Съдът разреши издаването на Европейска заповед за арест за Цветан Василев

Заповедта за арест е за две престъпления по Наказателния кодекс
22 яну 2024 17:37, Красимир Ангелов
31
Съдът разреши издаването на Европейска заповед за арест за Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за подсъдимия Цветан Василев. Решението е въз основа искане на държавното обвинение. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок.

Заповедта за арест за Цветан Василев, разрешена от съда, е за две престъпления по Наказателния кодекс, свързани с пране на пари.

Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г.

БТА припомня, че през юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина.

На 28 юли по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол".

Заради промени в законодателството се налага сега прокуратурата да поиска от съда разрешение за издаване на ЕЗА за Василев. (БТА, Димитър Абрашев, Константин Костов)
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха ха ха. Каква европейска заповед бре? Ле леее пр ос т народ отвсякъде. Минаха 10 години и това дело няма давност. Утре може да си дойде в България и само ще го арестуват като тиквоня и ще го пуснат след час.
27
0
 
0
 
! Отговори
Венци преди 3 месеца
Всичко живо стиска палци са
26
1
 
1
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
Крайно време е да отговаря, че си източи и фалира банката
25
0
 
0
 
! Отговори
Юлияна преди 3 месеца
Окрадоха го, и за него оставиха.... сега и да го убият искат и да завземат и това, което са му взели.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ откраднаха три пъти милиардите на банката на Василев, но кого искат да арестуват...
23
0
 
0
 
! Отговори
Тъп гербераст преди 3 месеца
на куково лято
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До свързани лицаАбсолютна гадост и подлост е Цветан и Божков да бъдат преследвани, а Буци и Делянчо да са във властта. Все някога ще бъде въздадена справедливост!
21
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
"Държавното предприятие" и Винету ,чрез изпълняващия функциите "Осемте джуджета" напълно превзеха държавата и бързо организират всякакви възможни и незаконосъобразни "процедурни хватки" и "атаки" срещу неудобните им поради някаква причина хора ,до пълното им унищожение ,без значение дали това е политик ,бизнесмен или обикновен български гражданин.За това политици да се считат за недосегаеми и да организират ОПГ от всякакъв характер ВИНОВНИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ,КОИТО ИМ ГО ПОЗВОЛЯВАТ.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да де, ама Сърбия не е в Европа т. е. Съюза де.. Та какво от това?
19
2
 
5
 
! Отговори
Той живота му преди 3 месеца
Мина ЕС сега се почеса! Виждате ли колко са жалки фашистите?Този ще опандизим,онзи ще опандизим, накрая ни ги сложат за управляващи.ДА ГНИЕ В АДА ТАЗИ ЕСГЕЙСКА ПОВ...РНЯ!!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Със средна работна заплата в страната от 21242лв. един българин изкарва през целия си живот малко по малко от 1млн лева. 5 млрд се равняват на пожизнения приход на 5000 човека! За мен това трябва да се смята за еквивалентно на убийство на 5000 човека и да се наказва пропорционално
17
0
 
8
 
! Отговори
свързани лица преди 3 месеца
И кво сега , в една локва газиха Цветан , Божков , Буци и Свинчо , тия оцапани , а другите двама чисти чисти у властта . Нещо не им разбирам нещата , ама и някои други не разбират , че това не може да е за дълго .
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
5 млрд завлечени и затвор 5-15 години!!! При добро поведение присъдата ще падне наполовина, т.е. се падат повече от млрд на година. Такава сума и Роналдо в Саудитска Арабия не печели !!!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дилянчо глиганчев смеевски по-известен като малкото доганче и туквун сикаджийски,по известен като домус суджук алтън кюлчан , окрадоха една банка,а сега мустака ще опере пешкира.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Давнистта минава ...
13
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Украинското гражданство спира заповедта за арест и вкстрадиране сега после незнам
12
3
 
16
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
А за Дилянчо кога ще издадете ?Доста кредити се изпариха и той ни лук ял ни Майка му .Всички знаят кой източи банката.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КТБ измамата на века добре ,че не банкрутира цялата държава за малко от тая измама, че народа ако сутринта се усъмни в банките и тръгне да тегли пари до 17.00 часа сме банкрутирали.
10
2
 
6
 
! Отговори
anon преди 3 месеца
Не може да бъде? Банкера на годината, ли? Значи от тогава насам някой като спечели награда и гледам на него като бъдещ подсъдим. Пък вий не знам. А тия дето дават награди направо да закриват.
9
1
 
19
 
! Отговори
Споко бате преди 3 месеца
Те 4 милиарда не изчезват просто така, все някой ще потърси нещо, само изчакайте малко и екшъна е гарантиран