Икономисти: Плосък данък "Не", прогресивен за богатите!

Според тях това е по-справедливо, но какво мисли властта?
Обновена: 29 май 2018 14:41 | 29 май 2018 09:10, Златко Желев
575
Икономисти: Плосък данък "Не", прогресивен за богатите!
Снимка: Dnes.bg

Високите доходи да се облагат с по-голям данък, предлагат учените от Института за икономически изследвания към БАН в годишния си доклад.

Според тях така по-справедливо ще се облагат различните слоеве на обществото. За да се осигури устойчивото развитие на икономиката са необходими цялостни реформи в данъчната ни политика, тъй като тя не работи ефективно, пише още в доклада на БАН, цитиран от Investor.bg.

Още по темата

Според проф. д-р Гарабед Минасян, който представи част от доклада, плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен данък.

По думите му дебат трябва да има и за диференцирана ставка на ДДС, каквато вече е въведена в Румъния, и това може да даде своя положителен ефект.

Друга ключова промяна, нужна на данъчната система у нас, е да се възстанови необлагаемият минимум за доходите на хората. По този начин данъците ще се обвържат по-справедливо с доходите на физическите лица, уточняват учените в доклада.

Плоският данък върху доходите в размер на 10% действа у нас от 2009 г. насам, като очакванията, че ставката ще доведе до по-високи постъпления в бюджета и до "осветляване" на икономиката, не се оправдаха, пише в доклада на професорите от БАН.

Те настояват, че равнищата на бедност и неравенство на доходите в България са най-високите в ЕС. Учените смятат, че данъчната ни система изобщо не съдейства за намаляване на това неравенство, а дори задълбочава проблема.

Според прогнозите на икономистите, темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3–3,5%.

"България трябва да има едно по-добро догонващо икономическо развитие, за да се доближим до европейските стандарти", котегоричен бе ръководителят на Института за икономически изследвания на БАН проф. д-р Александър Тасев.


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
550
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 7 месеца
Абе тя пак ще стане една - чорбаджията ни си е чорбаджия - с БМВ-та , къщи , апартаменти, любовници , пари - богат си е - нема спор , ама иначе се води - беден като църковна мишка - доколкото знам осигуровките му са на минимума и се подписва под някаква заплата там - като последен бедняк - и какво ще му вземат - нищо...
549
0
 
4
 
! Отговори
md преди 7 месеца
Проблемът на прогресивния данък е, че в БГ доходите на "богатите" не са от най-легалните, така че не се и таксуват и ще им е през *** какъв е размерът на данъка.
548
2
 
4
 
! Отговори
Тц Тц преди 7 месеца
Всички искате да ви е европейско,ама ако може да не плащате.Оня взимал над 6000 лв месечно и като му удържали данъците му оставали 5000,ама ти как успяваш да преживяваш с тия пари?Какво да говорим за тия къде бачкат за 1000лв и като им удържат всичко им остава 700?Щели да имигрират на запад,ама вървете,те там данъците почват от 20% нагоре,за вас ще са към 30-40%.Най-много данъци се събират от бедните,вие богатите или не плащате или си гласувате ей такива *** закони като плоския данък.
547
0
 
4
 
! Отговори
? преди 7 месеца
А в Швеицария хората си гласуват сами вдигане на данъка. Сигурно защото са тъпи и живеят бедно. НО там май не се краде толкова много и нагло. Тук парите ще отидат пак за далаверите на "нашите" хора.
546
3
 
4
 
! Отговори
MMM преди 7 месеца
БАН се са никакви икономисти. Те са теоритици и са далеч от реалността. При въвеждането на плоския данък приходите се увеличиха значително, защото заплатите на хората започнаха да изсветляват. Ако въведат прогресивен, първо, ще започне отново процес по криене на заплати и второ, доказано е, че по този начин по-умните и работливи хора губят мотивация да се развиват и глобално добавената стойност за икономиката от тях намалява.
545
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 546
Забравяш, че и навсякъде ти искат пари в болницата, в училището, в детската градина ... въпреки, че вече си платил ... пак понеже си платил безплатния обяд на някой от номенклатурата, а не си дал пари в полза на обществото.
544
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А, не! Заплатата ми е над 6000 лева. Данъка само ми е 600 лева, а с осигуровки и подобни давам на държавата над 1500 лева всеки месец. И аз съм ОК да давам, но не плучавам нищо в замяна. Тротоарите гадни, улиците с дупки, болниците са като морги, училищата са като гета. Ако ми вземете цялата заплата ще оправители всичко това или
ще си купите нови мерцедеси и ще викате "благодарим балъци"?
543
3
 
10
 
! Отговори
Фантомас преди 7 месеца
Плоският данък е може би едно от малкото, ако не и единственото преимущество на БГ спрямо останалите страни в Европа. Що се отнася до данъците, на всякъде бедните винаги са най-прецакани, този факт с подобни мерки няма как да се промени и при нас. Ще качим данъците на прослойката от обществото, която реално движи икономиката, и с парите ще строим магистрали :)
542
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В НАП са доста прoсти. След изпълнението миналата година с фирмите с големи каси сега усещат обратния ефект и се чудят откъде да компенсират. Ако това е начина (да махнат плоския данък) то догодина обратния ефект ще даже по-силен и вече никоя фирма няма да им плаща данъци. Конкретния проблем с не-плоския данък е, че в момента нищо не се признава за разход. Режат наред. Реално имаш разходи, но не ги признават. И на тази гнила база да стовариш и прогресивен данък - няма как да стане и да работи.
541
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ГлОпак

Щом за бедния 60 лв са колкото за богатия 1000 лв, значи богатия е точно 100 ПЪТИ ПО ПРЕЦАКАН ОТ БЕДНИЯ, защото той плаща 100 пъти по 1000 лв = 100 000 лв данък.

Кое пак не ти е ясно?
540
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Върнете украинките в България!!! Суша е без тях!
539
0
 
3
 
! Отговори
уклончиво пишеш! преди 7 месеца
До Анонимен 512

Затова попитах- посочи фирмите, които плащат на ръка! Защото имах честта да работя и в бюджетна сфера, и в търговия, и в производство. Пари на ръка никой не ми е давал, напротив! Правеха всичко възможно да режат заплатата ми. Да пишеш така "на едро", че се давали пари на ръка масово, но без да конкретизираш къде е НЕКОРЕКТНО, меко казано. Туризма си писал- смях! Защо никой не иска да работи в туризма, щом плащат толкова много, според теб? Даже украинките не искат да идват вече.
538
2
 
0
 
! Отговори
ГлОпак преди 7 месеца
До Анонимен
Не е ясно това, че за онзи с 60 те лева данък, 60 лв са като за богатия 1000 .
Нещо неясно за теб ?
537
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да обясня на пишещите:

Богатия НАИСТИНА ПЛАЩА по-високи данъци, защото 10% от 1 000 000 лв = 100 000 лв, което е МНОГО ПОВЕЧЕ от 10% от 600 лв = 60 лв.

Кое не е ясно?
536
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
542 - Пич, надумкали 50% данъци и всичко читаво, ще се из все и няма, да плаща данъци. Е, някой откачен политик, може да наложи "данъчно облагане, на доходите в чужбина" поради което ще започнат, да се сменят гражданства, ей така. Не знам, зашо такива като теб, искат да прогонят и малкото Българи, който успяват в живота, без да са от "вохрушката".
535
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направете го прогресивен данъка , няма проблеми. След година ще се молитв да се върнат избягалите специалисти. Много от вас кретенчета които сте за прогресивен данък не знаете какво значи работа по 12ч+ . Няма значение кадърния къде живее които си разбира и знае и тук и в западна европа ще е добре. А пък вие терикатчета завиждайте че други получавали повече. Колко от вас прочетоха книжка последния месец или отидоха на обучение последната година а ?
534
5
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 7 месеца
На икономистите да им го шляпна заднешком без смазка!
533
17
 
8
 
! Отговори
Големият Йох преди 7 месеца
Ама, когато приемахте плоския данък, от устите ви течеше мед и райски чуруликахте за великите ползи от този данък! Трябва само да видите в Гугъл, страните в които има плосък данък и ще ви стане ясно, че няма по-голяма дивотия от такъв комунизъм. Обаче, великите вулгари, пресни европейци, западняци и русофоби, приеха данък, който не съществува в САЩ- техните нови кумири. И, що така бе, вулгари? Скачате за щатите, ама законите ви комунистическа уравниловка! За 5.000 и 500 лв 10% данък. Найс, а?
532
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пфффф !
Фирмата в която работя отчита 6 цифрени, а висшият състав носи "сшубюжвбни" костюми за по 12 000 лева и лети само с първа класа "командировка". Да не споменава , че всичките им покупки също са "фирмени" разходи.
531
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Страшна икономическа мисъл от “вещи” икономисти, учили по марксистки буквари....
Как по-точно ще стимулират икономически растеж с прогресивен данък? Нали се сещате къде