Ще заведе ли Джокович дело за $6 млн. срещу Австралия?

Той ще иска обезщетение заради наградата, която вероятно щеше да спечели
20 яну 2022 15:43, Нели Христова
94
Ще заведе ли Джокович дело за $6 млн. срещу Австралия?
Снимка: БГНЕС

Сагата между Новак Джокович и Австралия все още не е приключила. Източници твърдят, че тенисист номер едно възнамерява да съди австралийското правителство за повече от 6 млн. долара заради "лошо отношение", пишат от The Sun.

Джокович бе депортиран от Австралия в неделя, в навечерието на Откритото първенство на Австралия, след като последният му опит да остане в страната беше отхвърлен от съдиите. Според The ​​Sun, световният номер 1 сега търси щети на стойност 6 милиона долара, включително 4,35 милиона долара награден фонд, който очакваше да спечели.

Източник, близък до агента му Едоардо Арталди, твърди: "Добре известно е, че Новак и семейството му смятат, че е бил зле третиран в карантинния хотел в Мелбърн. Майка му разкри как там е било пълно с бълхи и личинки. Той беше виртуален затворник."

Смята се също, че Джокович е изправен пред забрана да влиза в съблекалните на всички ATP турнири, докато се ваксинира, дори и ако успее да си издейства участие на събитията.

В документ, разпространен за събития от по-ниско ниво в Италия, беше посочено, че неваксинираните играчи "няма да имат право да използват никакви турнирни съоръжения (съблекални, фитнес зала, кафенета на място и т.н.), ресторанти или хотели", Daily Mail съобщава че се очаква тези мерки да бъдат въведени в рамките и на по-големите турнири.

Последните обрати във визовата сага за Джокович дойдоха, когато се оказа, че съдиите от федералния съд в Австралия вярват, че 34-годишният тенисист би представлявал заплаха австралийците, ако му бъде позволено да остане в страната и да се състезава за рекорд 21-ва титла на сингъл от Големия шлем при мъжете.

Първоначално Джокович получи медицинско освобождаване, с което можеше да участва на Australian Open на основание, че се е заразил с COVID-19 миналия месец, без да се налага да се ваксинира. Но той беше задържан от служители на граничните сили и държан в имиграционен център използван за настаняване на хора търсещи убежище.

Правният екип на Сърбия в неделя не успя да убеди съдиите от федералния съд да отменят заповедта за депортиране, издадена от министъра на имиграцията Алекс Хоук. Визата на Джокович бе отменена по "съображения за здраве и добър ред".

Причините за решението на съдиите бяха разкрити днес в документи, публикувани от Федералния и семеен съд на Австралия.

Документът от 31 страници показва, че тримата съдии - Джеймс Олсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О'Калаган - единодушно са се съгласили с централната точка, изложена от министъра на имиграцията. Тезата е била, че разрешаването на Джокович да остане в Австралия ще вдъхнови протести срещу ваксините и в резултат на това ще застраши общественото здраве.

Адвокатите на Джокович твърдяха, че това е "открито ирационално твърдение" и че, ако не друго, изгонването на неваксинирания играч от страната е също толкова вероятно да подтикне към протести срещу имунизацията.

Но съдиите заключиха: "Емблематична звезда на световния тенис може да повлияе на хора от всички възрасти, млади или стари, но най-вече на младите. Това не се нуждае от доказателства. Това е признаване на човешкото поведение от скромно запознаване с човешкия опит. Дори ако г-н Джокович не спечели Откритото първенство на Австралия, способността на присъствието му в Австралия и да играе тенис да насърчи онези, които биха му подражали или биха искали да бъдат като него, е рационална основа за възгледа, че той може да насърчи настроенията срещу ваксинацията."

В съдебния документ се посочва също, че е разумно Хоук да се тревожи, че предишното пренебрежение на Джокович към мерките, предназначени да защити обществеността от COVID, може да насърчи други австралийци да пренебрегнат правилата.

Джокович се извини миналата седмица за "грешка в преценката", след като присъства лично на интервю за френския вестник L’Equipe два дни след като бе дал положителна проба за коронавирус и позира за снимки без маска.

"Имаше доказателства, че г-н Джокович наскоро е пренебрегнал разумните мерки за обществено здравеопазване в чужбина, като е посещавал събития, докато е бил положителен за COVID, доколкото му е известно", пишат съдиите. "Беше лесно да се заключи, че това, ако се подражава, може да насърчи отношение за нарушаване на разпоредбите за общественото здравеопазване."

По време на четиричасовото изслушване в неделя, адвокатите на Джокович оспориха твърдението на Хоук, че клиентът им е бил антиваксър, поставяйки под въпрос използването на цитати през април 2020 г., преди ваксините срещу COVID-19 да бъдат достъпни до всички. Но съдиите отхвърлят и този аргумент.

"Това, че той е имал причина да не се ваксинира към момента на решението през януари 2022 г., като очевидно се е заразил с COVID-19 на или около 16 декември 2021 г., не каза нищо относно позицията му за ваксините, налични за широката общественост, до декември 2021 г.", пишат съдиите.

"Министърът лесно заключи, че г-н Джокович е избрал да не бъде ваксиниран, защото е против ваксинацията или не желае да бъде ваксиниран. Освен това министърът може да заключи, че обществеността ще види отношението му, както го представят медиите: че той не желае да бъде ваксиниран."

Тенис Австралия днес отрече твърденията на Джон Локо, бивш кмет в района на Мелбърн, че са покрили законната сметка на Джокович, която се оценява на няколко стотици хиляди паунда. Говорител на организацията каза пред 2GB Radio, че обвиненията са неверни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
3
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Това че действията на политиците нямат нищо общо със здравеопазването е видно за всеки нормален . А който не го вижда естествено е ойла рипи. Докато хората не пролеят кръвта им няма свобода
71
0
 
2
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
6,000,000 долара ??????????????????? Та те само телевизиите спечелиха над 100,000,000 долара от спекулирането с името му
70
1
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 2 години
До Троянски конникЯ ти да видиш, тука някакъв виден адвокат се изказва :D, я кажи ти какви дела си водил и знаеш толкова добре какво се е случило :D Отвори си една туршия, сипни си ракия, плесни по един шамар на жена си и децата и си спести безмислените коментари ;)
69
2
 
6
 
! Отговори
Троянски конник преди 2 години
Ноле, на процеса захапете австратетните консули и посланници , които ти дадоха първата виза. Там е доказателството че са те нарочили та на твой гръб да се изпере ПиаРа на правителството им заради обвиненията на Франция че лъжат за подводниците. Адвокатите които те представяха в Австраталия или допуснаха грешка че не поиската да бъдат разпитани въпросните дипломати или им бе платено и те си затраяха. Защити си правата с друга адвокатска кантора.
68
3
 
13
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
След време ще има нов Нюрбергски процес.Голяма част от тези изумени хора,които налагат насилствено ваксинацията,която определено допринася за по голямото разпространение и мутация на вируса,ще седят на подсъдимата скамейка.Тази масова тирания трябва да бъде много справедливо наказана!Австралия държава на утайката на Великобритания ,явно си е останала такава!
67
15
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ПАК ЩЕ ПЛАЩА СЪДЕБНИ РАЗНОСКИ !!! ИЗЛАГАЦИЯТА МУ ПРОДЪЛЖАВА !!! А ,, МАЧКАЙ ГРИШО" ЩЕ СПЕЧЕЛИ АВСТРАЛИЯ ОПЪН !!! НА КУКОВО ЛЯТО !!!
66
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината е , днес починаха х души , 10 % бяха ваксинирани. Някой може ли да обясни защо се ваксинираш и пак умираш , не само се заразяваш а умираш от тая пасмина. Защо тогава се налага задължителна ваксинация и защо здрав човек е заплаха за останалите. Изгониха Ноле , защото не е ваксиниран и беше политически ковид некоректен, нямаше друга причина. А това си е дискриминация. Демокрацията позволява различното мнение. Сега да ги съди, кенгура съмнително умни. Беше си затвор, такъв май си е останал
65
3
 
11
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
Строгият Австралийският граничен контрол е известен на посещавалите тази земя. На летището ти проверяват и грайферите на обувките, да нямат парченца кал, донесена от друга държава. По този начин те се пазят от пренасяне на зарази за хора, животни и растения.
64
4
 
21
 
! Отговори
81 преди 2 години
Оставете го Джокера, той е най-добрия.Не збаравяйте най-важното - Автралия е създадена от затворници.Може да сме балканци, но сме по- напред в еволюцията.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ари ве джока ела в БГ дс ти сложат една ваксина за 500лв и готово:)) Кво се занимаваш с тея паткани страхливи
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удари греда! За първи път:)))
61
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Джокович антиваксърството е много доходна дейност. Съдиш наред ако ти искат сертификат за ваксинация и трупаш милиони. Това може да го измисли само един полуграмотен сърбин.
60
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе завъртяха го кенгурата както им е удобно. Джокович не отрича ковид и, че са необходими мерки за борбата с него иначе нямаше да инвестира във фармацевтична компания разработваща лекарство срещу ковид.Просто той го е преболедувал скоро и е излишно да се ваксинира.
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има всички предпоставки да осъди държавата Австралия. Когато те спрат да не отидеш и да не вземеш едни пари - можеш да ги осъдиш за пропуснати ползи. Може да си плямпат каквото искат за здравето и т.н., но парите ще платят. Иначе - чао,чао демокрация.Всеки на негово място с капка мозък - би съдил.
58
4
 
23
 
! Отговори
Трибунал преди 2 години
НоВакс ДжоКовид ще ги удари там където най ги боли!Ковид фашизма си отива, да му мислят лакеите...
57
5
 
20
 
! Отговори
11 преди 2 години
Съдене до дупка на австралийските питеци и закриване на пропадналия турнир.
56
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па и нагъл мангасаpa..Трябваше да го набутат 2 год в пандиза за фалшивата декларация.
55
4
 
11
 
! Отговори
от оот оод еоод его преди 2 години
Джокович 29:23 Федерер, Джокович 30:28 Надал ... Другото не е толкова важно ! Да защитаваш 4 титли .. пфф ! Къде са другите ? Дори фед и над да направят повече титли,докато Джокович не играе, остава numero uno !
54
17
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не ви ли омръзна,да отделяте време на този недисциплиниран човек?
53
1
 
6
 
! Отговори
До Муахаха преди 2 години
Твърдението за такава договорка е по абсурдна и от твърдението, че ваксинираните не се заразяват и не могат да заразяват останалите. Тази договорка може да има ако става въпрос за никому неизвестен човек, при положение, че всички знаят кой е Джокович и, че не е ваксиниран напълно обезмисля тази схема, защото той беше нарочен месеци преди започването на турнира, така че дори и да беше влезнал в страната по тази схема пак щяха да го депортират а дори можеше и да полежи в затвора.