Чрез заплахи и насилие: Новите роби на Европа са факт

Жертвите често са мигрантите, принудени да работят при адски условия
Обновена: 27 авг 2018 07:01 | 26 авг 2018 21:50, Камелия Цветанова
247
Чрез заплахи и насилие: Новите роби на Европа са факт
Снимка: Reuters, архив

По данни на австралийската организация "Walk Free Foundation", в света днес има над 40 милиона души, които живеят при робски условия. 167 000 от тях - в Германия. Това отговаря на около 0, 2 на сто от местното население, пише Дойче веле.

Докато историческото робство се основава на законно признатата собственост на един човек върху друг, съвременното робство функционира другояче.

"Робството вече не е легално, но то е като хамелеон и продължава да съществува тайно", казва Дитмар Ролер, изпълнителен директор на германското бюро на правозащитната организация "International Justice Mission".

Основната отличителна черта на съвременното робство, според  "Walk Free Foundation" е това, че хората "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията посредством заплахи, насилие, принуда и злоупотреби с властта".

Понятието "модерно робство" се използва за различните форми на подчинение и експлоатация като търговия с хора, принудителен труд или принудителни бракове. Много често границите на това, което наричаме модерно робство, са размити.

Модерното робство засяга при това не само страни като Либия, Катар, Конго. Още през април Съветът на Европа предупреди , че търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Особено търговията с хора с цел експлоатация на работна ръка. По данни на германската криминална служба, това се отнася най-вече до мигрантите в строителния бранш, гастрономията, месопреработването, селското стопанство и транспорта. През миналата година властите са регистрирали 180 жертви на съвременно робство в 11 приключени разследвания. Повече от жертвите произхождат от Източна Европа.

Сексуалната експлоатация е широко разпространена в Германия.

"Германия е публичният дом на Европа", казва Дитмар Ролер. Особено голям е броят на жените, принудени да проституират. По данни на федералната криминална служба, през миналата година са регистирани 500 жертви на принудителна проституция. Докато в сферата на принудителния труд повечето жертви са мъже, мнозинството от жертвите на сексуална експлоатация са жени, главно от България, Румъния и Германия.

"Вие колко роби държите?"

Дитмар Ролер обръща внимание и върху една сравнително нова форма на сексуална експлоатация: чрез интернет.

"Германските клиенти могат да си наемат за един час дете от Филипините, което трябва пред камерата да прави това, което те искат", казва той. Тези примери, както и чуждестранният произход на много от жертвите, показват, че модерното робство не признава държавните граници. Много повече става дума за един глобален феномен със свързани по цял свят участници. Преди две години икономистката Еви Хартман разбуни духовете с книгата си "Вие колко роби държите?". Нейната теза е, че всеки среден германец държи косвено около 60 роби само чрез потребителското си поведение. "Дори чрез покупката на дрехи, или стоки, които съдържат суровини от конфликтни региони, човек насърчава робските условия на труд в другите части на света", посочва Дитмар Ролер.

Малолетните са най-силно застрашени

Говорейки за модерното робство, не бива да изпускаме из очи, че малолетните са най-силно застрашени да станат жертва на подобни структури. Също и в Германия. Наскоро един скандал в Щауфен щокира германската общественост. В продължение на две години едно семейство систематично изнасилва днес десетгодишния си син и го предлага на други клиенти за пари. През последните години и принудителните бракове са във фокуса на властите. Германската полиция регистрира годишно между 50 и 60 случая на принудителни бракове.

Тъмните цифри във всички сфери на модерното робство са значително по-високи. "Затова трябва енергично да се борим срещу подобни структури. Германия също трябва да направи още много в това отношение", казва Дитмар Ролер. "International Justice Mission" работи активно в други страни от Азия и Африка, където модерното робство е широко разпространено и хората нямат достъп до правните системи. " В повечето случаи става въпрос за пари. Затова трябва да направим бизнес-модела неатрактивен за участниците", изтъква Ролер. Така например "International Justice Mission" търси филипински полицаи за преследване на детската проституция и изправя престъпниците пред съда. По този начин може да открие и някой германец, който чрез интернет задоволява педофилските си наклонности.


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
айде .... преди 5 месеца
Навремето, Станишката щеше да прави Слънчака секс дестинация. Спомнете си рекламите 2005 - 2006. Даже бяха направени витрините, ама после изнесоха момичетата щото българите сме били много консервативни.
После загуби изборите и работата се разсъхна.
Сега работят за други мутри, а нашите останаха да се стрелят за паркоместа.
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А колко са децата селективно ровещи в интернет и пишещи кодове на невръстна възраст и най-вече колко от тях успешно се справят с нещо съвсем тривиално в ежедневието си?
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С подобряване на когнитивните умения наложени от все повече развиващият се свят на технологийте, информацията и комуникацийте. Сега имаш деца които започват да пишат компютърен код на 10 годишна възраст, а могат да работят с компютър от 7 годишни. Разбира се че дете което играе на логически компютърни игри и търси свободно информация, ще има по добре развити когнитивни умения от дете израснало пред блока 70-те години. Нарича се ефекта на Флин.
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 185

Как разбра, че средното IQ се е вдигнало? Можеш ли да цитираш конкретно проучване, методика и т.н. или поне да кажеш на каква основа са тези изчисления?

Само зо сведение, по данни на ООН (UN DESA)или Infoplease населението през 1950 е било 2.56 млрд, 1980 - 4.45 млрд, 2000 - 6.08 млрд, 2017 - 7.6 млрд.

Как се доказва растеж на IQ-то при тази непрекъснато нарастваща се основа? И доколко този извод се разпротира върху цялото население, а не върху някаква представителна извадка?
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам защо хората казват, че нещата се влошават. За последните 50г средното IQ и средната продължителност на живот са се вдигнали с по 20%, изнасилванията са паднали с 90%, детската смъртност е намаляла 6 пъти, броя на аборти 3 пъти, убийствата в Европа са намалели тройно, възможността за образование е 10 пъти по висока. НОВИНИТЕ насаждат представата че нещата са много зле когато реално погледнато Европа никога не е била по добре.
180
3
 
2
 
! Отговори
Б О Г преди 5 месеца
Обмислям Апокалипсис
179
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Ето защо, природата ни го връща!
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добро парче. Къде е клуба?
177
19
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
До Анонимен 175
Че DW са 100 пъти с по-достоверна информация от която и да е българска или руска медия.В кой свят живеете бе?Събудете се-стига заучени фрази от времето на социализма.
176
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При немците с бардаци е пълно навсякъде и си имат закони и си ги движат и печелят и данъци плащат. Абе бизнес- навсякъде другаде е робство, а при тях си е бизнес като другите бизнеси
175
2
 
7
 
! Отговори
Внимание! преди 5 месеца
До хехе

Явно си педофил щом политизираш този сериозен проблем.Не е зле службите да проверят съдържанието на компютъра ти,където вероятно ще намерят сигурни улики достатъчни за досъдебно производство.
174
29
 
6
 
! Отговори
хехе преди 5 месеца
КАКВА БЛАГОДАТНА СТТИЯ ЗА РУБЛОФИЛИТЕ, ПОДАВАТЕ ИМ ЧУДЕСНО ТОПКАТА! НО НЕЩО ПАСКВИЛА Е СЪШИТ С БЕЛИ КОНЦИ - УЖ ЗА М..Г. СЛУЧАИТЕ СА 181, ИЗВЕДНЪЖ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ 500 СА САМО В СЕКТОР ПРОСТИТУЦИЯ. АБЕ НЕ ДАВА ЗНАЕНИЕ, ВЪПРОСА Е ДА ЗАРАБОТИМ РУБЛИТЕ! АМА ДА ЗНАЕТЕ,Ч Е СЕ ГОТВАТ НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ ПУТИН, РУБЛАТА ОЩЕ ЩЕ ПАДА. АБЕ ХВАНЕТЕ СЕ КЪМ ДРУГ РАБОТОДАТЕЛ, ТАКА И ТАКА СТЕ ***, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОГО ЩЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ, ПОНЕ СИ ВДИГНЕТЕ ЦЕНАТА))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))):
173
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е.*** демокрацията,е.*** и чудото ,ако е вярно това ние трябва да се махаме от този европейски съюз докато още имаме шанс да запазиме българското...
172
3
 
9
 
! Отговори
Копи / пейст преди 5 месеца
Защо крадете статии от DW?! Същата статия е публикувана там на 25.08.2018!
171
1
 
30
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 месеца
не бягайте от България чада мои , внука ми иска за рождения си ден майбахх , все някой трябва да го изработи .
170
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е да идва потопа. Целия свят е изтрещял тотално.
169
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Loyko

Това, че сме най-великите го говорят хора, които ни скубят. Както във всяка страна, така и в България, има способни и умни хора, но те искат да бъдат ценени и затова отиват там, където ги уважават. В БГ ценим само простаците и мутрите, отвреме-навреме руснаците(защото тия как пият!), също и всяка друга страна, която иска да ни ползва за собствените си цели.
168
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде го пише това? Дойче веле! Аха. Достатъчно.
167
3
 
11
 
! Отговори
Loyko преди 5 месеца
Nerazbiram.Nali bulgarite sme nai velikite,nai umnite,nai silnite,nai krasivite,...a to kakvo izleze...ROBI...
166
2
 
1
 
! Отговори
Ценкооо... преди 5 месеца
Франкфурт,шурето и прочие? Може би идеш оттам - както и да е - книгите само ги предпочитам - любимите - лек ден и ауфвидерзейн...