Съдът разреши издаването на Европейска заповед за арест за Цветан Василев

Заповедта за арест е за две престъпления по Наказателния кодекс
22 яну 2024 17:37, Красимир Ангелов
31
Съдът разреши издаването на Европейска заповед за арест за Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за подсъдимия Цветан Василев. Решението е въз основа искане на държавното обвинение. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок.

Заповедта за арест за Цветан Василев, разрешена от съда, е за две престъпления по Наказателния кодекс, свързани с пране на пари.

Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г.

БТА припомня, че през юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина.

На 28 юли по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол".

Заради промени в законодателството се налага сега прокуратурата да поиска от съда разрешение за издаване на ЕЗА за Василев. (БТА, Димитър Абрашев, Константин Костов)
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
14
 
! Отговори
Опааа преди 3 месеца
Група хора вече не спинкат спокойно, имат ускорен пулс(постоянно) отглеждане през рамо и притеснение. Няма лошо, доволен съм.
7
3
 
11
 
! Отговори
аааахахахааааа преди 3 месеца
И тоз и той като Шиши ще стане.Първо ще мине през "Магнитски" а после я министър я председател на парламентарна група.А защо пък не и председател на ГЕРБ след оттеглянето на Борисов като почетен председател на партията.
6
1
 
16
 
! Отговори
Логика преди 3 месеца
За да го търсят вече всичко е покрито, и неговите доказателства отдавна са не само заличени но и изпрани и чисти като бебешка пелена. За да го викат - или са готови да го довършат, или да го вкарат на топло. Те не го викат за да им изкара кирливите ризи на яве. Викат го за да го смачкат.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цветанчо, наруши моля те, тази омерта която си дал на Бойко и Пеевски, докато още риташ и можеш да говориш. Кажи къде отидоха парите от *** кредити, които даде на прасчо? Дай малко конкретна информация - сметки, суми, дати, swift транзакции, и т.н. В уникална позиция си да го осветиш и да си получи заслуженото.
4
2
 
12
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Свинеевски вече всичко изпра. След дъжд качулка.
3
1
 
6
 
! Отговори
"Съда" преди 3 месеца
2014 кога беше ни сме стигнали до под кривата круша де са токова ме в некадърниците.
2
1
 
12
 
! Отговори
Няма да забравя преди 3 месеца
Пред съда като изправиха чистачката му, че му помагала да натовари чувалите. Опитаха се през нея да си измият ръцете. А как са минали чувалите граница, защо се страхуваше за живота си...мълчи се щото ...ще има сопа.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие."------------А съдът знае ли, че Василев от години не е в България и че съдът в Белград окончателно отхвърли искането за екстрадирането му?