Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
0
 
3
 
! Отговори
Андрей преди 4 години
Не ви вярваме. От 20 години съм в бг. Дошъл съм 17 години хлапе, студент. Съсипахте ми живота.... нямаме никакви права и защита. И чужденец съм чул, и ти си наш роб съм чул, и руснак съм чул и какво ли не. Жилище няма, семейство съсипахте.... Само ни канете, Готови обучени деца с висок морал и ги захвърляте като кучета. ....
351
0
 
3
 
! Отговори
д-р Га преди 5 години
поредната корупционна схема да се лапнат едни пари от бюджета.И дали това е работа на синдикатите?
350
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да ми обясните след първата зима колко от тях ще оцелеят?Спомняте ли си каква беше зимата?От 50 000 колко оцелели ще намерите ?Българинът работи 7 месеца-събира дърва,прави зимнини за да оцелее през зимата! Знаете ли го това или не.През зимата на 2018-та в северозапада имаше преспи по 2 метра и като изринеш пътека след 5 минути я е навяло пак.Ако някой си не подава носа и не мърда от жълтите павета и оттам дава празни идеи това е друго!
349
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята ви е чудесна,но...Стига да можете да ги привлечете и задържите с добри битови условия и добри заплати.Иначе не виждам как да стане.
348
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
чудят се от де да импортират роби, щото то и нашите пигментирали събратя не бачкат за по 400 лв
347
0
 
9
 
! Отговори
И един мармот завива преди 5 години
Нищо няма да купят!!!Само ще се откраднат едни милиони и пак ще умуват нови схеми за крадене...Линч трябва да тези крадци и предатели...кръв трябва да се лее...
346
2
 
4
 
! Отговори
gogo преди 5 години
ей сега разбрахте ли защо не плащам данъци. Защото ето какво правят с парите на народа...
345
0
 
22
 
! Отговори
Людмил преди 5 години
Правилното заглавие на тази статия е - "Купуваме 50 хиляди бесарабски българи за да работят на 400 лв." Защото точно с такива заплати изгониха кадърните българи в чужбина.
344
1
 
16
 
! Отговори
бай ви Ганя преди 5 години
изгониха 3.5млн за да заселят 50хил. Има ли по *** човек от бъгларина!? Питам аз и отговор не чакам!
343
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им купуваме къщи в села? Глупостите на КНСБ, не се учудвам вече.
342
2
 
13
 
! Отговори
БББ преди 5 години
ами здравната, пенсионната, образователната и други системи как ще ги понесат, като нищо не са създали а искат да консумират. А пари за местните Българи нямаааааааааа
341
2
 
20
 
! Отговори
коко преди 5 години
А кой ще ги пази от римляните???
340
0
 
12
 
! Отговори
Тези нямат спирачки. преди 5 години
До МнениеПрав си, в тая държава всичко става с парите на хората и с акъла на някой ***..Докато не се разбута промишлеността, да се създаде заетост по провинцията, всичко е ала-бала, все още има по нещичко да работи извън София и Пловдив, но заплатите са минимални, работно време 10-12 ч, денонощен цикъл,а осигуровки на 4 ч, ако изобщо се плащат...При тези условия няма как да накараш някой да работи,а тези "заселници" не са ***, и да дойдат, ще се изнесат веднага на запад................
339
1
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Искрено се надявам, че работодателите ще си направят собствен фонд и с пари от личните си сметки ще съберат тези 400 милиона, а не мен да ме друсат с данъци, за да може с моите пари да внесат евтина работна ръка и още да ми забият надолу жизнения стандарт и то с МОИТЕ ПАРИ!!!
338
1
 
11
 
! Отговори
При тези заплати преди 5 години
може и да не искат да дойдат. И дали няма да използват България само като трамплин към по-богатите страни в Европа?!
337
1
 
13
 
! Отговори
Прах в очитe преди 5 години
Същата статия , но в 24часа, се споменава за 100-150000 заселници, нещо пак ни пробват, то на всеки трябва да му е ясно,че управата има създадени звена, които следят мнението на народа през медиите.За това има толкова провокативни статии, и като вземе народа да пише за "някои" героизми на властта и....излизат по ТВ да се обесняват..В тази държава,а май и в цяла Европа е такава модата, на гърба на местното население, да се "внасят" нови заселници, за които държавата е майка,а за народа-мащеха.
336
0
 
17
 
! Отговори
Държавата преди 5 години
не си харесва поданиците и ще си внесе други, на които ще плати ипотеките, освен пътните и заплатите! Това вече е иновация!
335
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудващо е, но в същото време е и показателно, че такава мало.умна идея идва от КНСБ - вместо да се борят за повишаване на доходите, правят всичко възможно да ги натискат надолу!Работници има, но заплащане няма - само това мога да кажа на нашите "назначени бизнесмени и синдикалисти"...
334
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Властта няма да проведе нито един правителствен проект в България от който не се крадат пари. Иначе съм ЗА да се привличат бели хора христяни от където и да било.
333
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако остане с бесарабски български ще е добре. Ако не започнат сирийците да стават бесарабски българи. Ама това няма да стане - толкова няма да искат да се върнат. Затова ви трябват и украинци и белоруси, македонци и сърби (но на турската граница сърбите, че знаем какво са направили с Войводина)