Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода

Поскъпването на природния газ доведе до още увеличения
Обновена: 1 юли 2018 20:19 | 1 юли 2018 12:24,
119
Решено: Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода
Снимкa: Reuters, архив

Цената на електроенергията ще се повиши със средно 2,03% за новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година). Това съобщи по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За клиентите на ЧЕЗ "България", тоест в Западна България, повишението ще бъде в рамките на 1,75%, за EVN "България" - с 1,82%, а за Енерго Про одобреното увеличение е в рамките на 2,78 на сто.

Още по темата

Иванов уточни, че "до голяма степен" участниците в микса за регулирания пазар се запазват, като са спазени законовите изисквания за отпадане на производители с прекалено високи цени.

Той беше категоричен, че при своите решения регулаторът се води от няколко основни принципи, сред които спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и справедливо разпределение на тежестта. КЕВР се стреми към балансираност на своите решения, за да бъдат защитени и интересите на потребителите, и на производителите на електроенергия, категоричен е председателят на Комисията.

Той посочи още, че се търси устойчивост на цените във всяко решение на КЕВР.

След повишаването на природния газ, за което решение беше взето в петък, поскъпва топлинната услуга - със средно 7,33% за цялята страна.

Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7,46% повече за парно и топла вода. За EVN Топлофикация в Пловдив повишението е минимално - с 0,94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4,89%.

Иванов коментира и решението на регулатора за по-високата цена на природния газ от 1 юли. "Булгаргаз" поиска 18,05%, но в КЕВР направиха отрицателна корекция от 13 млн. лева и така цената на газа ще е с 10,81% по-висока от началото на третото тримесечие.

Председателят на регулатора обясни, че за крайните потребители реално услугата по доставка на природен газ се повишава с 6,5%, защото останалите компоненти в цената - за капацитет и пренос, не се променят.

КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и ако "Газпром Експорт" я намали, това веднага ще бъде отразено, гарантира още Иванов. Той посочи, че в последните 9 месеца референтната цена на сорта Брент на световните пазари се е повишила с 38,5% и това се отразява и на цената на газа у нас.

"В момента тази цена остава много висока", каза още Иванов и допълни, че в регулаторът следят тенденциите на световните пазари и се надяват трендът да се обърне.

КЕВР взе решенията си за новите цени на газа, парното и електроенергията под натиска на БСП и тяхното искане за оставката на председателя Иван Иванов. Опозицията смята, че регулаторът не изпълнява своите законови задължения по сделката за продажбата на активите на CEZ Group у нас.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
16
 
! Отговори
данък ошфорка преди 5 години
И 50 лева данък ошфорка.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
40
0
 
8
 
! Отговори
ANARCHY IN THE BG преди 5 години
Преди 40, 50 години пънк бандите са възпявали ѝ възхвалявали анархията, е сега тука живеем в тотална анархия, тук е рая за анархистите....
39
1
 
8
 
! Отговори
говориш глупости преди 5 години
До Анонимен 37Лично аз взимах 320 лв,а пенсията ми беше 180!
38
3
 
13
 
! Отговори
Тъп гербераст преди 5 години
Бойко !Бойко !Бойко !Само ГЕРБ !
37
4
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Евроатлантическия т ГЕНОЦИД над българите продължава.Извършват го новите еничари, които колят народа си така, както и турчин не го е клал.
36
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито Тиквопоклонници - целият нормален свят ви се смее.Хората мислят, че смешните заплати дето взимате в Европейска България са ви надниците.Така поне е в белите държави.
35
3
 
20
 
! Отговори
Боеко преди 5 години
Предателят няма ли да се снима пак как открива газопровод у съседите, вместо у нас? Или тук няма желаещи да го галят по темето и ни е обиден.
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие как мислите се купува гръцки остров само с премиерска заплата? Ред е и на новата придобивка на Бойко (ЧЕЗ) да избие разходите.
33
5
 
39
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Преди 30 години имаше един пич, бай Тошо се казваше. Та при този пич, месечната сметка за ток възлизаше на 15 лв., а парното струваше 12 лева за месец. И не бяхме в Европейски съюз. Хи-хи-хи !
32
2
 
30
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Имайте впредвид че тока така или иначе ни е мн скъп. Евтиния ток от АЕЦ Козлудуй се продава на вън за 9ст kw/h. Ние, българите ползваме ток от ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ за 25ст kw/hПоявява се въпроса за какво ни е нов АЕЦ, след като и сега не ползваме нашия, той не работи за нас така или иначе. Ние българите сме платили реакторите, но дори и да го направим аеца, няма да ни паднат сметките за ток.само да можехме да си ползваме тока който сами си произвеждаме..Но сме оставени без избор
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То овците хем знаят, че сутринта ще минат под ножа, хем доволно си блеят. Няма друг такъв заспал народ като българският. Шепа хора правят всички други на будали.
30
10
 
9
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
ЗА СОФИЯНЦИ Е ДОБРЕ, ТЕ ВЗЕМАТ ЗА ЕДНА И СЪЩА РАБОТА С 200 - 300 ЛВ. ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ В ПРОВИНЦИЯТА. А ОТ ЮЛИ 2019 ОЩЕ ПОВЕЧЕ. БРАВО.
29
1
 
26
 
! Отговори
Самотен остров преди 5 години
Ако бяхме направили Южен Поток - диретно газопровод Русия-България нямаше да плащаме на посредници като Украйна и Румъния. И щяхме да печелим от пренос на газ за Италия и Австрия, Унгария, СърбияАма пуделчето ТИКВА не може да не слуша евроХейските си началници и да джафка послушно.
28
1
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Овцете още може да се стрижат.Няма никъде такъв заспал народ.То вярно че читавите се изнесоха в чужбина .Тук остават само суджуците и ромеите..
27
3
 
32
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 5 години
България от 30 години е под мутренско робство, а ромите и турците им действат като башибозук, мутрите идват с техните гласове на власт.. ...
26
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък около Нова година, ГЕРБ-аджиите се кълняха, че тока нямало да поскъпва...! :)Ама, случиха на мат`рял управляващите...! :)
25
1
 
26
 
! Отговори
Айде преди 5 години
Герберастите да почерпят, ако има останат стотинки като платят сметките. За здравето на Гинка.
24
4
 
25
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
ОПА--ОЩЕ ЕДНО ОСТРОВЧЕ В ДЖОБЧЕТО НА БОКОЛИНЧО УМНОТО....ТУРСКА ГАЗ,АМЕРИКАНСКИ ТОК---КАКВО ДА ИСКАМЕ..УДОВОЛСТВИЕ Е ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ДА МРЕМЕ ЗА НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО БОКО КОМУНИСТА.
23
3
 
28
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Хи-хи-хи ей ви Европейски съюз - задължително обедняване на хората. И чакайте, от следващата година като почнем да купуваме руска газ с турска надценка, ще става още по-интересно. Защото отказахме Южен поток. Та какво казвате за Белене ? ВЕИ били на сметка, а ?