Крилати ракети дрънчат: Русия и Беларус срещу Полша и САЩ

Москва може да разположи свръхзвукови ракети между Европа и Азия
Обновена: 6 ное 2018 06:23 | 5 ное 2018 20:00, Елка Василева
205
Крилати ракети дрънчат: Русия и Беларус срещу Полша и САЩ
Снимка: архив, Reuters

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че при евентуално създаване на американска база в Полша има готовност да отвърне, като разположи в страната си допълнителни военни сили съвместно с Русия, съобщава "Взгляд".

Лукашенко дълго време упорито се съпротивляваше срещу изграждането на руски военни обекти в Беларус, но желанието на Полша да стане домакин на американска военна база го накара да размисли, добавя електронният вестник.

"Казах на (полския) външен министър, който говори у нас в Минск: "Не се каним да воюваме с вас". Затова не бива да създавате излишни бази. В противен случай ще трябва да отвърнем заедно с хората от Русия. Значи ще сме принудени нещо да разположим за противодействие срещу вас", каза вчера Лукашенко.

"Това е доста интересно изявление", доста сериозно и донякъде позитивна промяна в позицията на Минск, коментира московският военен експерт Антон Лавров.

"Нямаме нужда от изявление на Порошенко, а от съгласието на Минск да отворим руска военна база - ето какво ни трябва в интерес на сигурността на Русия и на Беларус", реагира Игор Коротченко, главен редактор на руското сп. "Националная оборона".

Той обаче изтъква, че все още е рано да се говори за база на САЩ в Полша, тъй като не са подписани документи в тази връзка и американските власти не са изразявали съгласие да направят такава стъпка. За момента това са само празни приказки на полски политици.

Но ако поляците и американците все пак се разберат, Москва и Минск наистина ще имат нужда от допълнителни военни сили на беларуска територия, пише "Взгляд", цитиран от БТА.

"Става дума на някое летище в Беларус да бъде разположена пълноценна руска база, която съответно да е под руска юрисдикция, с групировка от най-нови изтребители, оборудвани с прецизни оръжия. Това ще е най-добрият отговор на агресивните планове на Варшава и Вашингтон. Още повече че имаме съюзна държава (Русия и Беларус), съвместно военно планиране", добавя Коротченко.

"Освен въздушна база с тактически оръжия Русия ще трябва да разположи в Беларус крилати ракети, за да парира заплахата с моментален удар откъм Варшава. Най-вероятно Русия вече има предварителни договорености с Минск и Лукашенко намеква за тях", казва пред "Економика сегодня" европеистът Николай Воронин.

До края на идната година в руската Оренбургска област - между европейската и азиатската част на Русия, ще застъпи на дежурство първият полк нови стратегически комплекси "Авангард", чиито ракети носят хиперзвукови маневриращи бойни глави, съобщава в. "Известия", като цитира източник от военното министерство на федерацията. Два ракетни полка с подобни въоръжения - общо 12 комплекса, се предвижда да бъдат разположени окончателно в Русия до 2027 г.

Москва обаче ще направи тази стъпка "най-вероятно само ако рухнат окончателно надеждите да постигне ново споразумение със САЩ за ограничаване на стратегическите въоръжения", допълва всекидневникът.

"В условията на хаоса, в който се превръща доскоро стройната система, регулираща отношенията в ядреното възпиране между САЩ и Русия, последното, което трябва да правим е да избързваме с войнствени стъпки и още повече с изявления. В случая с "Авангард" е по-важно, че демонстрирахме капацитета си за разгръщането им и потвърдихме техническите им характеристики. Това ще позволи системата да изпълни основната си роля - като аргумент в новите преговори по темата ядрено възпиране", обобщава изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Боби щом ги защитаваш не е лошо да си вдигнеш парцалките и да живееш в Ленинград. Там мжое да пишеш разни статийки в комсомолска правда.Остави ни тука освободи ни от русофилското си присъствие.Аз за разлика от теб не обичам нито русия нито сащ. Единствено ме вълнува България !!!
159
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Поляците имат опит. Вече ги делиха Сталин и Хитлер. Така,че с пълно право защитавайте се !!! Русия в цялата си история води над 300 войни. Само 4-5 от тях са защитни всички останали са нападателни с/у други държави от които е вземала територия.Така,че фили внимавайте и ние бяхме губерния ! Помнете какво са мислили БОТЕВ и ЛЕВСКИ за русия !!!
158
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕмигрантФакт! Велика е Полша, винаги се е борила с човеконенавистните режими, те не са подлизурковци като нас! Ако Русия не беше толкова агресивна, поляците нямаше да са принудени да строят американска база. За всичко са виновни малoумниците в Кремль!
157
4
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Хаосът го предизвикват всекидневно руснаците,дрънкайки оръжия и обяснявайки на руските бабки и тьотки как ще размажат всичко американско що съществува на света! ПОЛЯЦИТЕ понеже векове наред са им сърбали попарите,вече твърдо са решени да не допуснат руски ботуш на територията си и ще се възползват от всяка възможност за това!
156
1
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Никой никого няма да удря. Празни приказки и заплахи .Полша щяла да удари Русия.....
155
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Факт"Славянската писменост е отишла в Киевска Рус от българските земи !""...а не по крайбрежието !"ЗАЩО се ИЗЛАГАШ КАТО КАТО КИФЛАДЖИЯ???1. Охрид на север до Дунава след това по реката до Черно МореИли2. Охрид на изток до Черно Море БургасСледва3. По крайбрежието на север до устието на Днепър4. по Днепър до Киев5. на север кой като може към Москва.ВИНАГИ В МИНАЛОТО СЕ Е ПОЛЗВАЛ ВОДЕН ПЪТ ПО ВЪЗМОЖНОСТ
154
4
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Славянската писменост е отишла в Киевска Рус от българските земи !...а не по крайбрежието !
153
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ФактЗащо само пълниш форума с в този случай безполезни факти?Естествено че славянската писменост е дошла до Москва като е преминала през земите на днешна Украйна - според теб от къде може да се мине по алтернативен маршрут преди векове от Охрид където е създадена Кирилицата до Москва? Най-удобния път винаги е бил по крайбрежието на Черно море и по великите плавателни реки.
152
6
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Славянската писменост е дошла в Московията от земите на Великата Киевска Рус !
151
7
 
17
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Вова прати Кузя да опуши Европата!"Ехх ЕКСПЕРТЕ когато ремонта на Кузнецов свърши последния няма а носи 12 гранита с обсег 700км а поне 3 пъти повече Калибри(Гранит стартова маса 7000кг Калибър 2200кг) с обсег до 2500км когато носят Ядрена бойна част, като калибъра може да е в Противокорабно със свръхзвуков модул на крайния участък от полета или универсално изпълнение за поразяване на наземни целиЕ и какво от това? Без да излиза от пристанището обстрелва половин Европа!
150
2
 
4
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
До историк *** е по- добър ник !
149
10
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До историк"Предния път 1942 - 1945 руснаците ги хранеха САЩ и Канада."Историко дори ИСТОРИЯТА не си знаеш това първо(пп годините са 1943-1947 за храни и медикаменти от САЩ а Канада основно доставя в Метрополията Великобритания)От поне 5 години РФ е най-големия износител на Зърнени храни в световен мащаб - Вярно е не са толкова качествени както Украинските или Българските но са в огромни обеми - колко големи обеми? За да се гарантира експорта удвояват ЖП линиите по ТРАНСИБ и БАМ
148
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ватата щяла да разположи надуваеми ракети да плаши гаргите :)
147
7
 
18
 
! Отговори
Веско преди 5 години
По минусите разбирам някои са чувствителни сте като примера е българската история, ама за империята на злото са много запознати. Айде да видим минусите ако примера е държава създадена преди 250 години изтребвайки коренното население. Кой прав?
146
17
 
48
 
! Отговори
*/* преди 5 години
Русия не започва войни...тя ги завършва.Точка.
145
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кратка История на империята на злото Историята на Московията започва с кражба на Владимировската икона от Киевска Рус, Иван Грозни убива сина си и завършва с Чепига и Мишков отравят Скрипал !
144
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кратка История на империята на злото Историята на Московията започва с кражба на Владимировската икона от Киевска Рус, Иван Грозни убива сина си и завършва с Чепига и Мишков отправят Скрипал !
143
4
 
15
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До Анонимен 156По-внимателно с историята, чи и нашите земи са се отделили преди век от Османската империя. Трябва да се съобразяваме с хората които населяват сега една земя.
142
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toя Лукашенко си е повярвал, че страната му е независима от Русия. Ха-Ха-Ха!!!!!Тогава да вземе най-после да си регламентира сухопътната граница с Русия и да викне международни представители да я признаят, че ми писна от Беларус да пътувам в Русия само със самолет, защото на сухоземна граница е забранено за други освен за руснаци и белоруснаци. Той си мисли, че е някакъв фактор, горкичкия... Ха-Ха-Ха! Те него ще слушат руснаците, си мисли...
141
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Канада ли са светът? *** си ти!