Дядото, дал ?600 000 на апашите, ходил в ГДБОП: Дайте си ми парите!

Жасмин, оставила 420 хил. лева, пък се оказа внучка на спасител на евреи
Обновена: 11 юни 2018 12:17 | 11 юни 2018 10:30,
147
Дядото, дал ?600 000 на апашите, ходил в ГДБОП: Дайте си ми парите!
Снимка: flickr

Продължават да изтичат подробности за двата рекордни удара на ало апашите, станали известни в края на миналата седмица.

Знаете, че 76-годишен дядо наля в джобовете на измамниците колосалните 600 хиляди евро, а 65-годишна столичанка се прости с 420 хиляди лева.

И при двата случая измамниците действали по схемата "помощ на полицията", и в двата случая им звънял "Стоян Кръстев от МВР".

Дядото, който бил измамен от "полицая", бил принуждаван да обикаля улици в софийско село и да остава на различни места, различни суми. Бандитите го уверявали, че парите му се пазят в сейф на ГДБОП.

Още по темата

За да събере сумата, която давал около половин година, мъжът продал къща и нива в Добричко.

След като около месец не бил потърсен, мъжът отишъл в ГДБОП. Там си поискал парите и дълго време не могъл да повярва, че е жертва на измама.

Внучка на един от четиримата, спасили българските евреи, пък се оказа другата жертва на телефонните измамници.

Между 2 и 6 юни Жасмин Куртева дала на престъпниците 420 хил. лева, мислейки, че помага за залавянето на бандити.

Дядо на Куртева е кюстендилецът Владимир Куртев. Роден в семейството на бесарабски българин, участвал в Първата световна война. След ареста му по време на деветоюнския преврат през 1934 г. е тикнат в затвора. След като излязъл се завръща в Кюстендил.

Подпредседател на ВМРО и учител по литература в кюстендилската гимназия, той е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 г. създават Обществения комитет за спасяването на българските евреи.

На 9 март 1943 г. организира съмишлениците си да идат в София за среща със зам.-председателя на парламента Димитър Пешев, за да протестират срещу депортирането на кюстендилските евреи в лагерите на смъртта. След бурна среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски анулират депортацията на 8600 наши евреи.

След 9 септември 1944 г. Куртев като активист на ВМРО твърдо се противопоставя на линията на БКП и СССР за македонизацията на българите в Пиринския край. Така се превръща във враг на властта. Принуден е да намери убежище при еврейско семейство в Кюстендил, а по-късно - в тайна квартира в София.

На 8 юни 1946 г. при акцията срещу дейците на ВМРО Куртев и още 200 функционери на организацията са арестувани, а по-късно изчезват безследно. През 2010 г. е обявен за Праведник на света.

Измамената Жасмин е дъщеря на сина му Радко. Дълги години е била главен актюер на голяма застрахователна компания. Тя никога не се омъжва, няма и деца.

След смъртта на баща ѝ наследява няколко имота. Един от най-апетитните е на ул. "Янтра" в София, където живее и до днес.

Първия етаж Куртева дава под наем на фирма. 65-годишната жена кътала в банка парите, които спестила от заплати и наеми, пише "24 часа".

На 2 юни на домашния ѝ телефон позвънил мъж, представил се за Стоян Кръстев от полицията. Обяснил, че е набелязана от измамници, и трябва да даде пари, за да ги хванат.

Първият ден Куртева оставила около 3000 лв. близо до кофа за боклук до дома си. На 3 юни дала 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" жената оставила още 210 хил. лв. За да "помогне", теглила пари от 2 банки. Изпуснала се пред бандитите, че има и трета сметка, и опитала да изтегли 180 000 лв. от финансовата институция. Спасил я служителят, който отказал да даде парите, след като се усетил, че става дума за измама.

Полицията продължава разследването на двете измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
16
 
! Отговори
Милен преди 5 години
Колко трябва да си зле, за да повярваш че полицай ще те кара скришом да слагаш пари в кофа за ***... под какъвто и да е предлог. Боже, колко глупави хора има...
75
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако е имал 200 декара в Добричко е възможно да е събрал 600 хил.лв, тук нивите вървят до 2800 лв декара.....но да продадеш нива тук си е грехота, рентите вървят около 100 лв на декар....а да продадеш ниви за 600 бона и да ги хвърлиш на римляните си е за убиванне.....
74
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедни сме, гладни сме ... а пенсионери хвърлят пари през балконите !Народа има много пари, стига се оплаква!
73
0
 
10
 
! Отговори
бивш студент преди 5 години
в добричко един декар хубава земя върви около 3 000 лв, или дядото е продал 400 декара земя. Така, че до коментар 75 - не е невъзможно от продажба на земя да изкараш толкова пари, а и човека е продал къща, която може да е допринесла с още 200-300 хиляди ( в зависимост от това къде се намира)
72
3
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Изобщо смешна работа с тез изкуфели пенсии ,да не им се позволява да имат у себе си повече от 500 лв накуп ,така ще се откажат и индусите да им звънят ,ако чакате на родината милиция да ви пази,ще има да си чакате ;) !!!
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗемеделецЗемеделцо ти хубаво имаш земя, ама то народ не остана, а съседна Турция след 20-30 години ще е 120 милион, а ние 5 половината от който пенсионери, а половината на останалата половина роми. Така че нали се сещаш каква ще е съдбата на България в преспектива от 30-40 години, ако не ще ти подскажа, тук ще е турско.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука в добричко най много можеш за 100 бона да я продадеш а за 600 трябва всички ниви в цялата област да са твои :)
69
1
 
6
 
! Отговори
ззз преди 5 години
Върнете му парите на човека бе.
68
0
 
0
 
! Отговори
ппп преди 5 години
До Даолане в студенти.В СТУДЕНТКИ.Кат Митьо пищова.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе и аз имам къща и нива в добричко, ама ако я продам няма да взема 600 хилади евро. Пълна измама е това което пишат по медиите, утре и аз отивам в ГДБОП да си поискам 10-те милиона, които ми ги пазят в сейф там. Ххаха
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едобре де тези пари защо не са декларирани в нап и тоя толкова ли е *** да държи в къщата си парите то е хубаво да имаш под ръка ама чак 6оо бона айде бе банка няма ли за него
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия земеделци, на които баба, дядо и тати са им завещали къщи, ниви и апартаменти да не се правят на много работни и просперирали, щото и ние сме земеделци, но имаме заеми за земите и техниката и ипотеки за апартаментите......едно е да почнеш от нула, друго от 200 декара завещано+апартамент и вила.....и пак да си скъсам тръттката от бачкане няма да имам едни 600 хил евро излишни за хвърляне през терасата....
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯАз съм от Добрич и колкото големи ниви има тук не можеш да я продадеш за 600 бона имам приятели са ми разказвали как баба и взима по 10 бона рента годишно но земята едва ли ще я оценят за 600 бона за продажба тука в тази схема с дядото намирисва на нещо нелегално . И дядото е за разследване
63
0
 
16
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 49Дори картата да е румънска то тя се е вързала към мрежата за да има сигнал, което може да те отведе до мястото и телефона или картата, от която може да снемеш отпечатъци и да хванеш престъпниците, но за целта се иска да имаш мозък поне колкото амеба, да си мръднеш тлъстото шкембе, да свършиш някаква работа и най вече да имаш гръбнак: все неща които отсъстват или са твърде непосилни за нашите МВР тлъстаци. МВР= *** пълна с биомаса (г*вна). Това е цялата работа!
62
3
 
8
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Възрастни и самотни хора, които имат толкова пари, би трябвало да ги вложат в някоя добра кауза - стипендии за бедни студенти, например.
61
4
 
7
 
! Отговори
Антон преди 5 години
Нещо сумите се увеличават. Дали не послъгват възрастните хора, мислейки, че ще им върнат парите от държавната каса. Имах изградено мнение, че те са недоверчиви, знаят да се пазят от мошеници. Сигурно има някои с намалена памет, но дълбоко се съмнявам, че масово се оставят стотици хиляди под пейки, на паркинги, хвърлени от тераси. Българинът никога не си е хвърлял парите си на вятъра. Мисл,я че това е една гигантска пирамида. Вероятно им обещват проценти.
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми дреме за некви слабоумици, че си метат парите от балкона, от такива България няма нужда.
59
1
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 5 години
Луд умора нЕма, колкото и пари да има
58
0
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
До 58-и аз така мисля ...не бива гражданите и селяните да се ограбват 2 пъти .Веднъж като са ти откраднали нещо и 2-ри път като плащаш заплата на полицай който не си мърда пръста и получава заплата ...обаждаш се ,получаваш си парите на откраднатото а пък държавата ако иска да го търси...
57
0
 
18
 
! Отговори
я преди 5 години
Отчайващото интелектуално ниво на българина си личи не само по успехите на измамниците, а и по невероятните коментари в интернет ...