Оправдан за кражба на салами за 90 лв. осъди прокуратурата за 15 хиляди

Делото се проточи цели 17 години
20 яну 2024 11:31, Петър Бойчев
44
Оправдан за кражба на салами за 90 лв. осъди прокуратурата за 15 хиляди
Снимка Пиксабей

42-годишен столичанин осъди прокуратурата за незаконно обвинение в кражба на 12 броя пакетирани колбаса - филе, луканка, пастърма, суджук, на обща стойност 90 лева. Той ще трябва да получи обезщетение от 15 хил. лв., реши Софийският градски съд.

Разследването за кражбата от 29 ноември 2005 г. от денонощен магазин в София първоначално е срещу неизвестен извършител. Два месеца по-късно И. В. е привлечен като обвиняем. Няколко пъти делото е влизало в съда и връщано обратно на прокуратурата.

Окончателно мъжът е оправдан след 16 г. и 10 месеца, в края на 2022 г. След това е завел дело срещу прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че през цялото това време той бил под постоянното напрежение и стрес, че спрямо него се води наказателно производство за престъпление, което не е извършвал и което се наказва с до 8 г. затвор. Мъжът смята още, че воденото в продължение на години наказателно производство породило напрежение между него и близките му, а в този период му се родил син.

Всяко съдебно заседание предизвиквало тревога и безпокойство в отношенията с майката на детето му, както и с неговите работодатели. Чувствал се несигурен за бъдещето. Загубил надежда за бъдещето и вярата в справедливостта. Имал желание със семейството му да заминат в чужбина, за да потърсят по-добри възможности за развитие, но заради наказателно производство това било невъзможно.

Прокуратурата твърди пък, че за периода от 2004 г. до 2011 г., той е осъждан за 8 престъпления. Имало данни за водени още 11 други досъдебни производства. Бил е задържан в следствения арест, както и няколко пъти в затвора. В продължение на повече от 3 г. в периода на това наказателно производство, той е изтърпявал наказание и е бил задържан под стража по други наказателни производства.

Прокуратурата прави извод, че И. В. е бил с трайно изградени престъпни навици, още преди да му повдигнат обвинение за кражбата от магазина.

Съдът прецени, че 15 хил. лв. са достатъчни като обезщетение за незаконно повдигнатото обвинение и за продължилото изключително дълго време дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва държавата да върне смъртната присъда. Моралът ще се възстанови до някъде, когато престъпници видят да висят Гешев, Борисов, Пеевски, Цацаров и компания от опг.
14
3
 
25
 
! Отговори
Пак недоносена преди 3 месеца
публикация в стил Нелката Х., но този път надраскана от Петьо Б. Новото попълнение на днеска задминава най-изявените му до този момент неграмотници. Няма как за кражба на стойност 90 лв. да бъдеш осъден на 8 г. затвор. Нали затова нашите индийци вилнеят, защото ако извършат подобна кражба са ненаказуеми? И не можеше ли малко по-ясно да се напише за неговите предишни провинения? А не - прокуратурата твърди нещо си, ама той твърдял друго... Прокуратурата не може да "твърди", защото борави с факти!
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** и проста прокуратура - сега ще плаща от нашите пари и после що държавата няма пари за това и онова - кой знае колко милиони плаща държавата за обезщетения
12
0
 
27
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 месеца
Аз се чудя защо няма дела за милиони и милиарди а то изобщо не ги започват защото знаят че един живот няма да им стигне да ги завършат.
11
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Според мен някой не си е свършил работата:Има обвиняем, който не е осъден. Прокуратурата ще плаща обезщетение.Престъплението остава неразкрито, саламите се водят безследно изчезнали.
10
5
 
14
 
! Отговори
Циркът е голям преди 3 месеца
А Кюлчетата
9
0
 
21
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 3 месеца
Тези 16 год по бързата процедура ли ?
8
0
 
25
 
! Отговори
Луди жени преди 3 месеца
В Прокуратурата работят много смахнати жени надяват се единствено на МВР и на нещо си!
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От Цензура...: Написах,че не сме за Шенген с това правосъдие и ми изтриха коментара!!!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Не е ясно. Крадеца не е този , а кой ? Явно няма друг заловен.Случая не е разкрит.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
16 години и 10 месеца се занимават с крадец на салами за 90 лева които сигурно от безпаричие и глад е нарушил закона.
4
7
 
19
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Цирк, а не правосъдие. Тоя като получи кинти може да спре да краде поне за известно време, после пак ще се върне в занаята.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А някой замисли ли се колко ресурси са вложени в това дело за кражбата на салами за 90 лева. После докато се занимават с такива крадци истинските крадци са на свобода.
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
за кражба на стийност 90 лева 8 години ,за убийство има нема 3 години.Има нещо сбъркано и във съда и във прокуратурата и най вече във Народното събрание!
1
0
 
38
 
! Отговори
Ми ...... преди 3 месеца
Прокурорите да дават тия 15000 лв от техните заплати не от нашия джоб !!!!!!