Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода

Поскъпването на природния газ доведе до още увеличения
Обновена: 1 юли 2018 20:19 | 1 юли 2018 12:24,
119
Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода
Снимкa: Reuters, архив

Цената на електроенергията ще се повиши със средно 2,03% за новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година). Това съобщи по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За клиентите на ЧЕЗ "България", тоест в Западна България, повишението ще бъде в рамките на 1,75%, за EVN "България" - с 1,82%, а за Енерго Про одобреното увеличение е в рамките на 2,78 на сто.

Още по темата

Иванов уточни, че "до голяма степен" участниците в микса за регулирания пазар се запазват, като са спазени законовите изисквания за отпадане на производители с прекалено високи цени.

Той беше категоричен, че при своите решения регулаторът се води от няколко основни принципи, сред които спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и справедливо разпределение на тежестта. КЕВР се стреми към балансираност на своите решения, за да бъдат защитени и интересите на потребителите, и на производителите на електроенергия, категоричен е председателят на Комисията.

Той посочи още, че се търси устойчивост на цените във всяко решение на КЕВР.

След повишаването на природния газ, за което решение беше взето в петък, поскъпва топлинната услуга - със средно 7,33% за цялята страна.

Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7,46% повече за парно и топла вода. За EVN Топлофикация в Пловдив повишението е минимално - с 0,94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4,89%.

Иванов коментира и решението на регулатора за по-високата цена на природния газ от 1 юли. "Булгаргаз" поиска 18,05%, но в КЕВР направиха отрицателна корекция от 13 млн. лева и така цената на газа ще е с 10,81% по-висока от началото на третото тримесечие.

Председателят на регулатора обясни, че за крайните потребители реално услугата по доставка на природен газ се повишава с 6,5%, защото останалите компоненти в цената - за капацитет и пренос, не се променят.

КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и ако "Газпром Експорт" я намали, това веднага ще бъде отразено, гарантира още Иванов. Той посочи, че в последните 9 месеца референтната цена на сорта Брент на световните пазари се е повишила с 38,5% и това се отразява и на цената на газа у нас.

"В момента тази цена остава много висока", каза още Иванов и допълни, че в регулаторът следят тенденциите на световните пазари и се надяват трендът да се обърне.

КЕВР взе решенията си за новите цени на газа, парното и електроенергията под натиска на БСП и тяхното искане за оставката на председателя Иван Иванов. Опозицията смята, че регулаторът не изпълнява своите законови задължения по сделката за продажбата на активите на CEZ Group у нас.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
1
 
! Отговори
КЛАТИКУРЯНЕЦ преди 5 години
Не ме интересува.... Вече сме свикнали, те ни лъжат, че ни плащат а ние ги лъжем, че работим... Въобще става едно надлъгване.....
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на оня Свят ще има не по - малко важно РЕШЕНИЕ ! Вечния Капитализъм , който ще ни води към спад на цените . ОСЪЗНАЙТЕ СЕ , Вие предизвиквате Революции , а след това ги предоставяте на Общочовешко обсъждане и осъждане . Не бедните , а богатите са Революционерите .
20
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честита ви Гинка Теменужкова.Честа ви Тиква Островитянова.Продължавайте да блеете.
19
2
 
32
 
! Отговори
нема такъв народ преди 5 години
беее,беее стадото спите ли ?
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живей енергийната независимост !
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13, тя кака ти Гинка, ако беше човек на Румен Овч. и подобната нему клика, то Боко първи шеше да ореве света. Но той не реве, а се чуди как да я защити. Чак до чешкия премиер стигна. Значи?!
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
протест кога
15
21
 
7
 
! Отговори
Либералист преди 5 години
Където има мърсотия - там търси Русия! Благодарим ти ГазПром и за това добро дело ...
14
4
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Бочко и Цвъцко си купиха ЧЕЗ.Сега трябва да се вдигне цената на тока, за да могат да си избият по-бързо вложеното.А, народът *** мълчи и търпи ...
13
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тя кака ти Гинка просто е един камуфлаж на енергийната мафия..Румен Овч. и подобната нему клика..бивши комунисти, сега заклети капиталисти и фашисти!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7И като ги намериш, какво? Ще промениш ли нещо?
11
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на газа е завишена с 20 % ДДС и огромен акциз.Ако акциза бъде намален, няма да се повишава цената, но целта на ГЕРБ е да се издои максимума от народеца.
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са партийните *** на ОП и сие да дойдат да пишат под статията колко сме добре? Българин и Странджата къде са?
9
3
 
45
 
! Отговори
аник преди 5 години
ПОЗОР!!!!!ИМАТ ЛИ СЪВЕСТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!!! Повечето хора работят за 500-600лв.месечно не говорете за средна заплата като вземате предвид и тази на депутатите.Като си платят сметките които увеличавате като депутатските заплати какво остава..........Честно ли е един млад депутат с трудов стаж има няма 5-6год.да получава десетки пъти повече от един пенсионер работил 40год.с пенсия 200лв.Досвидя ви се за 14лв.увеличение и го направихте 3.8%.Добре че не сте така щедри и с вашите заплати.
8
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бананова република Тиквостан!Територия на мафията!
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не мога да намеря конкретни цени, които България плаща за газ и начин нс ценообразуване в ЕС? Навсвкъдр 11 процентс ама откъде 11 процента?
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До това води енергийната независимост ! Хахаха , ох !
5
1
 
15
 
! Отговори
Червонец преди 5 години
1, боли ме сърцето, душата ми страда, но просто не мога да не се съглася с теб.
4
6
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 5 години
Оооо, вадя си водипката от земята, топля се от нея също, защото е минерална и излиза на 90 градуса. Тока, го крада, като съм опънал 2 километра жичка, по едно тръбички, чааак до махалата, защото там братята не дават, на никой да реже жица. Ей, живот си живея ! Предлагам ви и вие така, да парите.
3
2
 
34
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Самозваният "инж." Иван Иванов е пасивен гей.