тангара преди 4 месеца
Абсолютно всички промени трябва да отпаднат. Един път не е спазена процедурата, втори път е застрашена държавността. Некви си льольовци - Бойко, Гойко, Доган и Шиши, ще ни казват ква требе да бъде държавата ни и как да е устроена. Аре излезте да се тукатим, а отворковци? Аз сика с атуката с Бойко да му разбия празната каратистка кофа от юмруци и след туй - чаламба - да му набутам мойта конституция ффффффф... ! Хъхъхъ....А двойното гражданство - ДПС втора, че дори първа политическа сила!
7
7
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 4 месеца
Пак почвате с посолството вие освен посолството друга опора нямате ли исках да кажа ,защото беше скъсано от некачествено строителство
6
3
 
11
 
! Отговори
VladTepes преди 4 месеца
Големият проблем е, че Конституцията се променя от неуки юрист-милиционери с висше милиционерско образование, учили само един семестър Конституционно право на текуща оценка. Авторите и бяха грамотни юристи, завършили нормално право.
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
браво на г-н Радев ,най-достойния,най-добрия, най -социалния и най- патриотичния президент защитаващ Българските интереси за последните 100 години!
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 2 Не, звъннаха от посолството да се замени с окраинското знаме.
3
8
 
14
 
! Отговори
Офф преди 4 месеца
Когнитивното състояние на радефофоф е известно като Ефекта на Дъннинг Крюгер, или иначе казано как глупавите са твърде глупави, за да осъзнаят ,че са глупави.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя звънна ли там на тия под под под изпълнителите да сменят трибагреника от пилона?
1
12
 
15
 
! Отговори
ПОЛУ. КОПЕЙКА преди 4 месеца
РАДЕВ И КОПЕЙКИТЕ РЕВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРИЕТА В ШЕНГЕН..????..... ШИЗОФРЕНИЯ ДО ШИЯ.....