Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?

Чужди компании си купуват ключови германски сектори
Обновена: 3 юни 2018 19:15 | 3 юни 2018 16:01, Камелия Цветанова
86
Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?
Снимка: Reuters, архив

Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за да може Германия да остане лидер в ключовите сектори, посочи водещ институт за проучвания, цитиран от ДПА.

Настъпил е последният момент за действия. Китай може ни прегази, каза Мико Хуотари, който е ръководител на програмата за отношения с Китай в института Мерикс (Merics).

Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката, допълни той.

От години експерти от различни сектори в най-голямата европейска икономика изразяват безпокойство от придобиванията, осъществявани от китайски компании, насочени към ключови германски сектори. Например през 2016 година германският производител на роботи Кука (Kuka) бе придобит от китайския инвеститор Мидеа (Midea).

Берлин затегна инвестиционните разпоредби миналата година, за да защити стратегически важните си сектори, тъй като продължават притесненията, че китайски компании могат да се сдобият с германски технологии чрез придобивания.

Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент.

Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, каза той.

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metal) изрази подобна позиция.

Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори, каза членът на съвета на И Ге Метал Волфганг Лемб.

Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните сектори като машиностроенето и строителството на електроцентрали, каза той, цитиран от БТА.

Лемб отбеляза, че И Ге Метал е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
15
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Роботизацията не са само хуманоиди, които стоят на рецепцията на хотел и посрещат гости с изкуствена усмивка!По-голямата част от автомобилостроенето в Германия използва роботи и в други отрасли, като хранително-вкусовата, мебелната и да не изброявам, че почти всяка! Но има отрасли в които е по-трудно да се използват роботи - туризмът, развлекателната индустрия, образованието, медицината...
60
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сека Китай ще приложи номера на китайката който номер германците приложиха върху нас и ни съсипаха промишлеността.
59
3
 
33
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
Жълтата раса е пример за подражание Япония освен че е хомогенна те са нация с култура Китай той е мастодонт Корея,Виатнам това са нации с демографски потресаващи показатели нации който не търпят Феминизъм и Африкански орди да им *** жените Китай и северна Корея са ядрени сили гледайте само до 5 години колко мощен ще става Китай и икономически и военно а Япония е най-научнотехнологичната сила в света е и разбира се да не забравяме и Сащ но те са либерална империя а Китай е консервативна...
58
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опааа нещо глобализацията доведе и други ефекти от тези които си мислеха САЩ, Германия и сие. Сега ще видим дали застъпниците за свободна търговия наистина мислят така или само карат глупави държави като нашата да си отварят пазарите за да им го нахакат но както се казва всичко се връща...
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 28смяташ се за много интелигентен, но хаУс се изписва правилно като хаОс ,ето това е разликата между неграмотния БГ материал и нациите, за които пишеш
56
3
 
23
 
! Отговори
Pehol преди 5 години
Япония изобщо не се чуди откъде да внася работна ръка, дори не помисля за такова нещо. Разчитат на роботизацията да осигури това. Имат си едно хомогенно общество което няма да разрушат на никаква цена.
55
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето на България е с Германия в единна и силна Европа.
54
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitЯпония вече е разработила план да роботизира много отрасли в икономиката. Това го казва техния топ икономист. Липсата на работна ръка е мантра на глобалистите за да наводняват Европа и да създават мулти-култи утопия. Гостите на Мути с нищо няма да помогнат на работната ръка на Германия. Освен да ламтят за социални и да се множат като буболечки и да гонят германки по площадите нищо друго не могат да им родят главите !
53
13
 
14
 
! Отговори
НЕ! преди 5 години
Не се заблуждавайте! Китайците са комунисти-глобалисти до мозъка на костите!Те използват капитализма само като инструмент да превземат света. А иначе политическите убеждения на лидерите им са почти изцяло авторитарни. В Китай правата на човека и международното право нямат никаква тежест. Ако власта те нарочи ставаш пътник. Сега нали ще въвеждат "социална кредитна система". Това е Биг Брадър на стероиди. Масово следене, във всеки един аспект на живота.НЕ НОРМАЛНИЦИ!
52
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един хубав здрав комунизъм е естественият завършек на нещата, митът за разпада на соц-а е една голяма опашата лъжа. Соца се провали заради перестройките на Горбачев по западен образец и в тоя момент всичко рухна и доказа неустойчивастта на западната икономика Китай не напави перестройка и продължи по пътя на марксизъма. Частните икономики където всеки дърпа чегата към себе си са обречени на провал.
51
7
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
В Япония и да искам няма да ме пуснат. Там си имат стриктна мигрантска политика, не са разпасана команда като нас в ЕвропкатаНямам си представа колко си запознат с японската икономика, но Япония се чуди откъде да внесе работна ръка, защото и те като Германия са застаряваща нация. Всъщност няма от какво да ти пука, нали те пускат в твая мать!
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и изтока се надигат,проблемът е ,че може ,да се вземат твърде насериозно и да отворят военен конфликт със САЩ и Запада,а такава война може ,да стане ядрена!Китай отделя дестки милиарди годишно за превъоражаване ,това подготовка за нападателна война .Зщото е ясно ,че Китай поради размерите е непревземяем,японците не успяха през ВСВ ,да превземат цял Китай,когато те бяха в средновековието,камо ли някой сега ,да успее!Китайската армия се готви за нападение!
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47В Япония и да искам няма да ме пуснат. Там си имат стриктна мигрантска политика, не са разпасана команда като нас в Европката !!
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Япония е най-развитата страна в света, в САЩ на места нямат канализация и градски транспорт ! Да, Китай и САЩ имат по-голямо бвп, но са с размерите на континенти.
47
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42 Ако ти се наложи ,да избираш къде ,да живееш Германия или Япония,съмнявам се ,да избереш азиатците.Япония има по-голямо БВП от Германия,защото е 130млн.жители,германците 84млн.!
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
43, освен Китай, Япония, Южна Корея, имаме Тайван, Виетнам, Филипини, Сингапур, че и Северна Корея с ядрените бомби и 9 милиона армия. Бъдещето принадлежи на жълтата раса, това е.
45
2
 
8
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
Япония застарява 1/3 са над 50 годишна възраст но 90 000 000 са под 50 годишна възраст!!!
44
2
 
2
 
! Отговори
Истината е че: преди 5 години
automedia.investor.bg/a/0-nachalo/30683-tozi-nissan-gt-r-e-po-moshten-ot-lokomotiv-video/
43
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ,да е далеч времето когато азиатските държави Китай,Япония,Корея, ще превземат икономически света,а Китай и военно!
42
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината е че:Японците са пичове, те не се подведоха по глобализма като дойчовците и си останаха чиста нация. Може да застаряват, но са си японци. А Германия след 50 г. ще е халифат с германско малцинство. То и сега мерцедесите ги сглобяват румънци, поляци и българи, немците са дърти и не раждат. Раждат турците, ромите и арабите. При тях интеграция няма. Япония има 6 трилиона икономика, докато Германия е далеч назад с 4 трилиона. Япония е на трето място в света само САЩ са пред тях.