Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!

Разумната политика би комбинирала три подхода
Обновена: 17 апр 2018 07:24 | 16 апр 2018 20:30, Елка Василева
340
Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!
Снимка: архив, Булфото

Ужас, Германия се напълни с чужденци! - възкликват мнозина в България. Но докато същата тази България гордо изчезва, Германия расте и става все по-силна. Интересен контраст, нали? Нека видим на какво се дължи, пише в анализ проф. Ивайло Дичев, публикуван от Дойче веле.

Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите млади хора, комплексът, че вече сме стари и няма за кога да правим деца.

Според последните данни на БАН през миналата година сме намалели с 51 хиляди души (един Видин). Застаряване, най-висока смъртност в ЕС, ниска раждаемост, емиграция. С тези темпове през 2019 ще сме паднали под 7 милиона, а окончателното изчезване ще се състои след 140 години.

В същия момент Дойче веле представи едно германско демографско изследване. Германия е страна с раждаемост, която е по-ниска дори и от българската. Но научихме едно удивително число: в тази страна днес живеят над 10 милиона чужди граждани. Един на всеки осем! Отделно са по-старите имигранти, които вече имат германски паспорт.

Половината от чужденците са от Европейския съюз, като българите са около 310 хиляди (една Варна). Останалите са от трети страни. Именно този трудов ресурс задвижва супер успешната германска икономика, която търси да наеме още милион и нещо работници. Германия расте, става все по-силна, а България гордо изчезва. Интересен контраст, нали?

На какво залагат в развития свят

Германският пример ни дава представа какво се прави в развития свят - привличат се и се интегрират мигранти. В страни като Канада и САЩ това става планомерно, дори с квоти. Спецификата на Федералната република се състои в това, че тя рязко се отваря за масирана имиграция, като това дори поражда политически трусове. Но друг механизъм капитализмът не е измислил - чакаме роботите да заменят хората, само дето не е сигурно дали няма да заменят и нас самите.

Мигрантите са нужни не само за да запълнят вакантните места и да вършат работа, която местните не желаят. Повечето от тях са млади и раждат деца; тръгват от нулата и съответно купуват къщи, коли, обзавеждане, с което задвижват потреблението.

И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат. А заедно с работниците идват и инвеститори: ако една култура се е научила да взаимодейства със сирийския бежанец, тя по-лесно ще се разбере със саудитския принц.

Да, и в западните общества има съпротива срещу новодошлите. И там има хора, които предпочитат да са само сред свои. Само дето така си оставаш слаб, малък, неразвит.

В днешна България тази посока за търсене на решение изглежда невъзможна. Расизмът се превърна в медийна норма, а демографите, които обсъждат проблема, дори не смеят да споменат варианта миграция, за да не ядосат някого. А когато работодателите отворят дума за внос на работна ръка, левите веднага скачат, защото виждат в тази мярка дъмпинг на трудовия пазар. И защото мислят икономиката като игра с нулева сума. В същото време в Германия дойдоха милиони - и спечелиха всички.

Тънкият момент тук е съпротивата срещу чуждите инвеститори, която се обосновава не с цвета на кожата, а с патриотичната защита на местния капитал. Но защо да ме е грижа за печалбите на местния капиталист? Може пък чуждият да има по-добро ноу-хау, да осигурява по-добри условия на съгражданите ми.

Но ето, че им се създават всякакви пречки - като се започне от непрекъснатата смяна на закони и се стигне до феодализма по места, който си иска процент. Та сега стоим и чакаме нашите олигарси да преперат достатъчно пари, които да вкарат тук през офшорките си под формата на „чужди инвестиции“.

"Да върнем нашите деца!"

Втората възможност е по-популярна: да върнем нашите собствени емигранти. Кой не би се радвал? Не разбирам само защо хората, които го повтарят, си мислят, че тези дълго отсъствали сънародници лесно ще се интегрират в нашата действителност. Да, знаят езика, познават страната, но дотолкова са се откъснали от средата, че ще им струва доста усилия да се включат отново в шуробаджанашките мрежи. Тук ще са чужденци като виетнамците или мароканците - и това е едно от нещата, които ги спира, не само по-ниските заплати. Вземете университета: пристига младеж с диплома от Кеймбридж, но не си мислете, че се изтрепваме да го вземем. Нали си имаме тукашни, които са се въртели около нас няколко години.

Политиката за привличане на емигрирали сънародници предполага радикална подкрепа и улесняване на всички възможни нива - например някаква агенция да се заеме с всичко, което човекът трябва да направи, за да си дойде: от работата през жилището до легализирането на дипломите. Тази подкрепа спокойно може да се разпростре върху чуждите специалисти, които следва да привлечем, ако някак преодолеем етническия си солипсизъм.

Но ще има двусмислена реакция от страна на местните: значи на тях давате, а на нас - не? Видяхме това двусмислие и в национал-популистките партии, които най-силно разпалват демографските страсти - искат да върнат емигрантите, но опитаха да ограничат правото им на гласуване.

Привличането на качествени хора е в днешно време един вид състезание, в което различните места мобилизират много ресурси. Наред с практическите неща трябва да споменем и качеството на живота, което става все по-важен фактор при екзистенциалния избор. Напускаш Мюнхен и се озоваваш в Пазарджик. Какво правиш там? Особено когато говорим за топ специалисти, от каквито ще имаме все по-остра нужда, този фактор е особено важен. Но не виждам политика за привличане на „креативната класа“ с цялостен дизайн на средата. (Освен може би в Пловдив - дали градът не дръпна и заради това, че стана едно много приятно място?)

Проблемът с раждаемостта

Третият подход е най-силно желан: подкрепа за раждаемостта. Показателно е, че нашите суверенисти се кълнат в примера на Орбан, който яростно противопоставя натализма на имиграцията. Проблемът е, че въпреки заявката до 2030 раждаемостта в Унгария да се вдигне над санитарния минимум (2,1 деца на жена), засега не се забелязва раздвижване. Чудя се дали проблемът не е в това, че неговите мерки са основно финансови.

Традиционните семейства, каквито ги бленуват новите консерватори, отдавна не съществуват. Жените се стремят към обществена реализация, а самите двойки лесно се свързват и разпадат. Затова смятам, че подкрепата за родителството трябва да върви в съвсем друга посока - обществото да поема все по-голяма част от грижата за децата.

Наместо да се раздават пари, да се осигуряват целодневни училища и детски градини, безплатни допълнителни занимания по език или спорт. Именно в тази посока тръгна Макрон, следвайки френската етатистка традиция - записването на дете в детска градина ще стане там задължително от 3-годишна възраст. Вероятно ви звучи комунистически, но няма как да върнем жената в кухнята, няма как да стабилизираме любовните отношения. Затова отглеждането на децата трябва да се облекчи максимално - за да бъде радост, а не бреме. (Тук обаче едни етнически хора избухват: откъде накъде ще даваме и на циганите. И така всякаква политика замира.)

Да не забравяме и това: раждаемостта ще реши проблемите ни след най-малко 20 години. В момента новородените само ще натоварят социалната система. Затова разумната политика би комбинирала трите подхода - би привличала подбрани по някакви критерии мигранти, би улеснявала адаптацията, би инвестирала в бъдещето за няколко десетилетия напред. Но тематиката е твърде удобна за идеологизиране - съдбата, нацията, чуждите нашествия... И така нищо няма да се изведе докрай. Затова пък всеки нов сезон ще изживяваме нови и нови демографски трагедии.

 


340
Още по темата: Германиядемография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
3
 
16
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Педполагам ,че тоталната катастрофа на България ще бъде в следващите 15-20 години.Няма как една държава без никаква индустрия ,разбита инфрактруктура,с разбито селско стопанство с изключение на зърнопроизводството,очакваща някакви подаяния от фондовете на ЕС,които да бъдат откраднати от политическия елит,ще продължи да съществува.Просто тази територия ще бъде усвоена от различни държави.Ако има някаква светлина в тунела ,тя даже не е и от насрещния влак, а светлината водеща към нищото
189
1
 
27
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Като видя статия от Дойче Веле и ми е ясно веднага , че няма особен смисъл да я дочитам.
188
1
 
4
 
! Отговори
тантоперманто преди 1 година
До Fallschirmspringer

Ако Румъния си присъедини Добруджата и ние имаме какво да присъединяваме!
187
0
 
23
 
! Отговори
да преди 1 година
нещо либерастите много плачат напоследък...не им минават мръсните номерата
а от Дойче Веле друго освен антибългарски статии не можеш да прочетеш и то от десетилетия,но ни е все тая...нека се задавят от злоба
186
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите граници са свещени и неприкосновени, докато Русия съществува!!!
185
4
 
23
 
! Отговори
да преди 1 година
България е вечна - имаме толкова дълга история и сме преминали през такива неща, че това днес е като училищен лагер !!!
нека се пълни Германия с емигранти - и още ще й пратим + нашите от маалата !!!
чувам,че всичкото афганистанци, африканци и пакистанци се редели на опашки пред заводите на Мерцедес и БМВ за работа...ама май не съм чул добре хахахахаха
184
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е колко германци са се родили.Ако смятате двете поколения турци и хилядите африканчета,арабчета и афганистанчета,пакистанчета и индийчета,може би имате огромен прираст.Алал да са ви новите германчета.Колкото до България не я мислете.Въпреки,че най много деца са се раждали през 80те години преди "демокрацията"все още има надежда.Не забравяйте хилядите млади българи емигрирали в чужбина където нормално отглеждат децата си.
183
10
 
5
 
! Отговори
До 199 преди 1 година
Северна Добруджа си е румънска.И под България естествено се има предвид народа, не територията.И тенденцията е противоположна-простотията сега е в пъти по-малко, отколкото преди 20-30 години.Но общата култура на младото поколение спада все повече.Гледам"Стани богат"и не мога да повярвам какви елементарни неща не знаят младите хора.Една участничка каза, че Слънцето изгрявало от Запад.Друг мъж пък не знае кой е един от най-известните футболисти в света.
182
7
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
"България гордо изчезва!""Не бих казал,че гордо изчезва,по-скоро ,потъналав мизерия и разруха ,както и обхваната от корупция и тотално изпростяване изчезва.Но място за паника няма,както няма никой да търпи властови,икономически,вакум в центъра на балканите.Дали ще бъде теритериолно разделена ,или ще бъде населена с друго население още не се знае,но тази територия ще бъде съхранена.Предполагам,че в недалечно бъдеще Румъния ще си присъедини под фанфарите на ЕС северна Добруджа,други южната част и
181
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
r/K теорията обяснява нещата (макар и вече отхвърлена) - западното общество инвестира в образованието на малкия си брой деца (К поведение), а навлеците - в количеството им (r поведение).

Въпросът е само след колко години про.стите маси ще изядат с парцалите добре образования малоброен елит.

Ама това някак не е политкоректно да се говори, нали така, DW?
180
1
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Тази статия ни подготвя за голям бежански поток с трайно спиране в БГ
-И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат.(цитат)
Мисля че германците са вече на гости в държавата си !
179
0
 
32
 
! Отговори
До Трак преди 1 година
Има наченки на средна класа, но основно в трите големи града.Другаде също има проспериращи хора, но демографският срив е страшен.Аз живея в Пазарджик и за първи път от 30 години насам има помещения по центъра, които стоят празни-просто няма купувачи или търсещи услуги.В петък и събота вечер по центъра е рехаво с народ, а преди 20 години игла да хвърлиш върху човек щеше да падне.А Пазарджик далеч не е най-зле демографски.
178
3
 
29
 
! Отговори
komitata преди 1 година
тази платена статия може да въодушеви само някой изкукал трол-първо ние нямаме икономика и да вкараме емигранти същата те не искат да остават тук.БГ е колония в която кохорти от драскачи,политици и и всякакви тинтири,минтири по цял ден дават интервюта как може да станат нещата и колко сме били напред и т.н. При толкова много политически партии на издръжка на електората/най-скъпата в ЕС/при този огромен административен апарат няма как д а има развитие и след 100години . Това е ***
177
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една стара къща гредоред в голям град напр.Кьолн струва над 600 000 евро,и вътре е за ремонт,един двустаен -над 250 000 евро!всичко санирано отвън.е.напудрено като у нас,имайте пред вид ,че немско качество в строителството вече няма!
176
2
 
26
 
! Отговори
к преди 1 година
това е пропаганда за да си внесем 5-6 милиона от исламските диваци дето яловото толерастко бабе покани в Германия
а доколко Германия върви напред и просперира - това е друг въпрос и тези от нас който сме живели в Германия едва ли ще се съгласим че това което се случва в Германия може да се нарече просперитет и движение напред
175
1
 
4
 
! Отговори
aaaaa преди 1 година
totalni gluposti v statiqta nqma nadejda za bulgaria i germancite izchezvat ako ne si vkarvat tarambuki koeto sled 20 30 godini she im izqde glavata
174
1
 
16
 
! Отговори
есперкт преди 1 година
Германия чрез държавната си фондация Ханс Зейдел създаде ОПГ Герп, която вече трети мандат подред осъществява геноцид срещу българския народ, история и култура. Благодарение на това от членството в ЕС видяхме само откраднатите фондове, укрепването на мафията в държавната власт и безвизовата работа за болногледачи на немските пенсионери. Джендърите са доволни, но те не са народът, колкото и да не искат да го повярват.
173
0
 
15
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Че нали Германия има 2-3 милиона бежанци? Защо не им дадете да заемат тези 1.5 милиона свободни работни места, ами ги "унижавате" с пачки евро и ги "принуждавате" поради липса на работа да мърсуват в центровете на големите градове?
172
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, от 29. Преди се увеличавахме, сега изчезваме с необратими темпове. Никой не прави прогнози, не са нужни от прогнози и статистики, има факти и цифри.
171
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите изчезваме от над 1000 години. Да видим кой ще е следващия дето ни прогнозира гибелта. Немците вече съм ги отписал.