Доминацията на Джокера

Кои са предпоставките за бъдещи успехи за Новак Джокович
19 сеп 2015 18:43,
39
Доминацията на Джокера
Снимка: архив, Reuters

Само 6-ма души са печелили повечи титли от Големия шлем от Новак Джокович, а след последния си триумф на Откритото първенство на САЩ сърбинът даде да се разбере, че тази бройка ще намалее: “Докато има пламък в мен, ще продължа да се боря за трофеи”.

Още 3 успеха в турнири от Големия шлем и зад Джоко ще останат Бьорн Борг, Род Лейвър и Рой Емерсън. След това само на титла ще са Пийт Сампрас и Рафаел Надал (с по 14). Разбира се, основната цел са рекордните 17 на Роджър Федерер. Джокович е 6 години по-млад от неповторимия швейцарец, посочва БиБиСи.

Предвид формата на световния №1 – физическа и психическа, то рекордът изглежда достижим. Джокович стигна финалите и на 4-те турнира от Шлема, но на Ролан Гарос беше спрян от Стан Вавринка. Сърбинът отдавна си гарантира първото място за календарната година – за четвърти път в последните пет сезона. Това са правили само трима други – Федерер, Сампрас и Джими Конърс.

Интересното е, че Джоко дори не беше в най-добрата си форма на Ю Ес Оупън. Федерер беше готов с план за победа, но не успя да го изпълни толкова добре, колкото се надяваше в решителните моменти – швейцарецът реализира едва 4 от цели 23 точки за пробив, а сърбинът за пореден път демонстрира чудовищно здрави нерви.

Трудно е да си представим, че Федерер ще бъде в по-добра форма следващия сезон, когато вече ще е на 35 години. Та в тази връзка – кой може да спре Джоко?

Анди Мъри изглежда като най-сериозният опонент в бъдеще, но успехите му срещу Ноле са твърде малко, за да се очаква, че може да настъпи обрат. Рафаел Надал изглежда все по-далеч от най-добрите си години и може да е реална опасност само на Ролан Гарос.

Вавринка даде урок на Джокович в Париж, но тогава швейцарецът беше като машина, а такова представяне трудно може да бъде повторено. От младата генерация се очаква много, но Григор Димитров, Кей Нишикори и Милош Раонич така и не могат да се превърнат в истинска заплаха за най-добрите.

Предвид всичко това Новак Джокович би трябвало да е доминантната сила в Големия шлем поне още няколко години. В играта му не се забелязват значителни слабости, няма проблеми с различните настилки.

Голямата въпросителна е какво ще се случи, когато Джоко навлезе в 30-те си години.

“Винаги съм се грижил за тялото и менталното си състоние. Вярвам, че това е от първостепенно значение за представянето ми на тенис корта”, споделя сърбинът. “Ще продължа да водя такъв начин на живот. Надявам се, че това ще ми донесе спортно дълголетие и ще спечеля още трофеи в идните години”, допълва той.

През 2010-та година Новак Джокович спира пшеничните и млечните храни и редуцира до минимум приема на захарни изделия. Оттогава насам печели 9 от общо 10-те си титли от Големия шлем.

Вярва в източната медицина и по-конкретно в схващането, че различни части на тялото се възстановяват в различни периоди от деня. Дебелото черво, например, премахва токсините от тялото най-добре между 5 и 7 сутринта. За да ускори процеса 28-годишният тенисист пие по една чаша топла вода веднага след събуждане.

За да докаже полезността на хранителния си режим, Ноле ще трябва да разбие всички стереотипи по отношение на възрастта в тениса.

Пийт Сампрас печели само 1 от големите турнири след 29-тата си годишнина. Федерер също – взе Уимбълдън през 2012-та, месец преди 31-ия си рожден ден. Последният турнир от Големия шлем, в който триумфира Рафа Надал беше само дни след като навърши 28.

При все това предпоставките са налице статистиката при Джокович да бъде по-добра...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10В Мадрид, левчо, е пълно сбг провинциалисти-аргати та за това и са ревали като сарански мечки от трибуните. А Джокович така и не разбра защо тези индивиди се държат като обезумели бизони.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4ХА-ХА-ХАДори отвъд номер 1 щеше да отиде.Селянино, що не си гледаш говедата?!
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Догодина наш *** ша му разкаже играта!
3
2
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 3Стига си лъгал , брачед! Новак не е Федерер да се просълзява или да реве. Изобщо не се просълзи на РГ тази година, а видяхме всички, че от умора каза с очите си:" Следващата година няма кой да ме спре" . Още по време на играта разбра, че Вавринка прави мача на живота си и каза с поглед към Бекер " Какво да направя срещу тази игра? Спокойно, птичката един път кацва на "такива" на рамото."Самият Вавринка призна след мача: просто играх нереално!
2
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Не знам дали ще подобри рекордите на Роджър, но знам едно- живял съм в неговото време- Гладиатор!Де да имахме един спортист като Новак!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не може да го спре, трябва да чакат да остарее.... това е