Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...

Пациентски организации обвиняват зам.-министър в бягство от отговорност
Обновена: 10 май 2018 16:14 | 10 май 2018 11:15,
189
Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...
Снимка: Pixabay

Жена почина докато чака да се реши казусът й с доплащане на животоспасяващо лечение, което близките й не могат да си позволят.

За това алармираха пациентски организации "Заедно с теб", сезирани от дъщерята на починалата жена. Според новите правила за медицинските изделия Здравната каса плаща изцяло някои от тях.

Майката на Радост Теохарова е имала нужда от транскатетърно протезиране поради аортна стеноза с усложнения.

Жената била диагностицирана през февруари и била насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябва да доплати 10 000 лв.

Още по темата

Докато чака да се намери решение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, пациентката починала – на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Пациентските организации обявиха смъртта на жената за "втори вот на недоверие към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева" заради доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог.

Това е вторият подобен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена почина докато чакаше да се намерят средства за смяна на аортна клапа. Тогава от болница "Света Екатерина" съобщиха, че причината за смъртта не е доплащането на импланта, а тежкото състояние на жената.

След втория смъртен случай пациентските организации обвиняват зам.-министър Начева в бягане от отговорност за доплащането на медицински изделия, създаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за протести.

"Очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение", обявиха от пациентските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вяра 43,И аз съм съгласна с мнението на доктора/46/, обаче, като ме карате да сравнявам цените на осигуровките у нас, с тези в Германия, защо не сравните и доходите?!?! Освен това малцинствените групи, които са като "пиявици" за социалната и здравната система, у нас вилнеят от години, в Германия - не толкова отдавна. И друго - самата ни система, според мен лично, е сбъркана.....
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари няма само по една-единствена причина - здравната каса методично се източва и никой не иска да си мръдне пръста да спре процеса на източване. Лекарите са силна гилдия и никой не дръзва да съди лекар или болница, за това че с фиктивни медицински дейности или ненужни такива смуче от касата. Докато някой не направи нещо, за да се въведе ред в здравеопазването, пари няма да има и ще умират хора, щото на никой не му пука за човешкия живот.
61
9
 
8
 
! Отговори
българин преди 6 години
Пожелавам на всички да са живи и здрави , защото разболее ли се човек и опре ли до болница в БГ , жална му майка , господ да го пази ! А между другото платиха 2 млрд. за остарели атомни чайници !
60
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който ходи по шамани, знахари, шарлатани до Бразилия, му плащат лечението, транспорта и т.н., но който е обикновен човек без средства умира...
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Liberalist 1. Ти не си Либералист, а 5ераст!2. Точно "либерализма" причинява тезисмъртни случаи.
58
2
 
3
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Цената на частно тук за същата операция е ок 48000 евро
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо безплатно в материалния ни свят. Да, лесно е в нета да се пишем духовни и извисени. Ама на практика не сме такива. И всичко струва едни пари.Истина е, че осигуровките ни са в пъти по-ниски, като еврово изражение и по тази причина няма как да очакваме въз основа на тях да ни се подсигурява това, което се подсигурява на германеца или скандинавеца.Ако щете скачайте. Това е лесно в нета. Но истината не можете да промените. В мизерна държава с нисък стандарт е така.
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това искахте, сега без да мрънкате.Ръкопляскайте на Цар Тиквун и си трайте, докато ви стрижат и доят.Всъщност може и да блеете, но тихичко.
55
2
 
8
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Вярно е вяра но и тук и в българия клапата струва еднакво. Пак казвам не може с африкански стандарт да се прави европейска медицина. Аз по последен фиш съм внесъл 800 евро здеавни осигуровки този месец в българия средно са 30-40 лв. Отделно и малкото което има се "утилизира не по предназначение" Друг е въпросът че цената на тези изделия е изкуствено завишена само защото са медицински Печчалбата е стотици че и хиляди проценти
54
13
 
3
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
ще станем като в Русия - ще мрем по улиците, болниците ще са ни на 200 км, ще ти искат пари за всичко ..... това е и целта на степните азиатци!
53
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Получихте това, за което скачахте по площадите, сега не ревете!
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага след като паднат от властта, която са превзели и узурпирали и държат с много пари, ще бъдат съдени за ГЕНОЦИД над Българския народ.
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно нормално като за еврохейска Тикволандия.Нали вчера празнувахте Денят на Европа.Срам ви е от Денят на Победата.Но ще ви кажа, че в така омразната Русия здравеопазването все още е безплатнои човешкият живот е над всичко.
50
10
 
5
 
! Отговори
Вяра 43, преди 6 години
Хубаво и гръмко звучи, но лично аз споделям мнението на доктора /46/.Една манипулация или лечение, което струва определени пари и няма как да се покрие от ниските осигуровки, които се плащат у нас, все някой трябва да го плати. Жалко е, но здравето си е едни пари. И ако не приемаме истина, с това тя няма да стане по-малко истина. Хубаво е да сравните и приравните към евро цената на медицинската услуга и на осигуровките в Германия и у нас,за да ви стане ясна картинката.Не сравнявайте "на голо".
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвайте се на благата на капитализма.
48
1
 
1
 
! Отговори
доктора преди 6 години
https://tk.de/centaurus/servlet/contentblob/749462/Datei/2744/Summer-School-2015.pdf
47
0
 
20
 
! Отговори
Иво 68 преди 6 години
И това ли не е така??? Превърнахте ни в концлагеристи.... Изобщо ако това е реформа тя е тотално сбъркана още в зачеването си.... Здравната каса е ТУМОР......
46
2
 
12
 
! Отговори
До питанката преди 6 години
Твоята приятелка е имала шанс - поставили са и ги и ако евентуално организма беше издържал можеше да е жива. Тази жена обаче е нямала шанс. Просто е чакала да умре защото не може да си плати лечението. И това тук не е заради лекари а заради бюрократи. В конкретния случай никой не обвинява лекарите. Естествено е че лекаря не е Господ и не може да възкресява мъртвите. Дали обаче зам-министърката се е приела за Бог за да решава кой ще живее и кой ще умре?
45
0
 
14
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Изделията настина са скъпи но е геноцид да се искат от пациента тези пари. От друга страна е невъзможно да се прави медицина европейска с африкански стандарт. Тук ТAVI (катетърна имплантация на аортна клапа)струва около 33 000 Евро и Пациента не Плаща но осигуровките са много по-големи. Ако се прави добре тази манипулация (не операция) се понася добре дори и от 80 годишни пациенти
44
21
 
3
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
основната цел на кремъл и да ни затрие като държава и да ни обезличи като нация!