Дядото, дал ?600 000 на апашите, ходил в ГДБОП: Дайте си ми парите!

Жасмин, оставила 420 хил. лева, пък се оказа внучка на спасител на евреи
Обновена: 11 юни 2018 12:17 | 11 юни 2018 10:30,
147
Дядото, дал ?600 000 на апашите, ходил в ГДБОП: Дайте си ми парите!
Снимка: flickr

Продължават да изтичат подробности за двата рекордни удара на ало апашите, станали известни в края на миналата седмица.

Знаете, че 76-годишен дядо наля в джобовете на измамниците колосалните 600 хиляди евро, а 65-годишна столичанка се прости с 420 хиляди лева.

И при двата случая измамниците действали по схемата "помощ на полицията", и в двата случая им звънял "Стоян Кръстев от МВР".

Дядото, който бил измамен от "полицая", бил принуждаван да обикаля улици в софийско село и да остава на различни места, различни суми. Бандитите го уверявали, че парите му се пазят в сейф на ГДБОП.

Още по темата

За да събере сумата, която давал около половин година, мъжът продал къща и нива в Добричко.

След като около месец не бил потърсен, мъжът отишъл в ГДБОП. Там си поискал парите и дълго време не могъл да повярва, че е жертва на измама.

Внучка на един от четиримата, спасили българските евреи, пък се оказа другата жертва на телефонните измамници.

Между 2 и 6 юни Жасмин Куртева дала на престъпниците 420 хил. лева, мислейки, че помага за залавянето на бандити.

Дядо на Куртева е кюстендилецът Владимир Куртев. Роден в семейството на бесарабски българин, участвал в Първата световна война. След ареста му по време на деветоюнския преврат през 1934 г. е тикнат в затвора. След като излязъл се завръща в Кюстендил.

Подпредседател на ВМРО и учител по литература в кюстендилската гимназия, той е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 г. създават Обществения комитет за спасяването на българските евреи.

На 9 март 1943 г. организира съмишлениците си да идат в София за среща със зам.-председателя на парламента Димитър Пешев, за да протестират срещу депортирането на кюстендилските евреи в лагерите на смъртта. След бурна среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски анулират депортацията на 8600 наши евреи.

След 9 септември 1944 г. Куртев като активист на ВМРО твърдо се противопоставя на линията на БКП и СССР за македонизацията на българите в Пиринския край. Така се превръща във враг на властта. Принуден е да намери убежище при еврейско семейство в Кюстендил, а по-късно - в тайна квартира в София.

На 8 юни 1946 г. при акцията срещу дейците на ВМРО Куртев и още 200 функционери на организацията са арестувани, а по-късно изчезват безследно. През 2010 г. е обявен за Праведник на света.

Измамената Жасмин е дъщеря на сина му Радко. Дълги години е била главен актюер на голяма застрахователна компания. Тя никога не се омъжва, няма и деца.

След смъртта на баща ѝ наследява няколко имота. Един от най-апетитните е на ул. "Янтра" в София, където живее и до днес.

Първия етаж Куртева дава под наем на фирма. 65-годишната жена кътала в банка парите, които спестила от заплати и наеми, пише "24 часа".

На 2 юни на домашния ѝ телефон позвънил мъж, представил се за Стоян Кръстев от полицията. Обяснил, че е набелязана от измамници, и трябва да даде пари, за да ги хванат.

Първият ден Куртева оставила около 3000 лв. близо до кофа за боклук до дома си. На 3 юни дала 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" жената оставила още 210 хил. лв. За да "помогне", теглила пари от 2 банки. Изпуснала се пред бандитите, че има и трета сметка, и опитала да изтегли 180 000 лв. от финансовата институция. Спасил я служителят, който отказал да даде парите, след като се усетил, че става дума за измама.

Полицията продължава разследването на двете измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗемеделецЕ като си толко имотен какво се чудиш защо някой друг имал пари. Само ти ли се очаква да имаш....
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На завистливия български търтей му дай да брои парите на останалите и да се чуди откъде ги имали. Ми по-малко философстване у мрежите и повече бачкане и ще имате и вие. Айде чао.
54
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Мисля че е крайно да се въведе малко реорганизация при разследването на престъпления. Ако полицията не успее да открие престъпника, трябва да възстанови цялата стойност на престъплението: ако са откраднати пари или предмети, те да бъдат възстановени от полицията (най-добре от местното полицейско управление под формата на намалени заплати или добавки).
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗемеделецПознавам доста хора, които изкарват значително повече от 10 хиляди в България. С честен труд. Просто хората са предприемчиви и не чакат някой наготово да снася. Но щом ви харесва да си замазвате очите, окей. То си е за вас.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работейки в клек шопа, кварталния магазин или продавайки парцалки у мола няма как да изкарате толкова, определено. :(((
51
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗемеделецЕ... в самото заглавие пише, че става въпрос за дядо.Цял живот здраво бачкане, спестяване, наследство... ето ти ги парите.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗемеделецАко си земеделец е малко вероятно, да.
49
1
 
12
 
! Отговори
граничар преди 5 години
епа полицията когато ги хване, да дойдат да ми са обадят ... все едно те не са заедно с апашите ... ;)
48
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На завистливите некадърници, на които това им се струват 'много пари', препоръчвам схемата висше образование, търсена квалификация и търсене на работа. Доказана е, работи.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В схема са само мозъците ви. Измамниците действат на случаен принцип. Като хванат глупав и богат докато не го оберат не спират. Усетят ли че ще им врътнеш номер като се обадиш в полицията изхвърлят веднага картата и телефона. Картата е обикновено рунънска, за да не се засича. А на тези явно пари не им трябват щом така ги раздават с лека ръка. На 79 години крие 600 000.Като ги е кеил от наледниците му, сега са му ги взели.
46
3
 
19
 
! Отговори
Я преди 5 години
Дядото продал къща и нива в Добричко и взел за тях 600 х. евро ??!!ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХА
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде го има това.
44
5
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да си ги иска от махалата тея пари дъртия комунист ,откъде имат толкова пари ,от работа на заплата ли
43
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би се крие истината, че някога през вековете Балканите са заселвани с генетично увредени подобия на хора. Може би затова никой на запад не ни иска и ни мразят. Друго обяснение за цъфтежа на този "бизнес" по тия ширини нямам.
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май заблудата за "спасяването на българските евреи" си е било чисто и просто една далавера и търговия от тогавашните тарикати и "спасените" са дали доста злато на спасителите си!Откъде тази баба ще има толкова пари!?От тогава естествено!
41
2
 
8
 
! Отговори
Как от къде преди 5 години
В Сифия, ако притежаваш магазин в центъра, може пре спокойно по 5 хиляди да взимаш от наем(зависи от площа) , а един апартамент струва над 1 милион.
40
0
 
13
 
! Отговори
Рибата се вмирисва о преди 5 години
Трънки. Винаги гласът е на малцинството и ако човк има поне малко психологическа нагласа ще се усети. А не че и банките и други не се опитват да излъжат всички. които могат. Просто бъдете на щрек. Именно с възрасти минава ноемра, защото ясно е защо. Мисленето и сред банкерите е същото "Мани ги тея са изкуфели старци" и там се опитват да си пробутват номерата. Институциите спят, че така е по-удобно, а нищо чудно да има и полицаи в схемата, да не ги хващат и да се правят на разсеяни. Рибата се вм
39
0
 
16
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Korean soupНе ги лови защото са на % или просто са участници като им осигуряват периметър на действие, то това е ясно и на децата. МВР в тълковния речник е синоним на корупция, престъпно организациона, мафиотска структура на държавна издръжка пълна с тлъстаци, ЛДБТ образи и всякакви фили. Всичките са за масов разстрел като ги накараме да си платят сами патроните! Един човек не познавам да е доволен поне на 5% от МВР, всички са отвратени и им дават доверие най много - минус безкрайност!
38
1
 
35
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ако приемем, че тази новина е истина - то от нея следват няколко извода:1. МВР е пълен с некадърни и безполезни заплатополучаващи тлъстаци!!! Нали за това направиха дори и картите с ваучер да са поименни? Как така толкова години немогат да ги хванат? Какво чакат, да им паднат сами в краката ли?2. Такива суми не са случайни, ако е така то цялата истина не се казва, по вероятно е някои да чисти черна каса и да каже, те бяха у дома ама дядо ги даде на ало измамници! 3. От къде толкова пари?
37
0
 
21
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
Не че нещо, ама деветоюнския преврат не е през 1934г. а през 1923 г. Този през 1934г. е 19-то майския преврат. А колкото до измамите, повече от сигурно е, че полицията знае кои са измамниците, но просто не ги лови. Мисля, че е очевидно защо.