Оправдан за кражба на салами за 90 лв. осъди прокуратурата за 15 хиляди

Делото се проточи цели 17 години
20 яну 2024 11:31, Петър Бойчев
44
Оправдан за кражба на салами за 90 лв. осъди прокуратурата за 15 хиляди
Снимка Пиксабей

42-годишен столичанин осъди прокуратурата за незаконно обвинение в кражба на 12 броя пакетирани колбаса - филе, луканка, пастърма, суджук, на обща стойност 90 лева. Той ще трябва да получи обезщетение от 15 хил. лв., реши Софийският градски съд.

Разследването за кражбата от 29 ноември 2005 г. от денонощен магазин в София първоначално е срещу неизвестен извършител. Два месеца по-късно И. В. е привлечен като обвиняем. Няколко пъти делото е влизало в съда и връщано обратно на прокуратурата.

Окончателно мъжът е оправдан след 16 г. и 10 месеца, в края на 2022 г. След това е завел дело срещу прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че през цялото това време той бил под постоянното напрежение и стрес, че спрямо него се води наказателно производство за престъпление, което не е извършвал и което се наказва с до 8 г. затвор. Мъжът смята още, че воденото в продължение на години наказателно производство породило напрежение между него и близките му, а в този период му се родил син.

Всяко съдебно заседание предизвиквало тревога и безпокойство в отношенията с майката на детето му, както и с неговите работодатели. Чувствал се несигурен за бъдещето. Загубил надежда за бъдещето и вярата в справедливостта. Имал желание със семейството му да заминат в чужбина, за да потърсят по-добри възможности за развитие, но заради наказателно производство това било невъзможно.

Прокуратурата твърди пък, че за периода от 2004 г. до 2011 г., той е осъждан за 8 престъпления. Имало данни за водени още 11 други досъдебни производства. Бил е задържан в следствения арест, както и няколко пъти в затвора. В продължение на повече от 3 г. в периода на това наказателно производство, той е изтърпявал наказание и е бил задържан под стража по други наказателни производства.

Прокуратурата прави извод, че И. В. е бил с трайно изградени престъпни навици, още преди да му повдигнат обвинение за кражбата от магазина.

Съдът прецени, че 15 хил. лв. са достатъчни като обезщетение за незаконно повдигнатото обвинение и за продължилото изключително дълго време дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Дон Педро преди 3 месеца
Да ти е.. съда
34
0
 
4
 
! Отговори
М'глата преди 3 месеца
Ама това сериозно ли???8 години за кокошкарска история!Че на Тиквата...резаният хидроинжЕнер и сие,трябва и пра-пра-пра унуците да лежат!
33
1
 
6
 
! Отговори
Алито от София преди 3 месеца
Това е престъпление от страна на прокуратурата, да го оправдае след близо 17 години, това не е истина, а по лошото е че парите които ще получи този,, оправдания ", са народни пари, от нас ще ги вземе прокуратурата и ще си плати, а бюджета на прокуратурата няма да го барнат с пръст, 17 години разследване за салам, това е смешно и несериозно
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Некадърна прокуратура
31
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Малко са тези 15 000 лева. Подигравка.
30
1
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Само сметнете колко много прокурори, дознатели, съдии и цяла орда държавни нищоправци са преполовили трудовият си стаж до пенсия с това ултра сложно и заплетено дело което е нанесло щети за милиарди.
29
2
 
8
 
! Отговори
Пропов преди 3 месеца
И после полицията ни е виновна?! Че поступвала по наглите бандити, пардон - Обвиняемите. Ами да ги бъхтат колкото могат, щото после съдът ще ги пусне, че и джобни ще им даде. За мен казуса е очевидно ясен. Тоя тарикат краде и с *** си, и докато спи. Защо съдът вижда очевидните неща по друг начин, не знам. И да не излизат с клишето Липса на доказателства - живеем в 21ви век, всичко се знае, камери има навсякъде, свидетели също. Дет се вика "който търси - намира"
28
1
 
17
 
! Отговори
Леле,смях преди 3 месеца
Помня ,че преди години имаше дело за един камион пълен със суджуци,луканки и филе"Елена",които е трябвало да заситят глада на Асфалт паша. Лично Цацата авторитетно и умно огласи, че суджуците не са стигнали да Банкя, защото Асфалт паша имал кръвно и за това не ял суджуци,луканки и филета .
27
1
 
17
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 месеца
А е можело да мине само с един хубав бой в полицията и да върне парите.
26
1
 
14
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
КРАЖБАТА НАВСЯКЪДЕ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
25
1
 
9
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
НА ЖАН ВАЛЖАН ЗА КРАЖБАТА НА ЕДИН ХЛЯБ СА МУ ДАЛИ 5 ГОДИНИ КАТОРГА И Е СЧУПИЛ СТЪКЛОТО НА ПЕКАРНАТА
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 90 лв. затвор до 8 год.?! Че за убийство на пътя дават 2-3 год. Това са 45 евро и в никоя страна от ЕС няма да се занимават с такова ко ко ш карство. Бил съден и още? За какви суми- за 25 евро или за 40 евро?! Вие сериозно ли? Затова Л. Кьовеши никога няма да намери истински прокурори или съдии в Бг. Те никога не са съдили истински хора за милиони/милиарди. Само ко ко ш карство.
23
2
 
30
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 месеца
От статията става ясно че обвинения е със сини венци.
22
2
 
14
 
! Отговори
ALO ALO преди 3 месеца
Този явно е фен на сериала АЛО АЛО
21
3
 
19
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Има хора които не спазват законите в сивата икономика са и стават все по богати но никой не ги съди
20
3
 
9
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Няма объркано в информацията "САШО".Ако бе примерно във Франция е така - разноските за дело са неоправдани.То и у нас е така,когато е за първи път и стойността е под две минимални,ако няма взлом или техническо средство си е глоба,но с оглед лошите му характеристични данни не е маловажен случай,който също се замества от глоба,но от съда.
19
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прокуратурата е излишна скъпоструваща на бедния български народ институция. Нищо не вървиш, използва се само за бухалка на властта.
18
5
 
30
 
! Отговори
Сашо преди 3 месеца
Глупости, за 90 лв. никой няма да тръгне да те съди.Има нещо сбъркано в информацията
17
4
 
18
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
В Стара европейска страна щеше да е стотици хиляди,а в САЩ милиони.Дори и съдът в Страсбург оценява ден незаконен арест за ирландец 33 пъти повече отколкото на б.улгарин
16
3
 
32
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХА преди 3 месеца
Осъждан за 8 престъпления и има 11 досъдебни,и този индивид си разиграва коня +15к да си харчи....страната на неограничените възможности!