Джокович: Предпочитам да не играя на турнири, пред това да се ваксинирам

Той обаче заявява, че не е против ваксинацията
Обновена: 15 фев 2022 09:18 | 15 фев 2022 09:04, Нели Христова
396
Джокович: Предпочитам да не играя на турнири, пред това да се ваксинирам
Снимка: БГНЕС

Новак Джокович заявява, че предпочита да пропусне бъдещи тенис трофеи, отколкото да бъде принуден да получи ваксина срещу COVID-19.  Говорейки ексклузивно пред BBC, той казва, че не трябва да се свързва с движението на антиваксъпите, но подкрепя правото на избор на индивида.

Още по темата

Джокович беше попитан дали би пожертвал участието си в състезания като Уимбълдън и Откритото първенство на Франция заради позицията си относно ваксината: "Да, това е цената, която съм готов да платя", отговаря той.

20-кратният шампион от турнири от Големия шлем беше депортиран от Австралия миналия месец, след като правителството отмени визата му заради ваксиналния му статус.

Джокович, който е тенисист номер едно в света при мъжете, каза, че е получил медицинско освобождаване, за да влезе в страната, за да играе на Australian Open, тъй като наскоро се е възстановил от COVID-19. Въпреки това, министърът на имиграцията на страната Алекс Хоук лично отмени визата на 34-годишния с мотива, че присъствието му може да предизвика "граждански вълнения" и да насърчи настроенията срещу ваксините.

"Австралия имаше най-строгият локдаун, който имахме по време на пандемията. Мога да си представя какво им е било на австралицийте и им симпатизирам. Разбирам раздразнението, но искам да кажа, че винаги съм следвал правилата. Получих имейла, който получиха всички състезатели и там я имаше възможността за медицинско изключение. Бях готов да не отида в Австралия, въпреки че много обичам страната. Беше трудно решение за мен, защото знаех, че ще има последствия", обяснява тенисистът.

"Съгласен съм, че не трябва да има специални правила за мен. Никога не съм използвал привилегиите, за да вляза в Австралия със сила. Бях третиран като всички останали", допълва той и обяснява, че всичките му документи са били одобрени от правителството, но е бил депортиран заради специално решение на министъра на имиграцията. "Напълно съм несъгласен с това".

"Никога не съм бил против ваксинацията", заявява Джокович пред BBC, потвърждавайки, че са му правени ваксини като дете, "но винаги съм подкрепял свободата да избираш какво поставяш в тялото си".

В широко интервю, първото му, откакто беше задържан в Мелбърн през януари, Джокович се коментира спекулациите относно момента на положителния му проба за COVID през декември и обсъди собственото си отношение към ваксината.

Джокович казва, че се надява изискванията за ваксинация в определени турнири да се променят, като добавя, че се надява, че "може да играе още много години".

Но той също така потвърждава, че е готов да се откаже от шанса да стане статистически най-великият тенисист на всички времена. Съперникът на Джокович, Рафаел Надал, спечели 21 титли от Големия шлем - най-много от всеки един състезател.

Запитан защо, той отговоря: "Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла или нещо друго. Опитвам се да бъда в унисон с тялото си, доколкото е възможно."

Тенисистът казва, че "винаги е бил страхотен последовател на уелнес, благополучието, здравето и храненето" и че решението му е било частично повлияно от положителното въздействие, което фактори като промяна на диетата и режима на сън са имали върху способностите му като атлет.

Той каза, че "държи ума си отворен" относно възможността да бъде ваксиниран в бъдеще, "защото всички се опитваме да намерим заедно най-доброто възможно решение за прекратяване на COVID".

"Никога не съм бил против ваксинацията. Разбирам, че в световен мащаб всички се опитват да положат големи усилия в справянето с този вирус и да се надяваме, че скоро ще се сложи край на пандемията", заяви Джокович.

Новак Джокович е, по всякакъв начин, забележителна личност. Отгледан сред две войни в бивша Югославия, от родители, които продадават семейното злато и преговарят с лихвари, за да финансира амбициите му. Той владее шест езика и  е може би най-великият играч, който някога е хващал ракета, и най-важното – дълбоко ангажиран либертарианец, който силно вярва в индивидуалната автономия.

Той явно е мислил дълбоко за конфликта между индивидуалната автономия и колективното благо - и чувства, че като елитен спортист тялото му е негова работа - и в двата смисъла на тази дума. Казва, че има отворен ум, но както стоят нещата, няма да получи ваксината.

В интервюто Джокович се спря и на спекулациите за последователността на събитията преди Australian Open през януари. Някои предположиха, че е удобно положителният тест на тенисистът в средата на декември да се е случил точно навреме, за да му бъде предоставено медицинско освобождаване да присъства на откритото.

"Разбирам, че има много критики и разбирам, че хората излизат с различни теории за това колко съм имал късмет или колко е удобно", признава той. "Но никой няма късмет и няма удобно време да се зарази с COVID. Милиони хора са се борили и все още се борят с COVID по целия свят. Така че приемам това много сериозно, наистина не ми харесва някой да мисли, че съм злоупотребил с нещо, за да получа положителен PCR тест и в крайна сметка да отида в Австралия."

Попитан дали знае да е имало опит за подправяне на някой от тестовете, които е направил за COVID (по-рано този месец разследване на BBC постави под съмнение момента на положителен тест), той е категоричен - не.

 Ноле също така даде повече подробности за времето, прекарано в ареста, докато беше в Мелбърн миналия месец

"Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко завърши за мен в Австралия", казва той. "Не беше лесно."

Молбата му за медицинско освобождаване е направена анонимно и е приета от два независими австралийски комитета. Имаше обаче отделна декларация за пътуване, която включваше грешка.

"Абсолютно грешката в декларацията за виза не е направена умишлено", обясни Джокович. "Това беше прието и потвърдено от Федералния съд и самия министър в Министерството на имиграцията в Австралия. Така че всъщност хората вероятно не знаят е, че не съм бил депортиран от Австралия въз основа на това, че не съм бил ваксиниран, или че съм нарушил някакви правила или че съм направил грешка в декларацията си за виза. Всичко това всъщност беше одобрено и потвърден от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията. Причината, поради която бях депортиран от Австралия, беше, че министърът на имиграцията използва своята преценка, за да анулира визата ми въз основа на неговото схващане, че мога да създам някакви антивакс настроения в страната или в града, с което напълно не съм съгласен."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво, като притежава? Разработването на ваксина, не значи, че следва лично да си я поставя. Отделно, той сам заявява, че не е срещу ваксинацията.
261
18
 
10
 
! Отговори
Щомевмедия не става преди 2 години
Джокович притежава 80% от компания, разработваща лекарство срещу COVID, тоест мажоритарен дял в датска биотехнологична компания, която се пробва да създаде лекарство за COVID-19...Надявам се читателите на тази медия поне да се замислят..
260
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик си Ноле!Велик!
259
15
 
30
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Човека е умен и не податлив на манипулации за пари. Щом най ваксинираните държави в момента започват да влизат в червената зона и смъртността се увеличава, ясно е ваксините помагат, за да се случва точно това. Който се боде не кара дълго, това съм го чувал когато бях тинейджър. Много приятели наркомани умряха, сега е същото с тези вакси. Всеки има глава на раменете да мисли ако може.
258
22
 
8
 
! Отговори
И какво от това преди 2 години
Не иска да се ваксинират.Добре.няма да играеш.Добре. и какво ще стане. Направо е абсурдно ,като се замислиш,че решението на някой си ще опропасти живота ни....
257
2
 
18
 
! Отговори
Пълни глупости ! преди 2 години
Това изказване кърти
256
40
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАТО СЕ ВАКСИНАРА СРЕЩУ КОВИД ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО , ЧЕ Е ЕДИН ПОЗЬОР И ЛЪЖЕЦ ПЪЛЕН! А СЕГА УМИРА ОТ МЪКА , ЧЕ НЕ Е ПРИБРАЛ ОТ ПАРИТЕ ЗА ТУРНИРА В АВСТРАЛИЯ И СЕ ЧУДИ КАК ДА Е ПОБЕДИТЕЛ В СИТУАЦИЯТА, НО САМО ЗАТЪВА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ В ЛЪЖИ!
255
12
 
34
 
! Отговори
Свобода преди 2 години
Ноле е Велик !!!!!
254
14
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Хората с ваксини на САЩ и УК частни фирми ще умрат до 5 години .
253
31
 
9
 
! Отговори
Джоко Боко и Чоко преди 2 години
Браво. Ето кой ще диктува новия световен ред. Тенисисти, футболисти, чалгари, и други видове овчари и говедари ще управляват света. Ентелегенцията вече се е изместила в друга нова ниша. Нишата на новия ЕЛИТ. Очакваме скоро и Лепа Брена да се обяви за Министър по Инфраструктурата, а Ким Кардашиян да стане Президен на Световната банка и на Международния Валутен фонд.
252
43
 
20
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Накрая лъжливото сърбе си призна! Балканец, баце! Див и лъжлив. Не, че не е добър, но просто тенис повече няма да види. На Запад тези номера не вървят. То бива да излъжеш веднъж, ама с баща му станаха за посмешище.
251
14
 
42
 
! Отговори
Хох преди 2 години
Браво Джоко.
250
43
 
14
 
! Отговори
АмаНоле преди 2 години
Не блъскаш топката самостоятелно,някъде по поляните в гората,а на най многолюдните места,и те гледат ,обслужват,помагат много хора,който са зависими от твоя инат и чувство за слободия!А като бебе,сигурно са ти надубчили дъ.то с ваксини,ама ти,не знаеш!Язък за таланта!
249
26
 
5
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Джокович, може ли да се боцна и с твоята ваксинка? Аз съм умен облоземец.
248
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето така се отстоява позиция.
247
5
 
13
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Факт 260 ------- Който употребява думата "преценя", очевидно няма акъл, за да борави правилно с факти и със сигурност е завършен кретеноид.
246
12
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Респект! Добре че е световноизвестна фигура та дадат гласност на позицията му.Иначе навсякъде дума имат само тези,които са за вакцините.Хора събрани от кол и въже се опитват да ни внушат нещото,което и на малко дете ясно.Че това,което се опитват да ни представят като вакцина,е всъщност едно безполезно боцкане.
245
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт....."преценям" или преценявам?..... "преценя" или преценява?
244
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tъп балкански субект
243
30
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До 64596: Ае пич ти не разбра,че не живееш сам самичък офгрид някъде без досег с обществото ! Ако така окей прави каквото искаш ! Но докато ходиш насам натам пипаш разни неща заразяваш и т.н. сред обществото то нямаш много право на избор. Важно е обществото (цялото нещо) ! Така е оцелявал човек през хилядолетията ! И ако ваксинирането намаля шанса от смърт 9 към 1 то трябва да се използва. Простички са нещата !