Къде е Пън Шуай - китайската тенисистка, обвинила вицепремиер в сексуален тормоз?

Изчезване от този тип никога не е добър знак, твърдят експерти
19 ное 2021 14:30, Нели Христова
39
Къде е Пън Шуай - китайската тенисистка, обвинила вицепремиер в сексуален тормоз?
Снимка: БГНЕС

Преди две седмици китайската тенисистка Пън Шуай обвини бившият вицепремиер на страната в сексуален тормоз.

Всичко започва на втори ноември, когато Пън Шуай публикува пост в китайската социална медия Weibo, в който твърди, че е имала афера с бившият китайски вицепремиер Чжан Гаоли, който в последствие я изнасилва. В рамките на минути властите в Китай изтриват публикацията, но тя продължава да живее в интернет простраството, благодарение на скрийншотове, направени от други потребители.

До края на следващия ден всяка следа от Пън Шуай в интернет пространството е изтрита.

"Когато търсиш името й в Weibo на китайски, не можеш да откриеш нищо", казва Арди Боуърс, директор на China Circle. Корнеспондентът на BBC в Китай, Кери Алън, пък съобщава, че властите в страната не са коментирали по никакъв начин обвиненията, дори Чжан Гаоли.

От 2 ноември до днес никой не е виждал или чувал Пън Шуай. А това предизвиква сериозни притеснения - Световната асоциация на жените в тениса публикува изявление, което гласи: "WTA иска пълно, честно и прозрачно разследване на обвиненията в сексуално насилие от страна на Пън Шуай." В същия ден бившата тенис звезда Били Джийн Кинг написа в Twitter, че се надява тенисистката да е в безопасност, а обвиненията й да бъдат разследвани.

"Шокиращо е, че тя е изчезнала", заяви в понеделник световният номер едно Новак Джокович. Серина Уилямс пък призова хората "да не запазват мълчание", а случаят на Шуай да бъде разследван. "Надявам се тя да е в безопасност", заяви Уилямс.

Пън Шуай е една от най-добрите тенисистки по двойки в света. Тя е добре познато име в Китай. Но както отбелязват от Humans Rights Watch, това никога не е спирало властите в Китай да предприемат мерки. "Дори хора, които имат влияние, известни са и дори имат власт могат лесно да изчезнат от светлината на прожекторите с помощта на властите, ако това, което са казали или направили ги е подразнило", казва Софи Ричардсън, директор на Humans Rights Watch за Китай.

Единственият коментар, който властите в Китай са направили, идва от външният министър на Китай, който казва, че не е чувал за случая, а и това не е дипломатически въпрос.

Въпреки че никой не е виждал Пън Шуай, появи се имейл, за който се твърди, че е написан от тенисистката. В него тя твърди, че е добре, почива си вкъщи и се отрича от обвиненията си към Чжан Гаоли. Разбира се, никой не е убеден, че този имейл е автентичен. Имейлът е публикуван от CGTN, която е част от китайските държавни медии и въпреки, че е адресиран към WTA, имейлът започва с обръщението "Здравейте всички".

"Можете да видите курсор върху едно от изреченията, което ни кара да се съмняваме, че това е скрийншот", казва  Робин Брант, коренспондент на BBC от Китай. От WTA също не са убедени, че имейлът е написан от тенисистката. В изявление асоциацията заявява: "Тази новина само засилва притесненията ни относно безопасността на Пън Шуай. Трудно ни е да повярваме, че тя е написала този имейл."

Това води отново до въпроса - къде е Пън Шуай?

"Изчезване, подобно на това, никога не е добър знак в Китай", твърди анализатора Изабел Хилтън. "Мисля, че има много причини хората да се притесняват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее най-вероятно е аспирирана в някое КОВИД отделение и скоро ще ... все пак статистиката така казва.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъсили са я с един пън
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ... не знаех е китайските компютри могат да правят сркйншотове, камо ли да ги споделят. Чвучи ми като огромна дупка в сигурността.
5
3
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Нашата прокуратура отдавна е такава.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма и да разбере къде е.
3
6
 
11
 
! Отговори
! преди 2 години
С тая прокуратура скоро и в България ще е така!
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Chista laja! Chovekat e nevinen! Osven ako ne e zoofil
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извод - китайскте кучета вече не са гладни