Китайската станция "Тянгун 1" пада! Може да удари България

Експерти смятат, че тя ще се разруши между 30 март и 6 април
Обновена: 22 мар 2018 14:17 | 22 мар 2018 09:00,
251

Снимка: NASA

Огромната китайска космическа орбитална станция "Тянгун 1", е възможно да се взриви и да удари големи световни градове.

На карта, публикувана в "Дейли мейл", в зоната на най-вероятните места, които могат да бъдат обхванати от тази глобална катастрофа, е и България.

Експертите смятат, че първата прототипна станция "Тянгун 1" на Китай ще се разруши между 30 март и 6 април. Шансът да се разбие в градове като Барселона, Истанбул, Рим, Пекин, Чикаго и Торонто е огромен, защото пътуването й е успоредно на Екватора в най-северните и южните точки на нейната орбита, пише "24 часа".

Учените ще знаят точната дата, на която ще има най-голямо влияние върху Земята, и точно къде ще паднат отломките в края на тази седмица, когато станцията намали скоростта си.

Експерти от Европейската космическа агенция (ЕКА), базирани в Париж, са сред проследяващите "Тянгун 1".

Според тях станцията носи на борда си силно токсични вещества, едно от тях е химизин.

Химизинът, наречен още хидразин, се използва в ракетното гориво и се смята, че причинява рак. Веществото е безцветно, течно като олио с много силно реактивна база.

Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнене на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори и кома.

Станцията "Тянгун1" е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона, беше изведена в орбита през септември 2011 г. От 2013 г. полетът е в непилотиран режим, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни пред "Дарик" Холгер Краг от Европейската космическа агенция.

"Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час", казва той.

Има ли вероятност космически боклук да падне на наша територия?

"Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект. Територията, на която се очаква падането е огромна, но в нея попада и България.  Между 30 март и 6 април станцията ще прави 16 завъртания около Земята на ден или общо над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между ширините 43 градуса юг и 43 градуса север", казва Краг.

По думите му "Тянгун 1" не е единственият обект, който навлиза в атмосферата. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е само 10%от тях.

"Преди 30-40 години са падали 200 това, така че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на космическите полети човек никога не е бил нараняван от космически отпадък", категоричен е Краг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А "Скайлаб" колко време издържа в орбита? И интересно кой издържа повече в орбита "Мир" или "Скайлаб" ?
41
8
 
5
 
! Отговори
КРАИ преди 6 години
КРАИ З БАЛГАРИЯ. ТОЖА БЕШЕСИЧКО ПРОЕТЕЛИ. БАЛГАРИЯ СИ ОТУДИ
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да падне тук! Те и совалките предпочитат богатия Запад! А и да се насочи насам, нацията начело с Герп с един мощен общ пърдеж ще я отлокпним нататък!
39
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Маке 43Маке НЕ СЕ ИЗЛАГАЙАйнщайн извежда формулата си за Енергията = масата по скоростта на светлината на квадрат - Тази формула е в основата на ядрените разработкиИ ти ми казващ че Пиндосите за 3 години са разработили Космическа Совалка с Ядрен реактор ...
38
12
 
5
 
! Отговори
Маке до Боби преди 6 години
, краварите правиха опити още преди Хитлер да направят летящи чинии и совалки, Oбаче совaлката им падна в Красноярск и се отказаха. После откраднаха чертежите на Хитлер и си направиха нормални совалки, но до Луната тъй и не стигнаха по непотвърдени слухове Хитлер първи е пратил совалка до Луната, но не са успели да се върнат и тъй си остана, че Хитлер е имал база на Луната слуха.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците не правят оригинални станции- правят варварски имитации на станции.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То от сериалите ще да е сигорно ще почнем да гледаме китаиски или японски шогун
35
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Маке 63Най-новия Фантаст Тунгуския Метеорит е 1908 година Първата совалка е 70 години по-късно
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като как, аджеба, горивото ще олее токсично земята, след като станцията ще изгори в атмосферата?!
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, когато я изстрелват в орбита няма информация, но когато пада - О, Ужаст! Колко негодна е китайската стока!
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайско копие менте на руска станция. Пак много е издържала.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауДори да пада безконтролно, станцията пада по определена траектория която не е толкова сложно да се изчисли с точност до няколко стотин километра, да не говорим за времето до сблъсъка, така че да се всява паника и да се правят сензации е много долнопробно. За съжаление днес на м/ода е псевдонауката, разни шамани и т.н., а най-страшното е че се напълни със шарани, които вярват на всяка глупост.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайска работа, браат!!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 41Ано Умни в текста е казано че от почти 2 години станцията Е НЕУПРАВЛЯЕМАЕХХХ ПИСАТЕЛИ ЕХХХ ПИСАТЕЛИНо преди да ръсите глупости ЧЕТЕТЕ
28
16
 
11
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Навремето краварите направиха ядрена совалка, обaче при излитането стана някаква авария и совалката падна над Красноярск. Cлучаят е по-известен като Тунгуският метеорит и до днес не си признават, че Соваката им падна и за да замаскират нещата направиха филма за кацане на Луната.
27
1
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Само да има късмет да падне тук - етноса ще я нареже и ще я предаде за вторични суровини.
26
4
 
19
 
! Отговори
Въй!! преди 6 години
Сакън , то ако ни удари ще вземе да запълни дупките по пътищата от вътрешния напън.
25
9
 
19
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
ни дума не вервам от горенаписаното, абсолютна антикитайска кампания, никаква космическа станция няма да се взриви, помнете ми думата, това е долна западноевропейска прокапиталистическа пропаганда, нека плюем по Китай
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че не е късно да потърси компетентна помощ..автора...
23
6
 
18
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Новината е фалшива, но понеже е скандална разбира се е тук ... Станцията пада наистина, но не е безконтролно. Ще падне в океана.